Inrichting Waarderveldweg fase 2, tussen Tappersweg en Waarderweg

Logo Haarlem

Geachte heer, mevrouw,

De gemeente Haarlem wil de Waarderveldweg (fase 2), tussen de Tappersweg en de Waarderweg, opnieuw inrichten. In een participatietraject is hiervoor een voorlopig ontwerp gemaakt. De gemeente vindt het belangrijk te weten wat de belanghebbenden hiervan vinden. Daarom is het voorlopig ontwerp vrijgegeven voor inspraak.

Het eerste deel (fase 1) van de Waarderveldweg, tussen de Tappersweg en de Industrieweg, heeft in 2017 een nieuwe inrichting gekregen. Het resterende deel (fase 2) van de Waarderveldweg, tussen de Tappersweg en de Waarderweg, zal dit jaar een nieuwe inrichting krijgen.

In 2018 is in overleg met de bedrijven gekozen voor het ontwerp “variant 3” waarbij de vrachtauto’s goed kunnen in- en uitrijden. Hierbij wordt de weg breder dan nu aanwezig. De planning was toen om begin 2019 te starten met de uitvoering. In de afgelopen periode moest het ontwerp na overleg met de fietsersbond, verkeersdeskundigen en een landschapsarchitect worden aangepast. Voor de wegbreedte en de bereikbaarheid van de bedrijven had dit geen gevolgen. Inmiddels is er overeenstemming over het ontwerp bereikt en start de formele inspraakperiode.

Voorlopig Ontwerp

De tekeningen van het Voorlopig Ontwerp treft u bij deze brief aan.

Situatie aan noordkant van de rijweg blijft ongewijzigd

Aan de noordkant van de Waarderveldweg zijn in 2017 reeds het trottoir, de inritten, openbare parkeerplaatsen, bomen en lichtmasten aangebracht. Deze situatie blijft zo.

Bereikbaarheid en parkeren

De rijweg wordt iets breder vanwege de noodzakelijke ruimte voor in- en uitrijden van vrachtauto’s. De bestaande keervoorziening voor vrachtauto’s aan het einde van de straat blijft ook bestaan. Parkeren op de rijbaan is niet toegestaan. Parkeren in de berm is ongewenst en onaantrekkelijk gemaakt door verkeersborden (parkeerverbod) bij de entree en een greppel en bomen in de berm.

Bomen

Aan de zuidkant van de weg is nu een berm aanwezig. In deze berm worden tien nieuwe bomen aangeplant. Hiermee krijgt het straatbeeld een groener karakter.

Water

Volgens het Handboek Inrichting Openbare Ruimte van de gemeente Haarlem moet regen zoveel mogelijk via de bodem worden opgevangen en niet via het riool. Daarom wordt een greppel aangebracht in de bestaande berm. Overtollig regenwater wordt afgevoerd via het regenwaterriool.

Geen fietsstroken

Fase 1 van de Waarderveldweg, tussen de Tappersweg en de Industrieweg, is ingericht met rode fietsstroken en heeft de status van een gebiedsontsluitingsweg. Fase 2 van de Waarderveldweg is doodlopend voor autoverkeer en heeft de status van een erftoegangsweg. Daarom worden er geen fietsstroken toegepast en is sprake van gemengd verkeer op de rijbaan.

Inspraak

U kunt reageren op het voorlopig ontwerp en uw reactie kenbaar maken via de website www.haarlem.nl/waarderveldweg-herinrichting, per e-mail antwoord@haarlem.nl en per brief (gemeente Haarlem, Postbus 511, 2003 PB Haarlem, t.a.v. R.J. Luijsterburg). Ook als u het met het ontwerp eens bent, horen wij dat graag. De inspraaktermijn start op 3 juni 2019 en eindigt op 15 juli 2019.

Voorlopig ontwerp ter inzage

Het voorlopig ontwerp is te bekijken op www.haarlem.nl/waarderveldweg-herinrichting en zit ook als bijlage bij deze brief.

Let op: uw naam wordt gepubliceerd

Als u een zienswijze indient, zal het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad daarop ingaan in een zogenaamde nota van antwoord. Hierin wordt een antwoord gegeven op elk argument dat in de ingediende zienswijzen naar voren wordt gebracht. In deze nota wordt ook de naam vermeld van degene die de zienswijze heeft ingediend. De nota wordt bij het definitieve besluit gepubliceerd op de website van de gemeente.

Mocht u bezwaar hebben tegen het publiceren van uw naam dan kunt u dit vermelden bij het indienen van de zienswijze.

Vervolgtraject

Alle inspraakreacties worden verwerkt in een inspraaknotitie. De reacties worden gewogen en waar mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. Zodra dit ontwerp en de inspraaknotitie zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, ontvangt iedere inspreker hierover bericht. Het definitieve ontwerp kunt u dan ook inzien op de website. Het ontwerp gaat na vaststelling nog ter naar de commissie Beheer. Het streven is om in oktober 2019 met de werkzaamheden te starten. De uitvoering neemt circa in beslag.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze brief vragen, dan kunt u contact met mij opnemen via 06-13845651 of rluijsterburg@haarlem.nl. Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/waarderveldweg-herinrichting.

Bijlagen tekening Voorlopig Ontwerp, nieuwe situatie

Bijlage tekening Voorlopig Ontwerp, dwarsprofiel

Met vriendelijke groet,

R.J. Luijsterburg,

Procesmanager, gemeente Haarlem

Naar boven