Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Opheffen parkeerverbod Boddenkampstaat te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het verwijderen van de verkeersborden E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief de onderborden met tijdsaanduiding, het bestaande parkeerverbod op te heffen in de Boddenkampstraat tussen de Hengelosestraat en de Boddenkampsingel.

 

Datum : 27 mei 2019

Ons kenmerk : V-2019-2931 1900052155

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur (gemandateerd vertegenwoordiger) van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Boddenkampstraat is een woonstraat binnen de bebouwde kom van de gemeente Enschede. In de Boddenkampstraat is een parkeerverbod van kracht voor beide zijden van de straat. Aan de Oostzijde van de Boddenkampstraat, het wegvak tussen Wijbo Flijjestraat en de R.J. Schimmelpenninckstraat geldt een parkeerverbod met tijdvenster, deze is van kracht van maandag t/m vrijdag tussen 06:00 – 18:00, dit staat weergegeven op de aanwezige onderborden. Begin 2019 heeft een reconstructie plaatsgevonden in de Boddenkampstraat, waarbij het gaan om het wegvak tussen de Hengelosestraat en de R.J. Schimmelpenninckstraat. De asfaltverharding is vervangen door klinkerverharding en er zijn parkeerhavens aan beide zijden van de straat aangelegd. De nieuwe situatie is zodanig ingericht dat men niet kan parkeren zonder voor een parkeervak of een in-uitrit geparkeerd te staan. Het wegvak tussen de R.J. Schimmelpenninckstraat en de Boddenkampsingel staat in de loop van 2020 op programma om aangepakt te worden. Na oplevering van het nieuwe profiel, worden ook deze parkeerverbodsborden verwijderd.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

In de nieuwe situatie is het wegvak tussen de Hengelosestraat en de R.J. Schimmelpenninckstraat zodanig ingericht dat parkeren langs de trottoirband niet mogelijk is, een parkeerverbod is hiermee overbodig geworden. Aan beide zijden van de straat zijn parkeerhavens aanwezig en meerdere in/uitritten. Het is hierbij niet toegestaan om dubbel te parkeren of te parkeren voor een in/uitrit, het parkeerverbod is hiermee overbodig geworden. Voor het verwijderen van bestaande verkeersborden uit het RVV 1990 is het noodzakelijk om een verkeersbesluit te nemen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De doelstelling is het verwijderen van overbodige borden om een woud aan borden te voorkomen. In de huidige situatie is de inrichting van de straat duidelijk, hierdoor is het niet wenselijk om de parkeerverboden te handhaven. Door het verwijderen van overbodige verkeersborden zoals de paarkeerverbodsborden in deze situatie, wordt gehoopt dat de overige verkeersborden aldaar een hogere attentiewaarde krijgen bij de weggebruiker.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (gemandateerd vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 27 mei 2019.

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

J.H. van Maren,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven