Voorgenomen besluit tot ontzamelen van een deel van de kunstcollectie Provincie Gelderland

Logo Gelderland

 

Gelderland gaat van start met het zogeheten ontzamelen van een deel van de huidige provinciale kunstcollectie. Het doel is de kwaliteit van de collectie te versterken door het aantal stukken beeldende kunst dat de provincie in bezit heeft met 10% te verminderen.

Dit past in de wens van Provinciale Staten, zoals verwoord in het cultuur- en erfgoedprogramma 'Beleef het mee' (2016-2020).

 

Transparant, zorgvuldig en verantwoord

Kunstwerken die geen connectie hebben met Gelderland, waarvan de conditie slecht is en restauratie niet meer loont, of waarvan meer dan één exemplaar in de collectie is opgenomen, komen in aanmerking voor ontzamelen. De provincie ontzamelt transparant, zorgvuldig en verantwoord volgens de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO). Daartoe behoort melding op Overheid.nl en de Afstotingsdatabase, waar eventuele meldingen beschermwaardigheid kunnen worden gedaan.

 

Afstotingsdatabase

Alle objecten zijn te zien op de afstotingsdatabase: www.afstotingsdatabase.nl van 5 juni t/m 31 juli. Gedurende deze periode kan iedereen reageren op de voorgenomen besluit tot ontzamelen.

 

Voor belangstellenden

Werken die geen connectie met Gelderland hebben komen in aanmerking voor ontzamelen. Ziet u in het overzicht toch stukken die een relatie hebben met de provincie, bijvoorbeeld omdat er een locatie op is afgebeeld binnen de provinciegrenzen? Laat het weten, dan kunnen we ontzamelen heroverwegen.

 

Voor collectiebeherende instellingen

Beheert u een collectie die openbaar toegankelijk is en heeft u belangstelling in één of meerdere stukken? Dan horen we het graag. Na sluitingstermijn van de periode op de Afstotingsdatabase reageren we op eventuele belangstelling voor herplaatsing. Na nadere afstemming kunt u het stuk op een vooraf vastgestelde datum komen ophalen onder de voorwaarde dat u transport organiseert en bekostigt en het werk niet op de markt brengt.

 

Voor kunstenaars

Bent u vervaardiger van één van de aangeboden stukken en heeft u belangstelling in teruggaaf? Dan horen we het graag. Na sluitingstermijn van de periode op de Afstotingsdatabase reageren we op uw belangstelling. Mocht er ook een openbare instelling interesse hebben in overname van uw werk, dan treden we met u in overleg. Is dat niet het geval, dan kunt u het werk op een vooraf vastgestelde datum komen ophalen, onder de voorwaarde dat u zelf transport organiseert en het werk niet opnieuw op de markt brengt.

 

Vervolg

Werken die niet als beschermwaardig worden gemeld, die niet worden herplaatst en waarvoor de vervaardiger geen belangstelling heeft getoond, worden verkocht conform de richtlijnen in de LAMO.

 

Reactie

Reageren kan via de afstotingsdatabase.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven