Gemeente Beuningen - Verkeersbesluit instellen geslotenverklaring uitgezonderd bestemmingsverkeer in Ficarystraat (oost) en Wilhelminalaan Beuningen

Logo Beuningen

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen;

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

 

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Het vigerende Delegatie- en Mandaatregister, waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is gemandateerd aan de manager van afdeling Beleid en Ontwikkeling.

 

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15 van de wegenverkeerswet 1994 de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

Is het gewenst om:

Alleen gemotoriseerd bestemmingsverkeer toe te staan in het buitengebied van Beuningen, op het wegvak Ficarystraat, tussen de Schoenaker en de Wilhelminalaan en het wegvak Wilhelminalaan, tussen de Ficarystraat en de Elsenpas. Dit door het plaatsen van verkeersborden model C12, D7, OB55 en OB108, zoals aangegeven op tekening van 26-11-2018, hierna genoemd ’bij dit besluit behorende tekening’.

Motivering

Op basis van meldingen en verkeersongevaldata van zowel het fiets- als autoverkeer is duidelijk geworden dat woonwijkverkeer van Nijmegen Lindenholt ongeschikte erftoegangswegen gebruikt voor het verlaten en bereiken van deze wijk. Dit in het buitengebied van Beuningen op de wegen Elsenpas, Wilhelminalaan en de Ficarystraat. Bij het kruispunt met de provinciale weg N847 (Schoenaker) leidt dit tot verkeersonveilige situaties, waarbij er de afgelopen periode meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden.

Daarnaast is de Wilhelminalaan een hoofdfietsroute waar doorgaand verkeer in deze mate niet thuishoort. De gemeente kent een fietsstimulerend beleid waarbij de veiligheid voor deze kwetsbare verkeersdeelnemers hoog is geprioriteerd. Een dergelijke maatregel draagt bij aan de veiligheid en het stimuleren van het fietsverkeer. Voor de auto is er een geschikt alternatief om op de provinciale weg te komen. Namelijk over de Verlengde Wilhelminalaan, via de verkeerslichten naar de N847 (Schoenaker). Hier is ruim voldoende capaciteit om het verkeer af te wikkelen. Ook draagt dit bij aan de verkeersveiligheid van de automobilisten, omdat het met verkeerslichten geregelde kruispunt veiliger is dan het voorrangskruispunt Schoenaker – Ficarystraat. Op deze laatste kruising ligt de gemiddelde passeersnelheid op 85km/u.

Zowel de Ficarystraat als de Wilhelminalaan hebben sinds 2012 een beperkte functie gekregen door de aanleg van de nieuwe randweg van Beuningen: de Verlengde Wilhelminalaan. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk het achterliggende gebied te gebruiken als doorgaande route. Gezien het beperkt aantal bestemmingen wat aan beide straten ligt, kan het aandeel verkeer met het voorgenomen verkeersregime tot een acceptabele niveau worden gebracht.

De verkeersmaatregelen worden gelijktijdig uitgevoerd met het groot onderhoud aan de Schoenaker, dat de Provincie Gelderland uitvoert. Dat is een logisch moment om het nieuwe regime toe te passen. Volgens planning is dit in het najaar van 2019.

 

Belangenafweging

Met de omwonenden heeft overleg plaatsgevonden over de regimewijziging. Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld, of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Alternatieve maatregelen zoals landbouwsluizen, of andere fysieke wegafsluitingen zijn overwogen, maar deze geven voor de aanwonenden in het gebied te grote omrijafstanden en zijn onwenselijk.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Dit conform het Aanwijzingsbesluit 24 BABW eenheid Oost-Nederland.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

  • 1.

    Het instellen van een geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen uitgezonderd bestemmingsverkeer op het wegvak Ficarystraat, tussen de Schoenaker en de Wilhelminalaan en het wegvak Wilhelminalaan, tussen de Ficarystraat en de Elsenpas. Dit door het plaatsen verkeersbord C12 met OB108 ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’ uit bijlage I van het RVV 1990, e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;

  • 2.

    Het instellen van een verplichte rijrichting links- of rechtsaf ‘uitgezonderd motorvoertuigen die niet sneller kunnen dan 25km/u en brommobielen’ en ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’ op de Ficarystraat ten westen van het kruispunt met de provinciale weg N847. (Brom)fietsverkeer is al weggeleid van deze locatie met een apart rijpad, waardoor een uitzondering niet nodig is. Dit door het plaatsen van verkeersbord D07, OB55 en OB108 uit bijlage I van het RVV 1990, e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;

  • 3.

    Te bepalen, dat met het van kracht worden van dit besluit andere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen, als die met dit besluit in strijd zijn, of hiermee niet in overeenstemming zijn;

  • 4.

    Te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit gebeurt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

Bezwaar

Voor degene die een bijzonder belang heeft bij dit besluit, is het mogelijk om bezwaar in te dienen. U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Postbus 14, 6640 AA Beuningen. Het indienen van bezwaar schorst de werking van dit verkeersbesluit niet.

 

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de dag waarop dit verkeersbesluit is gepubliceerd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer behandelen omdat het te laat binnen is. In het bezwaarschrift zet u:

 

  • uw naam, adres, datum en handtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld een kopie meesturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt.

Voorlopige voorziening

Tijdens de bezwaarprocedure geldt de genomen beslissing. Als u wilt dat de beslissing niet direct in werking treedt, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend.

 

Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Voor het aanvragen van een voorlopige voorziening moet u wel een bijdrage betalen (griffierechten).

Verspreiding

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage. Afschriften van dit verkeersbesluit zijn verzonden aan:

  • Politie, eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid

  • Provincie Gelderland

  • ZLTO Rijk van Nijmegen

 

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders

Sonja van Kampen

Manager Beleid en Ontwikkeling

Naar boven