Stopverboden Hoflaan en Mariëndaalseweg Heikant Groesbeek

Logo Berg en Dal

Z-18-65998

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Beschrijving van het gebied en achtergrond

De Mariëndaalseweg is een weg in Groesbeek die loopt van de kruising Wisselpad/Heer Zegerstraat, naar de Hoflaan. Het hier bedoelde gedeelte van de Mariëndaalseweg loopt vanaf de kruising met de Heikant langs de oostkant van het park Mariëndaalseweg - Hoflaan, naar de Hoflaan. Dit gedeelte wordt aangeduid als een onverplicht fietspad met daarnaast een voetpad; en daarmee dus afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De Heikant is een straat in Groesbeek, die het verlengde vormt van de Mariëndaalseweg, aan de oostkant.

De Hoflaan is een straat in Groesbeek, die loopt van de Dorpsstraat aan de westkant tot de Cranenburgsestraat aan de oostkant.

Beheer en onderhoud

De Mariëndaalseweg, Heikant en Hoflaan zijn allemaal in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

De Mariëndaalseweg, Heikant en Hoflaan betreffen allemaal wegen binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022.

De wegen worden gebruikt door bewoners van de wijk, en door verkeer van/naar de basisscholen Adelbrecht Windekind en Carolus.

Beschrijving weggedrag

Door het inrichten van een fietspad/voetpad op het bedoelde gedeelte van de Mariëndaalseweg ontstaan twee kruisingen waar fietsers vanaf een solitair fietspad op de rijbaan voor gemotoriseerd verkeer komen, danwel de rijbaan moeten oversteken om van/naar dit fietspad te komen.

Dit betreft woonstraten waar regelmatig op/langs de weg wordt geparkeerd. Bovendien wordt er regelmatig geparkeerd of stil gestaan met auto’s door mensen die bij de scholen moeten zijn.

Gevolgen van het huidige weggedrag

Het is daarbij onwenselijk dat auto’s dichtbij de in/uitgangen van het fietspad parkeren of stilstaan.

Weliswaar biedt de verkeerswetgeving handvatten om parkeren dichtbij kruisingen te verbieden. Echter het is ook onwenselijk dat auto’s kort stilstaan om bijvoorbeeld kinderen te halen/brengen, wat aan het begin en einde van de schooldag zeer regelmatig voorkomt. Daarnaast leert de ervaring dat veel bestuurders de aantakking van een solitair fietspad niet herkennen als een kruising die met het parkeren moet worden vrijgehouden.

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om een stopverbod aan te duiden tegenover en aan weerszijden van de in/uitgangen van het bedoelde fietspad; zie het onderdeel ‘besluit’ voor de locatieaanduidingen.

Dit kan gebeuren door het plaatsen van een gele doorgetrokken streep zoals bedoeld in Artikel 23, lid 1 sub g van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de WVW 1994.

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Deze maatregel is in overleg met de scholen en de omwonenden uitgewerkt. De mogelijkheden om langs de straten te parkeren en/of te stoppen o.a. voor het laten in/uitstappen van leerlingen neemt door deze maatregel af. Voor het parkeren in de woonwijk schatten wij in dat er voldoende alternatieven, eventueel een stukje verderop zijn. Voor het stoppen voor het laten in/uitstappen van leerlingen zijn eveneens alternatieven, zoals het parkeerterrein aan de Cranenburgsestraat.

Dat de mogelijkheden voor het stoppen met auto’s rond de school afnemen vinden wij bovendien verdedigbaar omdat we de mogelijkheden voor fietsen van/naar de school met deze maatregel verbeteren. We hopen hiermee, in combinatie met andere maatregelen op het fietsnetwerk in de wijk, het fietsgebruik te stimuleren waardoor er minder behoefte is aan ruimte voor stoppen/parkeren van auto’s rond de school.

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen

van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

B e s l u i t e n :

door het aanbrengen van een gele doorgetrokken streep zoals bedoeld in Art 23 lid 1 sub g van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), het stoppen van voertuigen te verbieden op de volgende plekken:

aan de zuidzijde van de Mariëndaalseweg/Heikant, tegenover de in/uitgang van het fietspad, over een lengte van ca. 15 meter;

aan de noordzijde van de Mariëndaalseweg/Heikant, ten oosten én ten westen van de in/uitgang van het fietspad, in beide gevallen over een lengte van ca. 15 meter;

aan de noordzijde van de Hoflaan, tegenover de in/uitgang van het fietspad, over een lengte van ca. 15 meter;

aan de zuidzijde van de Hoflaan, ten westen van de in/uitgang van het fietspad, over een lengte van ca. 15 meter.

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

G. Kwant

Hoofd afdeling Openbare Ruimte

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven