Voetgangersoversteekplaats Hoflaan, Groesbeek 

Logo Berg en Dal

Z-19-73590

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal;

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Beschrijving van het gebied en achtergrond

De Hoflaan is een straat in Groesbeek, die loopt van de Dorpsstraat aan de westkant tot de Cranenburgsestraat aan de oostkant. Het hier bedoelde gedeelte loopt vanaf de kruising met het fietspad langs de oostzijde van het park, tot aan de Cranenburgsestraat.

Beheer en onderhoud

De Hoflaan in Groesbeek is in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

De Hoflaan betreft een weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022.

De weg wordt gebruikt door bewoners van de wijk, en door verkeer van/naar de basisscholen Adelbrecht Windekind en Carolus.

Beschrijving weggedrag

Het betreft een woonstraat waar regelmatig op/langs de weg wordt geparkeerd. Bovendien wordt er regelmatig geparkeerd of stil gestaan met auto’s door mensen die bij de scholen moeten zijn.

Gevolgen van het huidige weggedrag

De drukte in de ochtend- en middagspits, zowel woonverkeer als het halen/brengen van kinderen met auto’s, hindert de voetgangersstroom. Deze laatsten moeten immers voorrang verlenen aan de auto’s. Daarbij ontstaan soms ook potentieel gevaarlijke situaties, vooral wanneer kinderen tussen stilstaande auto’s oversteken.

Doordat nu geen goede oversteek over dit gedeelte van de Hoflaan bestaat, worden de op loopafstand van de scholen liggende parkeerplaatsen langs de Cranenburgsestraat onvoldoende gebruikt door auto’s die kinderen komen halen en brengen. Daardoor ontstaat meer drukte op de Hoflaan dan nodig is.

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om ter hoogte van de kruising met de Cranenburgsestraat een voetgangersoversteekplaats over de Hoflaan aan te brengen.

Dit bevordert een veilige looproute naar de scholen en stimuleert bovendien een beter gebruik van de parkeerplaatsen langs de Cranenburgsestraat voor het halen/brengen van kinderen.

Dit kan gebeuren door het plaatsen van verkeersbord L2 (voetgangersoversteekplaats) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) in combinatie met het aanbrengen van de witte strepen (zebrastrepen) op het wegdek.

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de WVW 1994.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub b van de WVW 1994.

 

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Deze maatregel is tot stand gekomen in overleg met de basisscholen en de bewoners van de wijk.

De maatregel leidt tot iets meer wachttijd (i.v.m. voorrang verlenen aan voetgangers) voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer dat van/naar de parkeerplaatsen bij de school rijdt. Gemeente Berg en Dal hecht groot belang aan het stimuleren van langzaam verkeer (lopen en fietsen) als vervoerwijze, onder andere van/naar school. We maken daarom de afweging dat de verbetering van comfort en verkeersveiligheid voor voetgangers zwaarder weegt dan de kleine afname van bereikbaarheid voor gemotoriseerd verkeer.

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen

van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

B e s l u i t e n :

Een voetgangersoversteekplaats te realiseren op de Hoflaan in Groesbeek ter hoogte van de aansluiting met de Cranenburgsestraat, door het plaatsen van verkeersbord L2 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) in combinatie met de witte strepen (zebrastrepen) op het wegdek.

 

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

G. Kwant

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven