Jaarlijks verkeersbesluit Omloop der Zevenheuvelen

Logo Berg en Dal

Z-19-76508

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

Overwegingen ten aanzien van het besluit

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Beschrijving van het gebied en achtergrond

Jaarlijks wordt in de zomer (tot nu toe steeds in de maand juli) de Omloop Der Zevenheuvelen georganiseerd. Voor dit wielerevenement is het nodig dat enkele wegen die onderdeel uitmaken van het parcours, volledig worden afgesloten. Op de rest van het parcours wordt eenrichtingsverkeer ingesteld. Tevens wordt bij alle zijstraten aan het parcours de doorgang belemmerd; oprijden in de verplichte rijrichting op het parcours, is alleen toegestaan op aanwijzing van de aanwezige verkeersregelaars.

Beheer en onderhoud

De volgende van het parcours onderdeel uitmakende wegen zijn in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal:

Derdebaan, Groesbeek – tussen Zevenheuvelenweg en Wylerbaan

Wylerbaan, Groesbeek – tussen Derde Baan en de landsgrens bij Wyler

Rijksstraatweg, Beek – tussen Nieuwe Rijksweg (N325) en Van Randwijckweg

Van Randwijckweg, Beek/Berg en Dal (volledig)

Nieuwe Holleweg, Beek/Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Oude Holleweg

Oude Holleweg, Beek/Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Nieuwe Holleweg

Molenbosweg, Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Postweg

Postweg, Berg en Dal – tussen Molenbosweg en Meerwijkselaan

Meerwijkselaan, Berg en Dal – tussen Postweg en Zevenheuvelenweg

Functie van de weg

Krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022 hebben de genoemde wegen de volgende wegcategorisering:

Derdebaan, Groesbeek – Erftoegangsweg buiten de bebouwde kom

Wylerbaan, Groesbeek – Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom

Rijksstraatweg, Beek – Erftoegangsweg+ binnen de bebouwde kom

Van Randwijckweg, Beek//Berg en Dal – Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom

Nieuwe Holleweg, Beek/Berg en Dal – Erftoegangsweg buiten/binnen de bebouwde kom

Oude Holleweg, Beek/Berg en Dal – Erftoegangsweg buiten/binnen de bebouwde kom

Molenbosweg, Berg en Dal – Erftoegangsweg buiten/binnen de bebouwde kom

Postweg, Berg en Dal – Erftoegangsweg buiten/binnen de bebouwde kom

Meerwijkselaan, Berg en Dal – Erftoegangsweg+ buiten de bebouwde kom

De genoemde gebiedsontsluitingswegen, en in mindere mate de wegen met de categorisering erftoegangsweg+, hebben een functie voor het doorgaande verkeer tussen de verschillende kernen in de gemeente Berg en Dal, en de kernen daarbuiten zoals Nijmegen, Wyler en Kranenburg. De erftoegangswegen hebben voornamelijk een functie voor het bestemmingsverkeer aan die betreffende straten en aan de direct omliggende (woon)straten en buurten.

Beschrijving weggedrag

De Omloop der Zevenheuvelen betreft een wielerwedstrijd waarbij de route die gevormd wordt door de genoemde straten, plus de Zevenheuvelenweg (eigendom/beheer bij Provincie Gelderland), plus enkele in Duitsland gelegen wegen, in de richting tegen de klok in meerdere keren wordt gereden.

Op de Van Randwijckweg bevindt zich het start/finishgebied van de wedstrijd.

Gevolgen van het huidige weggedrag

Het is ongewenst voor de verkeersveiligheid en de veiligheid van de deelnemers dat het normale verkeer zich op de betreffende weggedeelten bevindt wanneer de deelnemers langs komen.

Bij het start/finish gebied is het bovendien gedurende het gehele evenement onwenselijk dat deelnemers zich op de weg bevinden.

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om op de genoemde wegen voor zover in eigendom/beheer bij de gemeente Berg en Dal, eenrichtingsverkeer in te stellen. Dit kan gebeuren door het geven van aanwijzingen door de aanwezige verkeersregelaars.

Daarnaast is het wenselijk dat de Van Randwijckweg gedurende het gehele evenement wordt afgesloten voor alle verkeer. Dit kan gebeuren door het plaatsen van de verkeersbord C1 (geslotenverklaring) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Tenslotte is het wenselijk dat bij alle genoemde zijstraten die aansluiten op de genoemde wegen, het oprijden van het parcours wordt gestremd: dat wil zeggen dat de toegang slechts toegestaan is op aanwijzen van de aanwezige verkeersregelaars. Dit kan gebeuren door het plaatsen van de verkeersbord C1 (geslotenverklaring) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Wettelijke belangen

Deze maatregelen worden genomen in het belang van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de WVW 1994.

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub d van de WVW 1994.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub a van de WVW 1994.

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

De aanwonenden en belanghebbende worden door de organisatie van het evenement geïnformeerd. Daarnaast worden omleidingsroutes met borden aangeduid.

De genoemde verkeersmaatregelen leiden tot een tijdelijk slechtere bereikbaarheid in diverse straten, wijken/buurten en kernen in de gemeente Berg en Dal. De gemeente hecht echter grote waarde aan het plaats kunnen laten vinden van maatschappelijke activiteiten zoals sportevenementen. We maken daarom de afweging dat de doorgang van het genoemde evenement zwaarder weegt dan de tijdelijk slechtere bereikbaarheid.

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

B e s l u i t e n :

I. Toestemming te geven voor het instellen van eenrichtingsverkeer op de hieronder genoemde wegen genummerd 1 t/m 8 door middel van de aanwijzingen van gecertificeerde verkeersregelaars:

1. Derdebaan, Groesbeek – tussen Zevenheuvelenweg en Wylerbaan

2. Wylerbaan, Groesbeek – tussen Derde Baan en de landsgrens bij Wyler

3. Rijksstraatweg, Beek – tussen Nieuwe Rijksweg (N325) en Van Randwijckweg

4. Nieuwe Holleweg, Beek/Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Oude Holleweg

5. Oude Holleweg, Beek/Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Nieuwe Holleweg

6. Molenbosweg, Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Postweg

7. Postweg, Berg en Dal – tussen Molenbosweg en Meerwijkselaan

8. Meerwijkselaan, Berg en Dal – tussen Postweg en Zevenheuvelenweg

II. De Van Randwijckweg af te sluiten door het plaatsen van verkeersbord C1 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

III. De doorgang vanaf de zijstraten van alle hieronder genoemde wegen genummerd 1 t/m 9 af te sluiten door het plaatsen van verkeersbord C1 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

1. Derdebaan, Groesbeek – tussen Zevenheuvelenweg en Wylerbaan

2. Wylerbaan, Groesbeek – tussen Derde Baan en de landsgrens bij Wyler

3. Rijksstraatweg, Beek – tussen Nieuwe Rijksweg (N325) en Van Randwijckweg

4. Van Randwijckweg, Beek/Berg en Dal (volledig)

5. Nieuwe Holleweg, Beek/Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Oude Holleweg5.

6. Oude Holleweg, Beek/Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Nieuwe Holleweg

7. Molenbosweg, Berg en Dal – tussen Oude Kleefsebaan en Postweg

8. Postweg, Berg en Dal – tussen Molenbosweg en Meerwijkselaan

9. Meerwijkselaan, Berg en Dal – tussen Postweg en Zevenheuvelenweg

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

G. Kwant

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven