Ontwerpbesluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder Gelddijk

Logo Culemborg

Het college van burgemeester en wethouders van Culemborg maakt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 110c Wet geluidhinder bekend dat het ontwerpbesluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder Gelddijk gedurende zes weken, van 3 juni 2019 tot en met 15 juli 2019, ter inzage ligt.

Burgemeester en wethouders van Culemborg zijn voornemens om de sloop en herbouw van 29 woningen aan de Gelddijk, Otto van Reesweg en de Blaasbalg mogelijk te maken.

Voor deze locatie is een akoestisch onderzoek naar het railverkeerslawaai en wegverkeerslawaai uitgevoerd. Het college is voornemens om voor deze woningen een hogere grenswaarde Wet Geluidhinder vast te stellen.

Voor de voorbereiding van het besluit tot het vaststellen van de hogere waarde is de procedure zoals bedoeld in artikel 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in samenhang met artikel 110 c van de Wet geluidhinder (Wgh) van toepassing.

Het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken ligt voor iedereen ter inzage in het gemeentekantoor van Culemborg, Ridderstraat 250.

Gedurende de termijn van terinzagelegging is eenieder bevoegd schriftelijk of mondeling (tijdens kantooruren) zienswijzen naar voren te brengen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Culemborg, Postbus 136, 4100 AC Culemborg. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen of nadere informatie kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker stadsontwikkeling van het team Regie en Projecten, bereikbaar onder telefoonnummer 0345 – 477 700. U kunt uw zienswijze niet per e-mail indienen.

Toelichting:

In beginsel mag de geluidsbelasting op de gevels van geluidsgevoelige bestemmingen (waaronder woningen) niet hoger zijn dan 55 dB, de zogenaamde voorkeursgrenswaarde. Burgemeester en wethouders kunnen, in bepaalde gevallen en voorwaarden, hogere waarden (max. 68 dB bij railverkeer) toestaan dan de voorkeursgrenswaarde van 55 dB.

Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd.

Conclusie van het akoestisch onderzoek: er is sprake van een geluidsbelasting ter plaatse tussen de voorkeursgrenswaarde en de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting. De te hoge geluidsbelasting is alleen toelaatbaar na een afwegingsproces. Dit afwegingsproces heeft vorm gekregen in de procedure hogere grenswaarde voor geluid.

 

Culemborg, 21 mei 2019

Burgemeester en wethouders van Culemborg

Naar boven