Kennisgeving bestemmingsplan Laar – Nieuw Laar Berlicum, Notitie Reikwijdte en Detailniveau Laar – Nieuw Laar Berlicum en Notitie Reikwijdte en Detailniveau varkenshouderij Laar 31 Berlicum

Logo Sint-Michielsgestel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel maken, op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening en op grond van artikel 7.9 of 7.27 Wet milieubeheer, bekend dat

het bestemmingsplan ‘Laar – Nieuw Laar Berlicum’ wordt voorbereid

de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Laar – Nieuw Laar Berlicum op grond van artikel 7.9 wet milieubeheer vanaf 18 januari 2019 tot en met 28 februari 2019 voor een ieder ter inzage ligt.

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau varkenshouderij Laar 31 Berlicum op grond van artikel 7.27 Wet milieubeheer vanaf 18 januari 2019 tot en met 28 februari 2019 voor een ieder ter inzage ligt.

 

Aanleiding

De gemeente Sint-Michielsgestel bereidt het bestemmingsplan ‘Laar – Nieuw Laar Berlicum’ voor. Op grond van hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage 1994 moet voor de besluitvorming over het bestemmingsplan ‘Laar – Nieuw laar Berlicum’ een milieueffectrapportage (planmer) worden opgesteld. Dit is voornamelijk het gevolg van de ontwikkelingsmogelijkheden die met het bestemmingsplan aan twee iv-bedrijven wordt geboden, in combinatie met het stoppen van zeven andere iv-bedrijven.

 

De voorgenomen uitbreiding en modernisering van een van de twee blijvende veehouderijen, de varkenshouderij gevestigd aan Laar 31, is m.e.r.-plichtig. Omdat het bestemmingsplan “Laar – Nieuw-Laar” een planologisch kader biedt voor twee varkenshouderijen, is het bestemmingsplan zelf ook m.e.r-plichtig. De m.e.r.-procedure is bedoeld om het milieubelang in de plan- en besluitvormingsprocedure een volwaardige plaats te geven. De opbrengst van een m.e.r.-procedure is een Milieueffectrapport (MER)

 

De gemeente is verantwoordelijk voor het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure inclusief het opstellen van een MER t.b.v. het bestemmingsplan. De veehouders zijn verantwoordelijk voor de vergunningaanvragen inclusief het opstellen van een MER of een (vormvrije) m.e.r.-beoordeling, gekoppeld aan die aanvraag voor een omgevingsvergunning.

 

Milieueffectrapportage s voor bestemmingsplan en aanvraag omgevingsvergunning

In verband met de te nemen besluiten worden er twee milieueffectrapporten opgesteld. Een planMER voor het bestemmingsplan en een projectMER voor de Omgevingsvergunning voor het bedrijf Heijvar aan Laar 31 in Berlicum. In de op te stellen milieueffectrapportages worden de milieueffecten van de ontwikkelingen die mogelijk worden gemaakt met het bestemmingsplan c.q. opgenomen zijn in de vergunningsaanvraag, in kaart gebracht.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor bestemmingsplan en aanvraag omgevingsvergunning

Voor zowel de planMER (bestemmingsplan) als de projectMER (aanvraag omgevingsvergunning) is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Deze beide notities beschrijven de opzet en inhoud van de op te stellen milieueffectrapporten. Bij de reikwijdte van de onderzoeken gaat het over eventuele alternatieven die worden onderzocht en over de milieuaspecten die daarbij worden onderzocht. Bij het detailniveau gaat het over de manier waarop de onderzoeken worden uitgevoerd en hoe uitgebreid de onderzoeken worden uitgevoerd.

 

De eerste stap in de m.e.r-procedure’s is deze kennisgeving en de terinzagelegging van de “Notitie Reikwijdte en Detailniveau Laar Nieuw Laar” en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau varkenshouderij Laar 31 Berlicum”.

 

Inzage

U kunt vanaf vrijdag 18 januari 2019 tot en met 28 februari 2019 beide NRD’s inzien.

op de gemeentelijke website www.sint-michielsgestel.nl/projecten

bij de receptie van het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel, Meanderplein 1 Sint-Michielsgestel.

 

Zienswijzen en meer informatie

Iedereen kan een zienswijze geven op de inhoud van de NRD en aangeven wat naar zijn of haar mening in het milieueffectrapport moet worden onderzocht.

Uw reactie moet binnen de termijn van terinzagelegging van de stukken worden ingediend, dus uiterlijk op 28 februari 2019.

 

Uw reactie kunt u schriftelijk sturen naar:

Burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel

Postbus 10.000

5270 GA Sint- Michielsgestel.

 

Het is niet mogelijk zienswijzen anoniem of per e-mail in te dienen. Voor informatie en het geven van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer P. Lubberding, op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer (073) 5531610

 

De wettelijke adviseurs en enkele betrokken overheids- en maatschappelijke organisaties worden apart gevraagd een advies over de NRD’s uit te brengen. De Commissie voor de m.e.r. wordt in een latere fase om advies gevraagd.

 

Inloopavond

Op dinsdag 29 januari 2019 is er tussen 19.30 en 21.00 uur een inloopavond in de Den Durpsherd in Berlicum. Op deze avond zijn vertegenwoordigers van de gemeente en van het bedrijf Heijvar aanwezig om informatie te geven over de NRD’s, de voorgenomen opzet en inhoud van de op te stellen milieueffectrapporten en om vragen te beantwoorden.

 

Vervolgprocedure

Na deze inspraakperiode worden, met inachtneming van de ingediende adviezen en zienswijzen, de NRD’s vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel. Daarna worden de milieueffectrapporten opgesteld.

 

Ook zal op korte termijn een start worden gemaakt met de bestemmingsplanprocedure

Het MER voor het bestemmingsplan zal gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan formeel voor de zienswijzenfase ter inzage worden gelegd. Op dat moment wordt ook advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage die de planMER zal toetsen.

Na de zienswijzenperiode neemt de gemeenteraad een besluit omtrent de vaststelling van het bestemmingsplan (incl. het planMER).

 

Burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel,

17 januari 2019

Naar boven