Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende het instellen van een tijdelijk gebied met beperkingen Nijmegen voor de vernietiging van een 500 ponder vliegtuigbom

10 mei 2019

Nummer ILT-2019/25626

Inspectie Leefomgeving en Transport

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de gemeente Nijmegen, gedaan per e-mail gedateerd 30 april 2019 via de Procescoördinator Archeologie / adviseur OCE, Marius van Dam;

Gelet op Artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzondere luchtverkeersactiviteiten rond de vernietiging van een 500 ponder bom wordt aangewezen het tijdelijke gebied met beperkingen Nijmegen:

  • een cirkelvormig gebied met een straal van 1 nautische mijl met als middelpunt de positie met de coördinaten 51°51’50.2”N 005°51’12.1”E;

  • vanaf de grond tot 3000 voet boven gemiddeld zeeniveau (AMSL);

  • op maandag 13 mei 2019 van 11:30 uur plaatselijke tijd tot 16:00 uur plaatselijke tijd; Indien de vernietiging niet kan plaatsvinden op 13 mei 2019, geldt als uitwijkdatum donderdag 16 of vrijdag 17 mei 2019 van 11.30 uur plaatselijke tijd tot 16.00 uur plaatselijke tijd.

Figuur: Tijdelijk gebied met beperkingen Nijmegen

Figuur: Tijdelijk gebied met beperkingen Nijmegen

Artikel 2

Binnen het tijdelijke gebied met beperkingen Nijmegen gelden de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. binnen het gebied zijn alleen HEMS- en SAR-vluchten en vluchten van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, toegestaan;

  • b. de vluchten, genoemd in onderdeel a, mogen alleen het gebied binnenvliegen na toestemming van de luchtverkeersleiding van MilATCC Schiphol; deze dienst verleent de toestemming pas na verificatie met de dienstdoende commandant van de Explosieven Opruimings Dienst Defensie.

Artikel 3

  • 1. Het handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking levert een strafbaar feit op.

  • 2. Het in het eerste lid strafbaar gestelde feit is een overtreding.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van maandag 13 mei 2019 en vervalt met ingang van zaterdag 18 mei 2019. Indien de Staatscourant waarin deze beschikking wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 13 mei 2019, treedt deze beschikking in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met maandag 13 mei 2019.

Deze beschikking wordt geplaatst in de Staatscourant en bekendgemaakt per NOTAM, uit te geven door MilATCC Schiphol.

De Explosieven Opruimings Dienst Defensie meldt het beëindigen van de activiteiten aan de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel.: 0577-458705), zodat de NOTAM kan worden ingetrokken.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, De Inspecteur ILT/Luchtvaart

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u hiertegen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden, schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Tevens ontvangen wij graag uw telefoonnummer dan wel e-mailadres.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Afdeling Juridische zaken

Postbus 16191

2500 BD DEN HAAG

TOELICHTING

Het TGB Nijmegen wordt ingesteld op verzoek van de Burgemeester van de Gemeente Nijmegen met het doel om de vernietiging van een 500-ponder vliegtuigbom door de Explosieven Opruimings Dienst Defensie ongestoord te kunnen uitvoeren en (eventuele) vluchten van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, en de traumaheli plaats te kunnen laten vinden.

Het handelen in strijd met de regels, gesteld in deze beschikking, levert een strafbaar feit op. Ingevolge artikel 11.9, tweede lid, van de Wet luchtvaart, gaat het hier om overtredingen.

Naar boven