Concept verkeersbesluit 19.001, Geslotenverklaring fietsers/bromfietsers en gehandicaptenvoertuigen Enderakkers , Bergeijk

Logo Bergeijk

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat zij het volgende hebben besloten:

  • -

    Het voornemen tot het instellen van een geslotenverklaring voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen op de Enderakkers te Bergeijk, door het plaatsen van verkeersborden conform model C15, van de bijlagen I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Het concept verkeersbesluit ligt vanaf donderdag 18 april, voor een periode van 6 weken ter inzage in het gemeentehuis te Bergeijk. Bij het besluit is ook aangegeven welke straten of welk gebied het betreft. 

Belanghebbenden kunnen vanaf 18 april 2016 tot en met 30 mei 2019 naar keuze mondeling of schriftelijk hun zienswijze indienen ten aanzien van dit ontwerpbesluit. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergeijk, Burgemeester Magneestraat 1, Postbus 10.000, 5570 GA Bergeijk. Voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer K. Penninx via telefoonnummer 0497-551455. Het college stelt het verkeersbesluit uiteindelijk vast met in achtneming van de ingediende zienswijzen.

Verkeersbesluit 19.001

Op grond van artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het collegebesluit van 12 augustus 2014 ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Vereisten van het besluit:

Op dit verkeersbesluit is de volgende wet- en regelgeving van toepassing:

  • -

    De Wegenverkeerswet 1994 (WVW);

  • -

    Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -

    Het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

  • -

    De Algemene wet bestuursrecht (Awb);

  • -

    Mandaatbesluit 7 maart 2017.

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

  • 1.

    Dat de Enderakkers in de Gemeentelijke Visie Mobiliteit (GVM 2019-2022) is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg en een maximale snelheid kent van 80 km/uur.

  • 2.

    Dat de richtlijnen voor de minimale en ideale inrichting van een gebiedsontsluitingsweg buitden de bebouwde kom vastliggen in de CROW-publicatie ‘Handboek wegontwerp 2013; Basiscriteria’.

  • 3.

    Dat bij een minimale inrichting van een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (brom)fietsverkeer op een vrijliggend fiets-/bromfietspad rijdt of omgeleid wordt via een alternatieve route.

  • 4.

    Dat langs de Enderakkers geen vrijliggend fiets-/bromfietspad aanwezig is.

  • 5.

    Dat er geen geschikte route voor fietsers beschikbaar was.

  • 6.

    Dat de aanleg van een hoogwaardige fietsverbinding via de Riethovensedijk/Poegpad tussen de kern van Bergeijk en de N397 een veilige alternatieve route ontstaat, waar fietsers omgeleid kunnen worden.

  • 7.

    Dat het vanwege de verkeersveiligheid ongewenst is om bij een geschikte alternatieve route fietsers toe te staan op de Enderakkers.

  • 8.

    Dat de V85 (de snelheid die door 85% van het verkeer niet wordt overschreden) op de Enderakkers 81,8 km/uur is op basis van de meetgegevens van december 2018.  

Overleg:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft aangaande dit besluit overleg plaatsgevonden met de betrokken Operationeel Expert GGP gemeente Bergeijk van de politie eenheid Oost-Brabant, wiens advies bij dit besluit is gevoegd. 

Besluit: 

Het voornemen tot het instellen van een geslotenverklaring voor fietsers, bromfietsers en gehandicaptenvoertuigen op de Enderakkers te Bergeijk, conform tekening 2019.01.tek, door het plaatsen van verkeersborden conform model C15, van de bijlagen I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Bergeijk, d.d. 17 april 2019

Burgemeester en wethouders van Bergeijk,

Namens deze,

Dhr. J. de Greef

Hoofd afdeling Beheer Ruimte

Naar boven