N224; verkeersbesluit het verplaatsen van bushalte Kievitsmeent in de gemeente Ede

Logo Gelderland

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2019-004892, 03 mei 2019

 

Aanleiding

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het verplaatsen van bushalte Kievitsmeent (km 34,200) in oostelijke richting naar het kruispunt met de Argonstraat (km 34,250).

De provinciale weg N224 vormt de verbinding tussen Ede en Veenendaal de Klomp. In de wegennetvisie van de provincie Gelderland is de N224 opgenomen als een gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/u.

Als wegbeheerder van de N224 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregel een verkeersbesluit te nemen.

 

Beleidskaders

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 en 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden- en verbeteren van- de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Ede, vervoersmaatschappij Keolis (Syntus) en met de korpschef van de Politie Eenheid Oost-Nederland, district Gelderland Midden. Vertegenwoordigers van alle organisaties hebben een positief advies gegeven over de in te stellen maatregelen.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

De N224 tussen Ede en Veenendaal de Klomp is een gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/u. Het traject bestaat uit een hoofdrijbaan, met een rijstrook per richting, voorzien van kantmarkering en onderbroken asmarkering.

Ter hoogte van km 34,200 aan de noordzijde van de hoofdrijbaan is bushalte Kievitsmeent gesitueerd. De bushalte is onderdeel van buslijn 5 tussen station Veenendaal de Klomp en station Ede-Wageningen.

De bushalte Kievitsmeent wordt in oostelijke richting verplaatst naar het kruispunt met de Argonstraat. Op deze nieuwe locatie is meer ruimte beschikbaar, waardoor de bushalte beter ingepast kan worden met inachtneming van de hiervoor geldende richtlijnen die horen bij de functie van deze weg en geldende maximum snelheid.

Tevens ligt de bushalte in de huidige situatie op enige afstand van het kruispunt met de Argonstraat, waar ov-reizigers de N224 bij de verkeerslichten kunnen oversteken. Door het verplaatsen van deze halte in de richting van dit kruispunt ontstaat een kortere en veiligere looproute voor de ov-reizigers.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N224 tussen Ede en Veenendaal de Klomp het volgende verkeersbesluit:

 

I.door het verplaatsen van het bord model L3 (bushalte) conform bijlage I van het RVV 1990 bij kilometer 34,200, de bushalte aan de noordzijde van de weg te verplaatsen in oostelijke richting naar het kruispunt met de Argonstraat km 34,250.

 

Het besluit treedt in werking nadat de maatregel is gerealiseerd.

 

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl -> verkeer en vervoer -> overzicht provinciale wegen -> N224: de Klomp - Ede. De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven.

Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 16 mei 2019 tot en met 27 juni 2019 ter inzage in het stadhuis van de gemeente Ede , Raadhuisplein 3 in Ede .

Instellen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift N224; verplaatsen bushalte Ede Kievitsmeent zaaknummer 2019-004892” te worden vermeld.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

  • -

    de naam en het adres van de indiener;

  • -

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • -

    een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • -

    de gronden van het bezwaar.

 

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen.

 

Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

mw. drs. E.A. Joosten

Naar boven