Verkeersbesluit

Logo De Ronde Venen

Datum: 7 mei 2019

 

Onderwerp: Verkeersbesluit voor het instellen van een VOP in de vorm van een zebrapad op het Dokter van Doornplein te Abcoude.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Op het Dokter van Doornplein, net ten zuiden van de aansluiting met de Broekzijdselaan, in Abcoude is sprake van een voetgangersrelatie tussen de nabijgelegen woonwijk en het multifunctionele gebouw van de Mondriaanschool/bibliotheek/theater. Op deze locatie zijn geen oversteekvoorzieningen aanwezig waardoor voetgangers, waaronder veel kinderen, zijn aangewezen op nabijgelegen zebrapaden. Hierdoor wordt de loopafstand van en naar het multifunctionele gebouw groter dan nodig.

In het project ‘schoolomgevingen’ is in overleg met de Mondriaan- en Piusschool een plan ontwikkeld om de verkeerssituatie ter plekke te verbeteren. In overleg met hen is afgesproken om onder meer een extra zebrapad te realiseren net ten zuiden van de aansluiting met de Broekzijdselaan. Dit zebrapad verbetert de oversteek voor voetgangers op dit deel van het Dokter van Doornplein

Motivering

Uit het oogpunt van het zoveel mogelijk verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. (artikel 2, lid 1onder a en b van de Wegenverkeerswet 1994), realiseert het college een VOP in de vorm van een zebrapad op het Dokter van Doornplein in Abcoude, net ten zuiden van de aansluiting met de Broekzijdselaan. Het college denkt hiermee een veilige oversteek te realiseren en recht te doen aan de natuurlijke looproute tussen woonwijken en het multifunctionele gebouw (school, theater en bibliotheek).

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de regionale politiecoördinator Woerden, onderdeel van politie Utrecht, district Rijn en Venen. Zij adviseert positief over onderhavig verkeersbesluit onder de voorwaarde dat de VOP’s ter hoogte van de parkeerplaats op het Dokter van Doornplein worden opgeheven.

Belangenafweging

Gemeente De Ronde Venen heeft de ambitie om veilige (school)routes te realiseren, hierbij is vooral aandacht voor fietsers en voetgangers. Door het toepassen van een VOP in de vorm van een zebrapad op de genoemde locatie wordt de looproute ter plekke beter gefaciliteerd. De realisatie van het zebrapad is afgestemd met de Mondriaan- en Piusschool, inclusief een vertegenwoordiging van omwonenden en ouders. De voorgestelde maatregel heeft geen noemenswaardige gevolgen voor het overige verkeer.

Gemeente De Ronde Venen acht het niet verstandig om de VOP’s ter hoogte van de parkeerplaats op het Dokter van Doornplein op te heffen. Ook deze looproutes worden veelvuldig gebruikt door schoolgaande kinderen. Het opheffen van de VOP’s maakt de situatie in de ogen van de gemeente verkeersonveiliger.

BESLUIT

Op grond van voorstaande overwegingen besluit het college van burgemeester en wethouders tot het instellen van een voetgangersoversteekplaats uitgevoerd als zebrapad. Dit pad wordt gerealiseerd door het aanbrengen van een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 meter, bestaande uit witte strepen met een tussenliggende afstand van 0,5 meter en met een breedte van circa de tussenliggende afstand. Hierbij worden aan beide zijden van het zebrapad borden L02 geplaatst. Alle genoemde maatregelen zijn weergegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen zijn kosten (griffierecht) verbonden.

 

Contact

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u eerst bellen met de gemeente voor meer informatie of om vragen te stellen. In het algemeen blijkt dat met een telefoontje veel kan worden opgelost. Bezwaar maken is dan misschien niet meer nodig. U mag natuurlijk ook meteen een bezwaarschrift indienen.

burgemeester en wethouders van De Ronde Venen,

Gemandateerd aan de Medewerker Verkeer

R.A.C.M. Lommerse

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

 

Naar boven