Herstelbesluiten bestemmingsplan Hotel en Residence Oranje en omgevingsvergunning Hotel en Residence Oranje

Logo Noordwijk

Het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk maakt bekend dat de gemeenteraad op 16 april 2019 met betrekking tot het bestemmingsplan ‘Hotel en Residence Oranje’ en met toepassing van artikel 6:19 Algemene wet bestuursrecht een herstelbesluit heeft genomen. De gemeenteraad heeft eerder, op 5 juli 2018, het bestemmingsplan ‘Hotel en Residence Oranje’ vastgesteld.

Op 30 april 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders met betrekking tot de op 26 juli 2018 voor Hotel en Residence Oranje verleende omgevingsvergunning (nr. 2016109208) eveneens - met toepassing van artikel 6:19 Algemene wet bestuursrecht - een herstelbesluit genomen.

Motivering en inhoud van de herstelbesluiten

In het kader van het ingestelde beroep tegen de genoemde besluiten heeft de Raad van State de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) verzocht onderzoek in te stellen en een deskundigenrapport op te stellen. Uit het onderzoek is gebleken dat het bestemmingsplan naar het oordeel van StAB geen borging bevat voor een (gelijkwaardig) geluidsscherm. Hoewel met de voorwaardelijke verplichting onder artikel 3.3.4.c. van de bestemmingsplanregels deze borging nadrukkelijk door de gemeenteraad bij vaststelling daarvan is beoogd, is het oordeel van StAB voor de gemeenteraad aanleiding geweest het betreffende artikel op de volgende wijze te herstellen (met in vet de herstelde tekst):

3.3.4.c. het gebruik van de parkeergarage onder 3.3.4 sub a. is uitsluitend toegestaan indien een kierdichte geluidwerende voorziening met een hoogte van ten minste 2 meter en een massa van tenminste 10 kg/m2 ter plaatse van het scherm zoals weergegeven in bijlage 1 uit het geluidsrapport van bijlage 15 van de toelichting, gerealiseerd en in stand wordt gehouden ten behoeve van en zolang een bestemming die een geluidgevoelige functie toelaat, op het perceel Vuurtorenplein 47 geldt.

Verder is het onderzoek en het oordeel van de StAB aanleiding geweest nogmaals een berekening uit te voeren betreffende het grondwater. Op basis van de nieuwe berekening heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de voorwaarde in de omgevingsvergunning van 26 juli 2018 ten aanzien van de grindlaag (bladzijde 7 van de vergunning) als volgt te herstellen (met in vet de herstelde tekst):

Onder de keldervloer dient een zand- en grindlaag van 1,4m te worden aangebracht om te kunnen voldoen aan de bepalingen van de bestemming “Waterstaat ondergronds bouwen”. Het bovenste deel moet bestaan uit grind en moet minimaal een doorlatendheid hebben van 50m2/dag en een minimale dikte hebben van 0,8m, de zandlaag moet een minimale doorlatendheid hebben van 10 m2/dag. De ruimte die ontstaat bij het verwijderen van de damwanden dient opgevuld te worden met grind, e.e.a. overeenkomstig het Wareco rapport BY04 NOT20190307.

Ter inzage

Het (herstelde) bestemmingsplan ‘Hotel en Residence Oranje’ en de (herstelde) omgevingsvergunning Hotel en Residence Oranje liggen vanaf woensdag 8 mei tot en met woensdag 19 juni 2019 ter inzage. Ze zijn in te zien in het gemeentehuis aan de Voorstraat 42 te Noordwijk. Het (herstelde) bestemmingsplan is ook in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met de plancodering: NL.IMRO.0575.BPZWhvoranje-VA02.

Beroep instellen

Een belanghebbende kan beroep instellen tegen de genoemde herstelbesluiten, die voor beroep als één besluit worden gezien. Het beroep moet worden ingediend in de periode vanaf 8 mei tot en met 19 juni 2019 en kan uitsluitend worden gericht tegen de in de herstelbesluiten aangebrachte wijzigingen. Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, EA ‘s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in elk geval uw naam, adres, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht.

Het instellen van beroep schorst de werking van de herstelde besluiten niet. Ook kan door belanghebbenden een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aan de bovenstaande procedures zijn griffiekosten verbonden.

Een eerder ingesteld beroep bij de Raad van State, dat is gericht tegen de vaststelling van het genoemde bestemmingsplan ‘Hotel en Residence Oranje’ op 5 juli 2018, heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het onderhavige besluit tot herstel van het bestemmingsplan. Voor zover een eerder ingesteld beroep bij de Raad van State is gericht tegen de verlening van de genoemde omgevingsvergunning Hotel en Residence Oranje op 26 juli 2018, heeft dit beroep op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het onderhavige besluit tot herstel van de omgevingsvergunning.

De Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aandraagt tegen het besluit. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard als er binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Na afloop van de inzagetermijn van zes weken kunnen er geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding

De herstelde besluiten treden in werking op 20 juni 2019, tenzij toepassing wordt gegeven aan artikel 3.8 lid 6 van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) of er voor deze datum een verzoek voor een voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van de betreffende besluiten opgeschort totdat over dat verzoek is beslist.

Naar boven