Voetgangersoversteekplaats (zebrapad) Langebalkweg.

Logo Langedijk

Volgnummer mandaat: 4a 22

Datum: 24-4-2019

Afdeling/team: OW/beheer

Adviseur: M. Koning

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders van Langedijk bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van de mandaatregeling Langedijk is deze bevoegdheid gemandateerd aan de afdelingsmanager Openbare Werken.

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Aanleiding:

Door een bewoner van Zuid-Scharwede is verzocht om een zebrapad aan te leggen aan de westzijde van de rotonde Langebalkweg – Oostelijke Randweg.

Vereiste van het besluit:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering:

Aan de westzijde van de Oostelijke Randweg in Zuid-Scharwoude ligt een druk gebruikt voetpad. Ter hoogte van een rotonde steekt dit voetpad de Langebalkweg over. Met name voetgangers die minder goed ter been zijn hebben moeite om tussen het autoverkeer de Langebalkweg over te steken.

De aanvraag voor een zebrapad is getoetst met het kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom zoals opgesteld door de gemeente Heerhugowaard. In dit geval wordt geadviseerd om een zebrapad te realiseren.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers is daarom besloten om een voetgangersoversteekplaats (zebrapad zoals bedoel in artikel 49, lid 2 van het RVV 1990) te realiseren

Hiervoor wordt op het wegdek een zebramarkering aangebracht zoals voorgeschreven in de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens (Hoofdstuk IV, paragraaf 2,9). Bij het zebrapad wordt bord L2 geplaatst uit bijlage 1 van het RVV 1990.

Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.

Deze maatregel is niet in strijd met andere belangen genoemd in art. 2 Wegenverkeerswet 1994.

 

Overleg:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, is overleg gepleegd met de namens de politiechef gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. Deze heeft positief geadviseerd om een zebrapad aan te leggen bij de rotonde Langebalkweg. Dit verkeersbesluit is in overeenstemming met dit advies.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om een voetgangersoversteekplaats (zebrapad zoals bedoel in artikel 49, lid 2 van het RVV 1990) te realiseren aan de westzijde van de rotonde Langebalkweg – Oostelijke Randweg en hiervoor de benodigde verkeerstekens aan te brengen.

Zuid-Scharwoude 29-4-2019

J.J. Kalverboer

Afdelingsmanager Openbare Werken

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Belanghebbenden die niet met deze beslissing akkoord gaan, kunnen daartegen binnen zes weken na 1 mei 2019 een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Nadere informatie:

Voor nadere informatie over dit verkeersbesluit kunt u terecht bij de team beheer van de Gemeente Langedijk:

telefoon: 0226-334433.

 

 

Naar boven