Ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan, ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en voornemen verzoek herbegrenzing NNB te Boxtel

Logo Boxtel

Burgemeester en wethouders van Boxtel maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 83 Wet geluidhinder en artikel 38.5 van de Verordening ruimte Noord-Brabant bekend dat met ingang van vrijdag 3 mei 2019 gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan, het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en het voornemen tot een verzoek om herbegrenzing van het Natuur Netwerk Brabant (NNB) ter inzage liggen.

 

Toelichting ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan

Het bestemmingsplan Keulsebaan maakt de capaciteitsuitbreiding van de Keulsebaan mogelijk tussen de onderdoorgang onder het spoor en de A2. De rijbaan wordt ter plaatse van dit traject verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Het tracé van het voormalig Duits Lijntje wordt voor deze verbreding gebruikt. De aansluitingen van de Parallelweg-Zuid en de Oirschotseweg op de Keulsebaan worden samengevoegd tot één kruispunt. Alle kruispunten worden voorzien van verkeerslichten.

 

Het eerste ontwerp van deze verbreding is tijdens de informatiemarkt op 27 juni 2018 gepresenteerd. Dit ontwerp is in de tweede helft van 2018 verder geactualiseerd en definitief gemaakt. Ook is er met vertegenwoordigers van de Heemkundekring, de Natuurwerkgroep en de Monumentencommissie Boxtel gekeken naar het ontwerp van de Keulsebaan om de beleving van de cultuurhistorische waarde van het Duits Lijntje en de landschappelijke inpassing een plek te geven in het ontwerp. Het ontwerpbestemmingsplan is op dit geactualiseerde ontwerp gebaseerd.

 

De capaciteitsuitbreiding Keulsebaan is deelproject 4 van het Maatregelenpakket PHS Boxtel (zie onderstaande nadere toelichting). Omdat dit project niet te realiseren is op basis van het geldende bestemmingsplan, is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

 

Toelichting ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder

Ondanks de toepassing van stiller asfalt over het gehele tracé van de capaciteitsuitbreiding Keulsebaan is ter plaatse van 4 woningen sprake van een hogere geluidsbelasting dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB volgens de Wet geluidhinder. Burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel overwegen om voor deze 4 woningen een hogere waarde vast te stellen. Het betreft een hogere waarde voor de volgende woningen: Ramsteeg 4 (tot 56 dB), Oirschotseweg 6 (tot 60 dB), Oirschotseweg 7 (tot 58 dB) en Kleinderliempde 10 (tot 52 dB). Dit besluit is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid.

 

Voor het akoestisch onderzoek, de aanvraag en het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder wordt verwezen naar bijlage 13 van het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan. Voor meer informatie, zie paragraaf 6.7 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan.

 

Toelichting voornemen verzoek herbegrenzing Natuur Netwerk Brabant (NNB)

Als gevolg van de capaciteitsuitbreiding van de Keulsebaan te Boxtel is sprake van ruimtebeslag op het NNB. Een deel van het bosperceel Peerkesbos met een omvang van 6442 m2 moet voor de verbreding van de Keulsebaan wijken. Dit deel van het NNB is aangeduid als natuurbeheertype Vochtig bos met productie (N16.04).

 

Op grond van artikel 5.3, eerste lid kunnen Gedeputeerde Staten de begrenzing van het NNB op verzoek van de gemeente wijzigen met toepassing van het 'nee, tenzij principe'. Paragraaf 6.5.4 van het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan bevat de onderbouwing hiervoor.

 

De compensatie van verlies aan natuurwaarden zal plaatsvinden op een perceel aan de Dommel ter plaatse van de Voetboog (kadastraal bekend gemeente Boxtel, sectie B nr. 3377).

Dit perceel is eigendom van de gemeente Boxtel. De nieuwe natuurtypen op dit compensatieperceel zijn N05.01, N12.02, N16.04, N12.06 en L01.01. Het compensatieperceel krijgt in het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan de bestemming ‘Natuur’.

 

Het voornemen tot het verzoek om herbegrenzing heeft betrekking op:

- het verwijderen van de aanduiding NNB ter plaatse van een deel van het bosperceel Peerkesbos in combinatie met het toevoegen van de structuur ‘Gemengd landelijk gebied’;

- het toevoegen van de aanduiding NNB op het compensatieperceel aan de Dommel ter plaatse van De Voetboog in combinatie met het verwijderen van de structuur ‘Groenblauwe mantel”.

 

Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar paragraaf 6.5.4 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan en het natuurcompensatieplan in bijlage 12.

 

Nadere toelichting Maatregelenpakket PHS Boxtel

Maatregelenpakket PHS Boxtel

Het Maatregelenpakket PHS Boxtel, dat op 26 november 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad en in mei 2015 is vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen Rijk, provincie en gemeente, bestaat uit de volgende vijf samenhangende deelprojecten:

  • 1.

    Het opheffen van beide gelijkvloerse overwegen in de Tongersestraat.

  • 2.

    De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg (VLK) en de daarbij behorende maatregelen van/aan de overwegen Kapelweg (opheffen voor gemotoriseerd verkeer/handhaven voor langzaam verkeer), Bakhuisdreef (opheffen) en d’Ekker (vernieuwen).

  • 3.

    Het doorvoeren van aanpassingen in gebied Tongeren ten behoeve van de veiligheid van het fietsverkeer en snelheidsbeperking van gemotoriseerd verkeer en ontsluiting van het gebied.

  • 4.

    Het opwaarderen van de Keulsebaan.

  • 5.

    De realisatie van een langzaam verkeer tunnel ter plaatse van de Tongersestraat, tussen Breukelsestraat en Kapelweg, en met een aansluiting op Tongeren.

 

Met dit Maatregelenpakket wordt uitvoering gegeven aan een aantal belangrijke ambities uit het geldende Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan (GVVP) uit 2008.

 

Deelprojecten 1, 2 en 3

In september 2017 hebben de gemeenteraad en het college van de gemeente besluiten genomen over de eerste twee deelprojecten (aanleg Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer). In oktober 2018 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren (deelproject 3) vastgesteld. Tegen deze besluiten loopt op dit moment een beroepsprocedure bij de Raad van State.

 

Voor meer informatie over het Maatregelenpakket PHS Boxtel en de overige deelprojecten wordt

verwezen naar de gemeentelijke website www.boxtel.nl/PHS.

 

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan (met in bijlage 13 de informatie over de hogere waarden Wet geluidhinder en in bijlage 12 het compensatieplan NNB) ligt met ingang van vrijdag 3 mei 2019 gedurende zes weken ter inzage. De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis en in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op woensdag en donderdag ook van 17.00 tot 19.30 uur.

 

Het ontwerpbestemmingsplan (met bijlagen) is digitaal te raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (planidn) van dit bestemmingsplan is NL.IMRO.0757.BP01Keulsebaan-otw1.

 

Om inwoners en belangstellenden te informeren organiseert de gemeente Boxtel op woensdag 22 mei 2019 tussen 16.00 en 21.00 uur een informatiemarkt in Partycentre Denziz, Stationsstraat 71 in Boxtel. Hier treft u informatie aan over het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan met bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en het voornemen verzoek herbegrenzing NNB, het ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat en over de stand van zaken van de andere deelprojecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel. Er zijn deskundigen aanwezig aan wie u vragen kunt stellen over de plannen en de procedures.

 

Zienswijzen

Met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan, het ontwerpbesluit hogere waarden wet geluidhinder en het voornemen tot het verzoek om herbegrenzing kunnen gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging, dus van 3 mei tot en met 13 juni 2019, zienswijzen naar voren worden gebracht.

 

Zienswijzen kunnen schriftelijk en indien gewenst ook mondeling worden ingediend.

 

Schriftelijke zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan kunt u onder vermelding van ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan’ richten aan de gemeenteraad van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 AD Boxtel.

 

Schriftelijk zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder kunt u onder vermelding van ‘zienswijze hogere waarden Wet geluidhinder’ richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 AD Boxtel.

 

Schriftelijk zienswijzen met betrekking tot het voornemen tot het verzoek om herbegrenzing van het Natuur Netwerk Brabant kunt u onder vermelding van ‘zienswijze voornemen herbegrenzing NNB’ richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 AD Boxtel.

 

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken via telefoonnummer (0411) 655 306 of 655 369. Om termijnoverschrijding te voorkomen is het verzoek om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn (dus uiterlijk 29 mei) hiervoor een afspraak te maken.

 

Op d eze procedure is de Crisis- en h erstelwet van toepassing.

 

Boxtel, 2 mei 2019

Burgemeester en wethouders van Boxtel,

De secretaris, De burgemeester,

A. Kraal F. Naterop

Naar boven