N804; verkeersbesluit instellen van een maximumsnelheid van 60 km per uur in Hoenderloo in de gemeente Apeldoorn en het opheffen van een bushalte in de gemeente Arnhem

Logo Gelderland

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2018-013651, 29 april 2019

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur op de provinciale weg N804 (Apeldoornseweg) vanaf de noordelijke komgrens Hoenderloo (km 10,030) tot de aansluiting met de N304 in de gemeente Apeldoorn (km 10,435) en voor het opheffen van een bushalte langs de N804 (Hoenderloseweg) in de gemeente Arnhem.

Aanleiding

De provinciale weg N804 vormt een verbinding tussen de N311 (Koningsweg) ten zuiden van Deelen en de N304 (Otterloseweg) ten noorden van Hoenderloo en loopt grotendeels tussen twee natuurgebieden door. In de trajectvisie is de N804 benoemd als erftoegangsweg. In de huidige situatie heeft het wegvak tussen de noordelijke komgrens Hoenderloo en de N304 echter de functie gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Deze functie komt niet overeen met het gebruik. Het profiel van dit wegvak is ook te smal voor een gebiedsontsluitingsweg en bomen staan te dicht op de rijbaan binnen de obstakelvrije ruimte. Er maken per etmaal maar circa 4.000 motorvoertuigen gebruik van het betreffende wegvak en ook het aandeel vrachtverkeer van 2% is relatief laag voor een provinciale weg.

De provincie Gelderland gaat daarom op de N804 (Apeldoornseweg) tussen de komgrens Hoenderloo en de N304 de maximumsnelheid verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur en het wegvak inrichten overeenkomstig het profiel van een erftoegangsweg. Ter ondersteuning van het 60 kilometer regime wordt halverwege het wegvak een verhoogd plateau aangebracht.

Langs de N804 (Hoenderloseweg) ligt bij kilometer 0,05 rechts van de weg een halteplaats openbaar vervoer. Naast het feit dat deze halte niet voldoet aan de richtlijnen, rijdt hier vanuit de concessie Veluwe geen buslijn langs. De halteplaats wordt daarom opgeheven.

Als wegbeheerder van de N804 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregelen op deze locaties een verkeersbesluit te nemen.

Juridisch Kader

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 en 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Apeldoorn, de gemeente Arnhem en met de korpschef van de Politie eenheid Oost Nederland, district Noord en Oost Gelderland en district Gelderland Midden.

Zienswijzen

Op het ontwerp verkeersbesluit dat ter visie heeft gelegen van 14 februari tot en met 28 maart 2019 zijn twee zienswijzen binnengekomen. Deze ingediende zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van het verkeersbesluit.

Beleidskader

In de omgevingsvisie is opgenomen dat personen zich vlot en veilig kunnen bewegen. Hierbij wordt bij knelpunten op het gebied van wegen gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Dit sluit aan op de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik. De provincie is daarbij verantwoordelijk voor het op peil houden van en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens Duurzaam Veilig gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -

    het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -

    het voorkomen van grote snelheids- en richtingverschillen;

  • -

    het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).

De N804 is in de trajectvisie benoemt als erftoegangsweg. Een erftoegangsweg is gericht op het toegankelijk maken van, door gebiedsontsluitingswegen, omsloten gebieden en de daarbinnen gelegen particuliere en openbare percelen. Hierdoor vindt op de erftoegangsweg veel uitwisseling van verkeer plaats, op zowel wegvakken als op kruispunten. Uitwisseling vindt in principe plaats bij lage snelheden.

Belangenafweging

In de huidige situatie heeft N804 (Apeldoornseweg) tussen de noordelijke komgrens Hoenderloo en de N304 (Otterloseweg) de functie gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Deze functie komt niet overeen met het gebruik en het wegvak is ook te smal voor een gebiedsontsluitingsweg. Bomen staan te dicht op de rijbaan binnen de obstakelvrije ruimte. Er maken circa 4.000 motorvoertuigen gebruik van het betreffende wegvak en ook het aandeel vrachtverkeer van 2% is relatief laag voor een provinciale weg.

In de trajectvisie is de N804 benoemd als erftoegangsweg. Door een inrichting van het betreffende wegvak als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur voldoet het wegvak aan zijn functie die het in de wegennetvisie van de provincie Gelderland heeft gekregen. De huidige maximumsnelheid van 80 kilometer per uur wordt daarvoor afgewaardeerd naar 60 kilometer per uur. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid. Ter ondersteuning van het 60 kilometer per uur regime wordt halverwege het wegvak een verhoogd plateau aangelegd.

Voorbij de huidige noordelijke komgrens (km 10,160) verandert er in de richting Hoenderloo niets aan het wegbeeld. Daarom wordt de noordelijke komgrens in zuidelijke richting verplaatst tot aan het begin van de bebouwde kom van Hoenderloo (kilometer 10,030). Op dit wegvak van kilometer 10,030 tot kilometer 10,160 wordt de maximumsnelheid als gevolg van het verplaatsen van de komgrens verhoogd van 50 naar 60 kilometer per uur. Het aansluitende wegvak van kilometer 10,160 tot aan de N304 (kilometer 10,435) wordt afgewaardeerd naar een erftoegangsweg en krijgt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur.

Langs de N804 (Hoenderloseweg) ligt bij kilometer 0,05 rechts van de weg een halteplaats openbaar vervoer. Naast dat deze halte niet voldoet aan de richtlijnen, rijdt hier vanuit de concessie Veluwe geen buslijn langs. De halteplaats wordt daarom opgeheven.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N804 in Hoenderloo in de gemeente Apeldoorn en voor de provinciale weg N804 in de gemeente Arnhem het volgende verkeersbesluit:

  • I.

    door het plaatsen van de borden model A1-60 (begin zone) en A2-60 (einde zone) van het RVV 1990 van kilometer 10,030 (komgrens Hoenderloo) tot kilometer 10,435 de zone aan te duiden waarbinnen de maximumsnelheid van 60 kilometer geldt;

  • II.

    door het verwijderen van het bord model L3 (bushalte) van het RVV 1990 langs de N804 bij kilometer 0.05 rechts, de bushalte in de gemeente Arnhem op te heffen.

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->Verkeer en vervoer->Overzicht provinciale wegen->N804: Schaarsbergen - Hoenderloo). De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 2 mei tot en met 13 juni ter inzage in het stadhuis van de gemeente Apeldoorn, Deventerstraat 46, Apeldoorn en in het stadhuis van de gemeente Arnhem, Koningstraat 38, Arnhem.

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake besluitpunt I en II van het verkeersbesluit.

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

mw. drs. E.A. Joosten

Naar boven