N783; verkeersbesluit instellen van een maximumsnelheid van 60 km/u op de Wolfhezerweg in de gemeente Renkum

Logo Gelderland

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2018-014510, 25 april 2019

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur op de provinciale weg N783 (Wolfhezerweg) vanaf de noordelijke komgrens Wolfheze (km 3,00) tot de aansluiting met de N224 (km 4,25) in de gemeente Renkum.

Aanleiding

De provinciale weg N783 (Wolfhezerweg) vormt een verbinding tussen de N225 (Utrechtseweg) en de N224 (Amsterdamseweg) en loopt via Wolfheze. In de trajectvisie is de N783 tussen de noordelijke komgrens Wolfheze en de N224 benoemd als erftoegangsweg. In de huidige situatie heeft dit wegvak echter de functie gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Deze functie komt niet overeen met het gebruik. Het profiel van de weg is ook te smal voor een gebiedsontsluitingsweg. Er maken per etmaal circa 5.500 motorvoertuigen gebruik van het betreffende wegvak en ook het aandeel vrachtverkeer van 5% is relatief laag voor een provinciale weg. Een krappe dimensionering van de weg kan, bij een relatief hoge maximumsnelheid, leiden tot verkeersonveiligheid.

De provincie Gelderland gaat daarom op de N783 (Wolfhezerweg) tussen de noordelijke komgrens Wolfheze en de N224 de maximumsnelheid verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur en het wegvak inrichten conform het profiel van een erftoegangsweg. Ter ondersteuning van het 60 kilometer regime wordt bij de aansluiting Het Hazeleger (kilometer 3,95) een verhoogd plateau aangebracht.

Als wegbeheerder van de N783 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregelen op deze locatie een verkeersbesluit te nemen.

Juridisch Kader

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 en 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Renkum en met de korpschef van de Politie eenheid Oost Nederland, district Gelderland Midden.

Zienswijzen

Op het ontwerp verkeersbesluit dat ter visie heeft gelegen van 14 februari t/m 28 maart 2019 zijn geen zienswijzen binnengekomen.

Beleidskader

In onze Omgevingsvisie is opgenomen dat personen zich vlot en veilig kunnen bewegen. Hierbij wordt bij knelpunten op het gebied van wegen gekeken naar het voorkómen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Dit sluit aan op de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik. De provincie is daarbij verantwoordelijk voor het op peil houden van en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens de Duurzaam Veilig- gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkómen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn het voorkómen van:

  • -

    onbedoeld gebruik van de weg;

  • -

    grote snelheids-, massa- en richtingsverschillen;

  • -

    onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).

De N783 is in de trajectvisie benoemd als erftoegangsweg. Een erftoegangsweg is gericht op het toegankelijk maken van, door gebiedsontsluitingswegen, omsloten gebieden en de daarbinnen gelegen particuliere en openbare percelen. Hierdoor vindt op de erftoegangsweg veel uitwisseling van verkeer plaats, op zowel wegvakken als op kruispunten. Uitwisseling vindt in principe plaats bij lage snelheden.

Belangenafweging

In de huidige situatie heeft N783 (Wolfhezerweg) tussen de noordelijke komgrens Wolfheze en de N224 (Amsterdamseweg) de functie gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Deze functie komt niet overeen met het gebruik en het weg is ook te smal voor een gebiedsontsluitingsweg. Er maken per etmaal circa 5.500 motorvoertuigen gebruik van de weg en ook het aandeel vrachtverkeer van 5% is relatief laag voor een provinciale gebiedsontsluitingsweg.

In de trajectvisie is de N783 benoemd als erftoegangsweg. Door de N783 tussen de noordelijke komgrens Wolfheze en de N224 in te richten als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur, voldoet de weg aan zijn functie die het in de wegennetvisie van de provincie Gelderland heeft gekregen. De huidige maximumsnelheid van 80 kilometer per uur wordt daarvoor afgewaardeerd naar 60 kilometer per uur. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid. Om het 60 kilometer per uur regime te ondersteunen wordt ter hoogte van Het Hazeleger (kilometer 3,95) een plateau gerealiseerd. De bewoners van het bungalowpark het Hazeleger hebben aangegeven dat zij bij de huidige snelheid van 80 kilometer per uur het oversteken, invoegen en afslaan bij de aansluiting Het Hazeleger als onveilig ervaren.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N783 in Wolfheze in de gemeente Renkum het volgende verkeersbesluit:

  • I.

    door het plaatsen van borden model A1-60 en model A2-60 van het RVV 1990, vanaf de bebouwde komgrens Wolfheze (kilometer 3,00) tot aan de N224 (kilometer 4,25) een maximale snelheid instellen van 60 kilometer per uur. Op het traject worden voorbij de aansluiting Het Hazeleger (kilometer 3,95), zowel vanuit noordelijke- als zuidelijke rijrichting borden model A1-60 van het RVV 1990 geplaatst;

  • II.

    door het plaatsen van de borden model B4, B5 en B6 van het RVV 1990 en door het aanbrengen van haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990 op de zijweg naar Het Hazeleger vóór de hoofdrijbaan, het verkeer op de zijweg naar Het Hazeleger te verplichten om voorrang te verlenen aan bestuurders op de hoofdrijbaan.

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->Verkeer en vervoer->Overzicht provinciale wegen->N783: Oosterbeek (N225) – Planken Wambuis (N224). De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 2 mei tot en met 13 juni 2019 ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Renkum, Generaal Urquhartlaan 4, Oosterbeek.

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake besluitpunt I en II van het verkeersbesluit.

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

mw. drs. E.A. Joosten

Naar boven