BESTEMMINGSPLAN ‘GROTE ZEEHELDENBUURT’

Logo Vught

De gemeenteraad van Vught heeft op 11 april 2019 het bestemmingsplan ‘Grote zeeheldenbuurt’ gewijzigd vastgesteld. Hieronder staat wat dit betekent. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke functies (‘bestemming’) grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.

De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.1. van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Grote zeeheldenbuurt’ over?

Het bestemmingsplan ‘Grote zeeheldenbuurt’ gaat over het gebied dat wordt begrensd door de Michiel de Ruyterweg, Maarten Trompstraat en de Esschestraat. Het ontwerp-bestemmingsplan voorziet in herbouw van woningen en herstructering van het gebied. In het bestemmingsplan worden 152 woningen mogelijk gemaakt. Daarnaast is de herinrichting van het openbaar gebied met parkeren, groen en wegen verankerd.

Het bestemmingsplan wijkt af van het ontwerpbestemmingsplan.

Van 20 december 2018 tot en met 30 januari 2019 kon u reageren op het ontwerp van het bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpbestemmingsplan. De verschillen zijn ondergeschikte wijzigingen van de regels: Omdat het de wens is om de woningen ook voor de toekomst flexibel inzetbaar te houden, is een wijziging opgenomen in de regels dat beneden- en boven woningen zijn toegestaan. Daarnaast is de regeling voor bijgebouwen is iets verruimd. Deze wijzigingen hebben geen nadelige impact en zijn ter verbetering van het plan.

U kunt het bestemmingsplan en de overige stukken bekijken:

U kunt van donderdag 2 mei 2019 tot en met woensdag 12 juni 2019 het bestemmingsplan met bijbehorende stukken bekijken:

 

  • 1.

    Via internet (www.vught.nl) en www.ruimtelijkeplannen.nl onder ID-nummer NL.IMRO.0865.vghBPgrotezeeheldb-VG01

  • 2.

    Bij de Ontvangst- en informatiebalie van het gemeentekantoor, Secretaris van Rooijstraat 1 in Vught tijdens openingsuren.

    Tegen betaling kunt u afschriften krijgen van de stukken die ter inzage liggen.

      

    Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan?

    Bent u het niet eens met het bestemmingsplan? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van 2 mei 2019 tot en met 12 juni 2019.

     

    U kunt alleen beroep instellen als u:

  • 1.

    belang hebt bij het bestemmingsplan, én

  • 2.

    gereageerd hebt op het ontwerpbestemmingsplan (door een zienswijze in te dienen). Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan wel aantonen dat u redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het niet eens bent met de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn doorgevoerd. 

    Voor het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan geldt nog het volgende:

    Op dit bestemmingsplan is de zogenaamde Crisis-en herstelwet van toepassing. Dit komt omdat het een stedelijke ontwikkeling betreft van meer dan 11 woningen. Dit betekent voor het indienen van beroep:

  • 3.

    dat u al uw redenen waarom u het niet eens bent met het bestemmingsplan (de beroepsgronden) op moet nemen in het beroepschrift;

  • 4.

    dat u deze gronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen;

  • 5.

    dat uw beroep niet ontvankelijk wordt verklaard, als u binnen de beroepstermijn geen gronden indient. 

    U stuurt uw beroepschrift aan:

     

    De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

    Postbus 20019

    2500 EA Den Haag

     

    U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

     

    Als u binnen de termijn beroep indient, kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een zogenaamde voorlopige voorziening te treffen. Dan doet de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak over uw beroep en treedt het bestemmingsplan nog niet in werking. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak. De Voorzieningenrechter doet alleen een voorlopige uitspraak als er snel een uitspraak nodig is.

     

    U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

     

    Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

     

    Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?

    Het bestemmingsplan treedt in werking op 13 juni. Maar het treedt nog niet in werking als iemand binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

     

    Heeft u nog vragen?

    Belt u dan met de afdeling Ontwikkeling, via telefoonnummer 073-6580680.

Naar boven