Convenant tussen het Ministerie van Financiën en de Consumentenbond over het onderhouden van een vergelijkingswebsite voor betaalrekeningen door de Consumentenbond

Partijen,

De Minister van Financiën, hierna te noemen: ‘de Minister’

en

De Consumentenbond, te dezen vertegenwoordigd door J. Visser

Gelet op

Artikel 4:71j van de Wet op het financieel toezicht

Overwegen het volgende,

  • I. Op grond van de Richtlijn 2014/92/EU de Nederlandse staat de verplichting heeft te garanderen dat consumenten toegang hebben tot een website waarop betaalrekeningen kunnen worden vergeleken;

  • II. in artikel 4:71j van de Wet op het financieel toezicht is bepaald dat de Minister van Financiën zorg draagt voor een dergelijke website;

  • III. in datzelfde artikel is bepaald dat deze verplichting kan worden nageleefd door het sluiten van een overeenkomst met een private partij;

  • IV. de Consumentenbond al enige tijd een vergelijkingswebsite voor betaalrekeningen onderhoudt;

  • V. de Consumentenbond bereid is zijn site te laten voldoen aan de eisen die Richtlijn 2014/92/EU aan een dergelijke site stelt;

Spreken het volgende af,

Artikel 1 Definities

In dit convenant (en de daarbij behorende bijlagen) wordt verstaan onder:

De Begrippenlijst:

de lijst als bedoeld in artikel 3 lid 5 van de Richtlijn, zijnde een lijst van de meest representatieve aan een betaalrekening verbonden diensten, geformuleerd in gestandaardiseerde terminologie;

De EBA:

de European Banking Authority;

De Minister:

de Minister van Financiën;

De Richtlijn:

Richtlijn 2014/92/EU van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de vergelijkbaarheid van de in verband met betaalrekeningen aangerekende vergoedingen, het overstappen naar een andere betaalrekening en de toegang tot betaalrekeningen met basisfuncties (Pb EU 2014, L 257);

De Website:

de website als bedoeld in de Richtlijn en artikel 4:71j van de Wft, te weten een website waarop consumenten betaalrekeningen aan de hand van een aantal criteria kunnen vergelijken;

De Wft:

de Wet op het financieel toezicht.

Artikel 2 Doel

Het doel van dit convenant is om afspraken vast te leggen over:

Het onderhouden van een vergelijkingswebsite voor betaalrekeningen door de Consumentenbond

EISEN AAN DE WEBSITE

Artikel 3 Algemeen

Partijen komen overeen dat de Consumentenbond een website onderhoudt waarop betaalrekeningen kunnen worden vergeleken, deze gratis toegankelijk houdt en ervoor zorg draagt dat de informatie op de website ten minste elke drie maanden bijgewerkt wordt. De Consumentenbond behoudt zich het recht voor om bepaalde gegevens enkel toegankelijk te maken voor leden, zoals testoordelen.

Artikel 4 Eisen op grond van de Richtlijn

  • 1. De website is operationeel onafhankelijk doordat zij ervoor zorgt dat de betalingsdienstaanbieders in de zoekresultaten op gelijke wijze worden behandeld.

  • 2. De website vermeldt duidelijk dat de Consumentenbond de eigenaar is.

  • 3. De website vermeldt de duidelijke, objectieve criteria waarop de vergelijking wordt gebaseerd.

  • 4. De website maakt gebruik van gewone en ondubbelzinnige bewoordingen.

  • 5. De website geeft nauwkeurige informatie die ten minste elke drie maanden wordt bijgewerkt, met vermelding van het tijdstip van de meest recente actualisering.

  • 6. De website belicht een breed scala aan betaalrekeningenaanbiedingen dat een significant deel van de markt bestrijkt en vermeldt in voorkomend geval duidelijk dat de gepresenteerde informatie geen volledig overzicht van de markt biedt, voordat de zoekresultaten worden getoond.

  • 7. Indien blijkt dat de website onjuiste informatie heeft weergegeven, vermeldt de Consumentenbond zo snel mogelijk duidelijk op de website welke onjuiste informatie is weergegeven en welke informatie in plaats van de onjuiste informatie had moeten worden weergegeven.

  • 8. Voor zover dat niet uit de voorgaande leden volgt, voldoet de website aan de eisen van artikel 7 van de Richtlijn of zijn rechtsopvolger.

Artikel 5 De Begrippenlijst van de EBA

  • 1. Binnen een maand nadat de Begrippenlijst definitief is vastgesteld, stelt de Minister de Consumentenbond ervan op de hoogte dat de lijst is vastgesteld en stuurt het de Consumentenbond de lijst toe.

  • 2. Uiterlijk binnen drie maanden na ontvangst van de lijst zorgt de Consumentenbond dat de op de lijst beschreven diensten op de website kunnen worden vergeleken en de website de in de lijst vastgestelde terminologie hanteert.

Artikel 6 Wijzigingen op grond van Europees recht

  • 1. Indien op grond van een wijziging van de Richtlijn of een andere wijziging in Europees recht de eisen waaraan de website moet voldoen veranderen, stelt de Minister binnen een maand nadat de wijziging bekend wordt de Consumentenbond van de nieuwe eisen waaraan de website moet voldoen op de hoogte.

  • 2. De Consumentenbond zorgt er voor dat de website binnen twee maanden aan de nieuwe eisen voldoet.

  • 3. Indien de Consumentenbond meer tijd nodig heeft om de wijzigingen door te voeren, danwel de wijzigingen van een dergelijke aard zijn dat de Consumentenbond de website niet langer wil onderhouden, stelt de Consumentenbond de Minister binnen twee maanden op de hoogte.

Artikel 7 Nadere eisen te stellen door de Minister

  • 1. Indien de Minister besluit nadere eisen aan de website te stellen, stelt de Minister de Consumentenbond binnen een maand na inwerkingtreding van deze eisen de Consumenten op de hoogte van het feit dat nadere eisen zijn gesteld en informeert het de Consumentenbond over deze eisen.

  • 2. Uiterlijk drie maanden na geïnformeerd te zijn zorgt de Consumentenbond ervoor dat de website aan de eisen voldoet.

OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 8 Opzegging

  • 1. Elke partij kan het convenant met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden schriftelijk opzeggen, indien een zodanige verandering van omstandigheden is opgetreden dat dit convenant billijkheidshalve op korte termijn behoort te eindigen. De opzegging moet de verandering in omstandigheden vermelden.

  • 2. Ingeval van beëindiging van het convenant krachtens opzegging is geen van de partijen jegens een andere partij schadeplichtig.

Artikel 9 Ontbinding

  • 1. Onverminderd wat in het convenant is vastgelegd, kan elk van de partijen het convenant door middel van een aangetekend schrijven buiten rechte geheel of gedeeltelijk ontbinden indien de andere partij in verzuim is, dan wel nakoming blijvend of tijdelijk onmogelijk is.

  • 2. Indien een van de partijen gedurende een bij dit convenant te bepalen periode ten gevolge van overmacht haar verplichtingen op grond van dit convenant niet kan nakomen, heeft de andere partij het recht dit convenant door middel van een aangetekend schrijven met onmiddellijke ingang buiten rechte geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat daardoor enig recht op schadevergoeding zal ontstaan.

  • 3. Onder overmacht wordt in ieder geval niet verstaan: gebrek aan personeel, stakingen, ziekte van personeel en tekortschieten van ingeschakelde derdepartijen.

  • 4. Ingeval van overmacht gaan partijen niet eerder tot ontbinding over dan nadat een termijn van zes maanden is verstreken, tenzij partijen een andere termijn overeenkomen.

Artikel 10 Ongeldigheid

Indien een bepaling van dit convenant in enige mate als nietig, vernietigbaar, ongeldig, onwettig of anderszins als niet-bindend moet worden beschouwd, wordt die bepaling, voor zover nodig, uit dit convenant verwijderd en vervangen door een bepaling die wel bindend en rechtsgeldig is en die de inhoud van de niet-geldige bepaling zoveel mogelijk benadert. Het overige deel van het convenant blijft in een dergelijke situatie ongewijzigd.

Artikel 11 Evaluatie

  • 1. Partijen evalueren de uitvoering en werking van dit convenant jaarlijks, voor het eerst vóór 1-3-2020.

  • 2. De evaluatie wordt verricht en een verslag daarvan wordt opgemaakt door een werkgroep, bestaande uit twee door partijen te benoemen leden.

  • 3. Indien de meningen binnen de commissie over de evaluatie of de uitkomsten daarvan verschillen, vermeldt het verslag de verschillende meningen.

  • 4. De commissie biedt haar verslag ieder jaar op uiterlijk 1 maart aan partijen aan.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 12 Inwerkingtreding en looptijd

Dit convenant treedt in werking vanaf de dag na ondertekening en eindigt met ingang van het tijdstip waarop de wettelijke regeling, bedoeld in artikel 7 van de Richtlijn vervalt of zodanig wijzigt dat de Minister niet langer is gehouden zorg te dragen voor een vergelijkingswebsite.

Artikel 13 Toepasselijk recht

Op dit convenant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Artikel 14 Publicatie in Staatscourant

  • 1. Binnen een maand na ondertekening van dit convenant wordt de zakelijke inhoud daarvan gepubliceerd in de Staatscourant.

  • 2. Bij wijzigingen in het convenant vindt het eerste lid overeenkomstige toepassing.

  • 3. Van toetreden, uittreden, opzeggen of ontbinden wordt melding gemaakt in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend, te Den Haag, 8 april 2019

De Minister van Financiën, namens deze, A.J.I. van den Ende Directeur Financiële Markten

Den Haag, 12 april 2019

Directeur Consumentenbond, J. Visser

Naar boven