Verkeersbesluit instellen éénrichtingsverkeer Stelplaats

Logo Hengelo

Kenmerk 2365708

Gemeente Hengelo, sector fysiek, afdeling WGW, team verkeer

BESLUIT

Door plaatsing van verkeersborden C02, C03 en C04r uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en onderbord OB52, éénrichtingsverkeer in te stellen in de Stelplaats vanaf de woning Stelplaats 47 tot aan de Buigerij, conform bijgevoegde tekening met tekeningnummer TV-5-52-VVO-0005.

Aanleiding

In de nota’s infrastructuur over Hart van Zuid zijn uitgangspunten opgenomen over verkeer in Hart van Zuid. Dat gaat bijvoorbeeld over uitgangspunten ten aanzien van wegen, paden, parkeren en fietsen. Maar ook over verkeersmaatregelen zoals de verkeerscirculatie en het instellen van rijrichtingen voor het verkeer. Zo is er bij de ontwikkeling van Langere Erve van uitgegaan dat in de eindfase op de Stelplaats het verkeer in één richting zou rijden. En dan in noordelijke richting vanaf de Laan Hart van Zuid tot aan het Esrein.

De Stelplaats is daar al op ingericht. Het is een smalle straat met aan de zijde van de woningen het langsparkeren. Het passeren van voertuigen in tegenstelde richting gaat nu moeizaam. En in het wegontwerp was daar ook al van uitgegaan. In de praktijk blijkt ook dat veel bewoners al in één richting rijden en parkeren. Na vragen van meerdere bewoners om aan deze afspraak tegemoet te komen, is het nu tijd om daar een besluit over te nemen.

Voorstel maatregel

Voorgesteld wordt om éénrichtingsverkeer in te stellen in de Stelplaats, inrijdende vanaf de Laan Hart van Zuid in noordelijke richting tot aan het Esrein. De parkeergarage van de Buigerij blijft wel vanaf het Esrein bereikbaar, omdat deze inrijafstand maar zeer kort is. De nieuwe verkeerssituatie wordt met borden op straat aangegeven.

Motivatie

Overwegende:

dat in de nota’s infrastructuur over Hart van Zuid uitgangspunten zijn opgenomen over verkeer in Hart van Zuid; dat dit ook verkeerscirculatiemaatregelen betreft; dat bij de ontwikkeling van Langeler Erve uitgegaan is van een eindfase met éénrichtingsverkeer in de Stelplaats in noordelijke richting; dat op verzoek van bewoners deze maatregel wordt bekrachtigd door dit verkeersbesluit; dat de weg al is ingericht op éénrichtingsverkeer, maar dat borden ontbreken; dat voorgesteld wordt om éénrichtingsverkeer in te stellen in de Stelplaats in noordelijke richting vanaf de woning Stelplaats 47 tot aan de Buigerij; dat in de praktijk ook al blijkt dat veel bewoner in één richting rijden en parkeren; dat fietsverkeer wordt uitgezonderd van de maatregel; dat deze maatregel in strijd kan worden geacht met het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, maar dat het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg en veilig kunnen gebruiken van de weg voor de gemeente zwaarder wegen.

 

Procedure

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel. Er dient gelet op de handhavingscapaciteit en prioriteitstelling van Politie Twente rekening mee te worden gehouden, dat er geen structurele handhaving of controle zal gaan plaatsvinden.

Bezwaar

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

Bijlage: bebordingstekening met kenmerk TV-5-52-VVO-0005

 

Naar boven