Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen parkeerverbodszone Ramelebrink te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van de verkeersborden E1 (zone, begin en einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 een parkeerverbodszone in te stellen bij de toegang tot de Ramelebrink, direct ten westen van het Broekheurnerplein;

  • door het plaatsen van het verkeersbord C4 (rechts) van bijlage 1 van het RVV 1990 tegenover de toegangsweg tot het terrein van de Ramelebrink een éénrichtingsweg in te stellen met de rijrichting in westelijke richting.

 

Datum : 15 april 2019

Ons kenmerk : V-2019-2029 1900035673

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur (gemandateerd vertegenwoordiger) van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Ramelebrink is een erftoegangsweg, gelegen in de wijk Wesselerbrink binnen de bebouwde kom van gemeente Enschede. De Ramelebrink is een toegangsweg van- en naar een appartementencomplex en is in eigendom en in beheer van de vereniging van eigenaars appartementsgebouwen Ramelebrink. De parkeervraag van het appartementencomplex kan worden opgelost in de daarvoor bestemde parkeervakken aan de oostzijde van het gebouw. In de huidige situatie zijn er paaltjes geplaatst als maatregel tegen het parkeren van voertuigen langs de rijbaan en in de groenstrook. De rijbaan naar de ingang van de complexen is een smalle weg (circa. 3.50 meter) waarbij het niet mogelijk is voor voertuigen om elkaar te passeren.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Er wordt met grote regelmaat geparkeerd door auto’s en kleine vrachtauto’s op het terrein van de Ramelebrink. Deze geparkeerde voertuigen zorgen ervoor dat de verschillende ingangen van het appartementencomplex geblokkeerd worden. Daarnaast wordt het laden/lossen van goederen of het onmiddellijk laten in en uit stappen van passagiers nagenoeg onmogelijk gemaakt door de geparkeerde voertuigen. Door de geparkeerde voertuigen wordt eveneens het woongenot en het karakter van het gebied aangetast. Voertuigen komend uit twee richtingen kunnen elkaar niet passeren gezien de beperkte breedte van de straat. Vanuit de woningstichting is de wens voor het instellen van een parkeerverbod en een éénrichtingsweg op het terrein kenbaar gemaakt bij de gemeente Enschede. De gemeente Enschede kan instemmen met deze maatregelen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het instellen van de parkeerverbodszone zorgt voor het beschikbaar houden van ruimte op de weg en voor de ingangen van het appartementencomplex waardoor de doorstroming behouden blijft. Door het instellen van een parkeerverbod zone blijft het onmiddellijk in- of uitstappen van personen en het onmiddellijk laden of lossen van goederen nog steeds mogelijk. Door het instellen van deze maatregel wordt beoogd om het parkeren door voertuigen gedurende een aaneengesloten periode tegen gegaan. Door het instellen van een éénrichtingsweg wordt de verkeerveiligheid en doorstroming op de Ramelebrink gewaarborgd. Bovendien dragen deze maatregelen bij aan het verbeteren van het woonkarakter.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (gemandateerd vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 15 april 2019

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven