Verkeersbesluit Aanvullende verkeersmaatregelen Lomanplein en aanliggende straten te Bussum

Logo Gooise Meren

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

1. Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

2. Aanleiding verkeersbesluit

In 2018 zijn in verband met de komst van de Emmaschool diverse verkeersmaatregelen genomen aan het Lomanplein en een aantal aanliggende straten. Voor deze verkeersmaatregelen is op 12 april 2018 een verkeersbesluit genomen met de titel ‘Instellen parkeer- en stopverboden, éénrichtingsverkeer en een parkeerplaats voor bussen P.J. Lomanplein en aanliggende straten te Bussum’.

In overleg met de buurtbewoners worden nu een aantal aanvullende verkeersmaatregelen genomen. Voor het uitvoeren van deze verkeersmaatregelen is wederom een verkeersbesluit nodig.

3. Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op de Wegenverkeerswet zijn de volgende doelstellingen van het verkeersbesluit van toepassing:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

4. Overwegingen

De huidige set van verkeersmaatregelen is sinds september 2018 van kracht. In het eerste kwartaal van 2019 zijn de verkeersmaatregelen met de bewoners en de school geëvalueerd. Uit de evaluatie is gebleken dat de afstemming tussen de verkeersmaatregelen en de situatie op de straat – vooral tijdens het halen en brengen van de kinderen – goed is, maar wel verder kan worden verbeterd. Hierdoor wordt het nu al goede overzicht in de directe omgeving van de school verder verbeterd.

Er bestaat voldoende draagvlak voor de nieuwe set verkeersmaatregelen. Binnen het kader van de evaluatie zijn alle belangen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen.

Door het instellen van een parkeerverbod op het P.J. Lomanplein (maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 15.00 uur) aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers tussen de Corverlaan en de Oranjelaan ontstaat een veiliger situatie voor met name fietsers en verbetert de overzichtelijkheid van de situatie tijdens de schooltijden. Dit sluit aan bij de parkeerverboden die reeds in zijn gesteld. Ook het tijdsvenster is gelijk aan de reeds ingestelde tijdsvensters.

Door het instellen van een stopverbod aan de zijde van de woningen in de Fortlaan met de even huisnummers, in de eerste meters na de bocht met de Lomanlaan wordt voorkomen dat voertuigen in en direct na de bocht parkeren. Deze ruimte is nodig voor grotere voertuigen, om vanaf het Lomanplein de Fortlaan in te kunnen rijden.

Het verbeteren van de overzichtelijkheid van de situatie tijdens de schooltijden is ook van toepassing bij de in te stellen stopverboden

- in de Floralaan, aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers, recht tegenover de woning met huisnummer 2, tussen de boom in de Floralaan en de boom om de hoek, in de Graaf Florislaan;

- op het plateau in de Graaf Florislaan, voor de woning met huisnummer 3.

De evaluatie heeft aangetoond dat het parkeerverbod in de Graaf Florislaan aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers tussen de Corverlaan en de Floralaan niet nodig is. Daarom wordt dit parkeerverbod opgeheven. In plaats daarvan wordt een stopverbod ingesteld in de flauwe bocht van de Graaf Florislaan, ter hoogte en aan de zijde van de woning met huisnummer 5. Ook deze verkeersmaatregel verbetert de overzichtelijkheid van de situatie op straat tijdens de schooltijden.

De set aan verkeersmaatregelen heeft per saldo weinig effect op de parkeercapaciteit op het Lomanplein en de directe omgeving.

5. Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden.

6. Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de gemeente Gooise Meren.

7. Besluit

Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om

1.

een parkeerverbod in te stellen op het P.J. Lomanplein met het tijdsvenster maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 15.00 uur aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers tussen de Corverlaan en de Oranjelaan door het plaatsen van bord E1 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus onderbord met daarop het genoemde tijdsvenster;

2.

een stopverbod in te stellen aan de zijde van de woningen in de Fortlaan met de even huisnummers, in de eerste meters na de bocht met de Lomanlaan door het aanbrengen van gele ononderbroken markering;

3.

een stopverbod in te stellen in de Floralaan, aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers, recht tegenover de woning met huisnummer 2, tussen de boom in de Floralaan en de boom om de hoek in de Graaf Florislaan door het aanbrengen van gele ononderbroken markering;

4.

een stopverbod in te stellen op het plateau in de Graaf Florislaan, voor de woning met huisnummer 3 door het aanbrengen van gele ononderbroken markering;

5.

het parkeerverbod in de Graaf Florislaan met tijdsvenster maandag – vrijdag 08.00 – 15.00 uur aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers tussen de Corverlaan en de Floralaan op te heffen door het verwijderen van de bebording E1 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus onderborden met daarop weergegeven het genoemde tijdsvenster;

6.

een stopverbod in te stellen in de flauwe bocht van de Graaf Florislaan, ter hoogte en aan de zijde van de woning met huisnummer 5 door het aanbrengen van gele ononderbroken markering.

 

Tekening

Bij dit verkeersbesluit is geen tekening gemaakt waarop de maatregelen staan weergegeven.

 

Bussum, 10 april 2019

namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

Dhr. K. Iskender

Adjunct-afdelingshoofd Mens en Omgeving

 

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven