[Definitief verkeersbesluit instellen parkeerschijfzone Ankerplaats, Slenaken.]

Logo Gulpen-Wittem

[G.18.03548 ]

 

 

Onderwerp:

Definitief verkeersbesluit ten behoeve van

Het instellen van een parkeerschijfzone op een gedeelte van het parkeerterrein “Ankerplaats” gelegen aan de Dorpsstraat tussen de huisnummers 24 en 26. Geldig voor de eerste 6 parkeerplaatsen komende vanaf de Dorpsstraat. Gedurende een gedeelte van de dag namelijk maandag tot en met zaterdag tussen 07:00 en 13:00.

 

Bevoegd gezag

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit Definitief besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegingen van het besluit

- Dat er aan de Dorpsstraat te Slenaken meerdere voorzieningen zijn waarvoor men gedurende korte tijd moet kunnen parkeren.

- Dat dit een wens is vanuit de ondernemers en bewoners in het dorp.

- Dat uit observaties door de gemeente op verschillende tijden is geconstateerd dat de parkeerplaats vol staat gedurende de beoogde venstertijden.

- Dat door de relatief dunbevolkte en glooiende omgeving een groot deel van de klanten van de winkelvoorziening zijn aangewezen op de auto voor het doen van de dagelijkse boodschappen.

- Dat het instellen van een parkeerschijfzone op dit gedeelte van de parkeerplaats geen effect heeft op de parkeerduur op de overige 14 parkeerplaatsen op dit parkeerterrein.

- Dat er binnen het dorp Slenaken voldoende parkeerruimte is voor langparkeerders

- Dat de parkeerschijfzone alleen in werking is gedurende de drukke winkeluren. Buiten de venstertijden zijn de parkeerplaatsen voor eenieder beschikbaar zonder verdere tijdslimiet.

- Dat een groot deel van de omwonenden parkeergelegenheid heeft op eigen terrein.

- Dat dit definitief verkeersbesluit kenbaar wordt gemaakt in 'VIA Gulpen-Wittem’ en ‘Staatscourant’, vanaf 4 april 2019 en vervolgens 6 weken ter inzage wordt gelegd

 

Formeel kader

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat 1. de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat 2. maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de borden E10 en E11 zoals deze zijn opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Motivering

Het algemene belang van het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer gaat voor het individuele belang van een weggebruiker op de betreffende parkeerplaatsen aan de Dorpsstraat te kunnen parkeren. In de omgeving blijven de overige 14 parkeerplaatsen voor langparkeerders beschikbaar. Daarnaast beschikken de meeste omwonenden over parkeergelegenheid op eigen terrein. Hierdoor blijven er voldoende alternatieven voor de 6 kortparkeerplaatsen zonder dat er veel hinder ontstaat.

Belangenafweging

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

1. het waarborgen van de vrijheid van het verkeer. 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator, dhr. J Lemmens van het korps Nationale politie, basisteam Heuvelland. Er is een positief advies afgegeven via het verkeersoverleg met de gemeente Gulpen-Wittem.

 

Besluit

Instemmen met een definitief verkeersbesluit ten behoeve van:

1. door middel van het plaatsen van de E10 en E11, zoals bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990, een parkeerschijfzone in te stellen op het 1e gedeelte van parkeerterrein Ankerplaats, gelegen tussen de Dorpsstraat en de eerste bomenperken links en rechts (6 parkeerplaatsen 3 links en 3 rechts). Waarbij parkeren wordt toegestaan gedurende 1 uur.

2. Door middel van het plaatsen van onderborden te bepalen dat de onder 1 beschreven verkeersmaatregel alleen geldt op maandag tot en met zaterdag tussen 07:00 en 13:00

3. Een en ander overeenkomstig met de bij dit verkeersbesluit behorende situatietekening ”Parkeerschijfzone Ankerplaats” d.d. 13 juli 2018 waarop een en ander is verduidelijkt

4. Te bepalen dat bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door middel van een publicatie in het plaatselijk weekblad “Via Gulpen-Wittem”

5. Te bepalen dat het onderhevige verkeersbesluit voor belanghebbenden ter inzage wordt gelegd gedurende zes weken met ingang van de dag na de publicatie in het gemeentehuis van Gulpen-Wittem, tijdens de openingstijden, Willem Vliegenstraat 12, 6271 DA Gulpen.

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 juncto artikel 8:1 van de Awb heeft u, of iedere andere belanghebbende die rechtstreeks in zijn belang is getroffen, de mogelijkheid om binnen 6 weken, met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd, een beroepschrift in te dienen bij de Rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Tevens kan de indiener van het beroepschrift de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist.

Het beroepschrift / verzoekschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

* de naam en adres van de indiener;

* de dagtekening;

* een omschrijving van het besluit waartegen het beroep / verzoek is gericht;

* de gronden van het beroep / verzoek.

Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is een griffierecht verschuldigd. Voor de betaalwijze van het recht krijgt de indiener van het beroep/ verzoek van de griffier van de Rechtbank nader bericht. Indien het griffierecht niet tijdig wordt betaald, kan het beroep/ verzoek niet ontvankelijk worden verklaard.

Datum effectuering

Het besluit zal op zijn vroegst direct nadat het DEFINITIEVE verkeersbesluit is bekendgemaakt,

worden uitgevoerd.

burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem,

de secretaris, de burgemeester,

 

J.G.A. Kusters MCM Ing. N.H.C. Ramaekers-Rutjens

 

 

 

Naar boven