Verkeersbesluit knip Bentinckshof, wijzigen voorrangsituatie & verleggen bebouwde komgrens Meteren

Logo West Betuwe

 

1. Aanleiding

Momenteel wordt er gewerkt aan het woningbouwgebied ‘De Plantage’. De inrichting van de wijk is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan. Hierin is de hoofdstructuur en de wegenstructuur vastgelegd. Ten behoeve van het bouwverkeer voor De Plantage is enkele jaren geleden besloten om de Bentinckshof tijdelijk open te stellen voor het vele bouwverkeer. Doorgaand verkeer uit Kalenburg en oud Meteren profiteerde van deze openstelling. Met (toekomstige) bewoners van De Plantage is afgesproken om de Bentinckshof weer ontoegankelijk te maken voor doorgaand verkeer.

2. Motivering

Uit het oogpunt van het zoveel verzekeren van de verkeersveiligheid en het waarborgen van de leefbaarheid in de wijk De Plantage, besluiten wij  om de knip uit te voeren zoals in het stedenbouwkundig plan.

Tijdens het ontwerpen van de verkeersstructuur van de wijk De Plantage was het uitgangspunt om geen doorgaand verkeer toe te laten binnen de wijk. Op dit moment is de Bentinckshof echter nog toegankelijk voor doorgaand verkeer. Hierdoor voldoet de Bentinckshof niet aan de geplande verkeersstructuur. Inmiddels is gestart met de bouw van woningen binnen de tweede fase van de wijk verkocht. De realisatie van de tweede fase trekt bouwverkeer aan. De Bouwweg wordt hiervoor omgelegd, waardoor de knip op de Bentinckshof aangebracht kan worden.

Voor automobilisten blijft het mogelijk om binnen de wijk van oost naar west en omgekeerd te verplaatsen. Doordat dit alleen door het woongebied kan is dit alleen aantrekkelijk voor buurtbewoners. Hierdoor zorgt de knip ervoor dat er maar in zeer beperkte mate doorgaand verkeer zal rijden door de wijk De Plantage.

Door de realisatie van de knip ontstaat een nieuwe verkeerssituatie op de kruising met De Rondgang en de Bouwweg. De huidige voorrangssituatie voldoet na de realisatie van de knip niet meer aan de CROW-normen. Hierdoor is het wenselijk om de voorrangssituatie te wijzigen. Tevens neemt de verkeersdruk na de realisatie van de knip af. Hierdoor is een gelijkwaardige kruising wenselijk op de kruising met de Rondgang en de Bouwweg.

Gelijktijdig met de realisatie van de knip op de Bentinckshof wordt het zuidelijk deel van de Rondgang aangelegd. Het noordelijk deel van de Rondgang is al gerealiseerd. Het verkeer tussen de Plantage en de rotonde nabij industrieterrein Hondsgemet komt na de realisatie van de knip over de Rondgang. Er is geen bebouwing aanwezig op de Rondgang. Hierdoor voldoet de Rondgang niet aan de definitie van een bebouwde kom van het CROW. Zodoende is het wenselijk dat de bebouwde kom verlegd wordt totdat bebouwing aan de Rondgang wordt gerealiseerd.

3. Juridische grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer.

Het verkeersbesluit sterkt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit West Betuwe 2019 van Burgemeester en Wethouders (10 januari 2019) is de adviseur Verkeer en Vervoer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

5. Bekendmaking

Dit besluit wordt op 3 april 2019 bekendgemaakt in de Staatscourant. Daarnaast wordt een mededeling geplaatst in het Weekblad West-Betuwe.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen :  

  • -

    Het realiseren van een knip op de Bentinckshof tussen de Citadel en de Rondgang doormiddel van het verwijderen van het wegdeel tussen de Citadel en de Rondgang;

  • -

    De kruising van de Rondgang met de Bouwweg Plantage in te richten als een gelijkwaardige kruising door verwijdering van de borden B1 en B6 van bijlage 1 van het RVV1990 en de voorrangsdriehoeken   op het wegdek;

  • -

    Door het verwijderen van borden H1 en H2 van bijlage 1 van het RVV1990 op de Bouwweg Plantage ten oosten van het kruispunt met de Rondgang de verkeerskundige bebouwde kom hier op te heffen; ‘

  • -

    Door het plaatsen van borden H1 en H2 van bijlage 1 van het RVV1990 op de Rondgang ten oosten van de kruising met de Weermuur en op de Rondgang ter hoogte van de kruising met de Citadel de verkeerskundige bebouwde komgrens te verplaatsen zodat het onbebouwde deel van de Rondgang buiten de bebouwde kom komt te liggen;

  • -

    Het tracé van de Rondgang dat met het verleggen van de bebouwde kom buiten de bebouwde kom ligt te betrekken bij de bestaande 60km-zone op de Bouwweg Plantage door plaatsing van de borden A0160ZB en A0260ZB van het RVV1990 bij de komgrenzen.

1 april 2019, West Betuwe

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van West Betuwe,

 

S. Timmermans Adviseur Verkeer & Vervoer

Bijlage 1: Verkeerscirculatieplan De Plantage

Bijlage 2: Tekening

MEDEDELINGEN

In werking treding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking hiervan in de Staatscourant.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven