Verkeersbesluit, plaatsen van barriers dwars op de rijbaan en poller 24/7 naar beneden te laten, tot en met 1 oktober 2021, Hoeksekade, gemeente Lansingerland

Logo Lansingerland

 

Burgemeester en wethouders van Lansingerland

Overwegende het volgende:

Inleiding

Op de Hoeksekade in Bergschenhoek wordt tussen de woningen met de huisnummers 99 en 101 de nieuwbouwlocatie Parq Verde met 45 woningen ontwikkeld. Dit brengt zwaar bouwverkeer met zich mee. Op de Hoeksekade staat een poller (inzinkbare paal) die de meeste tijd omhoog staat en alleen in het weekend vanaf zaterdag 6 uur tot zondag 20 uur omlaag staat. Op het moment dat deze omlaag staat, kan verkeer vanaf de Rottebandreef rechtdoor rijden in de richting van het centrum van Bergschenhoek en andersom.

Nu er wordt gebouwd, moet het bouwverkeer door het bewoonde gedeelte van de Hoeksekade (binnen de bebouwde kom) rijden om de bouwlocatie te bereiken. Dit is niet gewenst. De woningen op de Hoeksekade zijn namelijk niet onderheid. Zwaar bouwverkeer geeft trillingshinder die mogelijk schade aan de woningen veroorzaakt. Daarom is in het verleden de poller geplaatst.

Om bouwverkeer door het bewoonde gedeelte te voorkomen, is het noodzakelijk een verkeersbesluit te nemen.

 

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met als doel:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en gevolgen voor het milieu, zoals beschreven in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een efficiënt energiegebruik.

  

Voor de verkeersmaatregelen in dit voorstel zijn de volgende wetsartikelen aan de orde:

In de Wegenverkeerswet 1994, artikel 15, eerste lid staat dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit is van toepassing als er een gebod of verbod ontstaat of wijzigt.

 

Volgens lid 2 is er ook een verkeersbesluit nodig bij aanpassing van de inrichting van de weg en van voorzieningen die het verkeer regelen. Dit geldt als de aanpassingen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg gebruik kan maken.

 

Overleg belanghebbenden

Op 29 november 2018 was er een overleg tussen de ontwikkelaar en de bewonersorganisatie Rotte (hierna BOR). In het overleg is besproken dat de gemeente Lansingerland samen met de ontwikkelaar kiest voor een structurele maatregel. Ten zuidoosten van huisnummer 99 plaatsen wij een fysieke afsluiting in de vorm van barriers dwars op de weg. Tussen de barriers blijft een ruimte over van 1,5 meter. Fietsers en bromfietsers kunnen de barriers dan gewoon passeren. De poller blijft continu naar beneden. Deze maatregelen betekenen dat gemotoriseerd verkeer op meer dan twee wielen ook in het weekend niet via dit gedeelte naar het centrum van Bergschenhoek en terug kan rijden.

 

De BOR onderkent het belang van de bewoners van de Hoeksekade. Zij wil alleen niet dat bewoners van de Rottekade de dupe worden en er in het weekend niet doorheen kunnen rijden vanwege weggebruikers die het verkeersbord negeren. Indirect geeft de BOR hiermee aan dat de poller tijdens werkdagen omlaag kan blijven, maar dat er gehandhaafd moet worden op het verkeersbord ‘geslotenverklaring’ die bij de poller staat.

 

Andere voorgestelde oplossingen door de BOR:

  • a

    Inzetten van een verkeersregelaar tijdens de bouw;

  • b

    Smalle doorgang toepassen zodat er geen vrachtwagens of ander zwaar verkeer doorheen kan, maar personenauto’s wel. De BOR wil dit combineren met een inrijdverbod en handhaving;

  • c

    Vervangen van de poller door een nieuwe poller en tegelijkertijd een flitsapparaat plaatsen.

 

Wij hebben ook overleg gehad met vertegenwoordigers van de Bewonersorganisatie Hoeksekade. Zij zijn het eens met de verkeersmaatregelen in dit verkeersbesluit.

 

Argumentatie verkeersbesluit

Hieronder staat de reactie van gemeente Lansingerland op de voorgestelde oplossingen van de BOR.

 

De poller tijdens werkdagen omlaag laten en zorgen dat er gehandhaafd wordt op het verkeersbord de ‘geslotenverklaring’, is geen goede oplossing. De politie en de gemeentelijke handhavers kunnen het verbod niet continu handhaven. Dit heeft als ongewenst gevolg dat er meer verkeer door de Hoeksekade gaat rijden.

 

a. Het inzetten van een verkeersregelaar tijdens de bouw betekent dat er twee verkeersregelaars nodig zijn (aan weerszijden één). Vanwege de duur van de bouw, brengt dit hele hoge kosten voor de ontwikkelaar met zich mee. Daarnaast vinden er alleen op werkdagen tussen 7:00 uur en 16:00 uur bouwactiviteiten plaats. Hierdoor zou de poller buiten die tijden weer omhoog en omlaag gedaan moeten worden. Technisch is dit mogelijk, maar de inzet van verkeersregelaars is dan nog steeds een hoge kostenpost.

 

b. Wij kiezen voor een oplossing waarbij handhaving niet noodzakelijk is. Politie en gemeentelijke handhavers kunnen het verbod niet continu handhaven. Zonder handhaving betekent deze oplossing ook dat er weer meer personenauto’s door de Hoeksekade gaan rijden. Dit vinden wij ongewenst.

 

c. Vervangen van de poller is voorlopig niet aan de orde. Een flitsapparaat wordt alleen geplaatst als de verkeersveiligheid in het geding is en daar is geen sprake van. Er wordt daarvoor ook niet voldaan aan de voorwaarden vanuit het Openbaar Ministerie.

    

Aanvullende argumenten verkeersbesluit

De redenen voor het nemen van dit verkeersbesluit zijn voor een deel hiervoor al beschreven. Andere redenen zijn:

  • -

    Het beschermen van weggebruikers en passagiers en het waarborgen van de verkeersveiligheid door te voorkomen dat het verkeer toeneemt. Denk hierbij vooral aan de schoolgaande kinderen op dit gedeelte van de Hoeksekade.

  • -

    Het voorkomen of beperken van overlast, hinder of schade door het verkeer aan de niet onderheide woningen aan de Hoeksekade.

  • -

    Een duidelijke structurele oplossing uitvoeren, waarbij handhaving niet noodzakelijk is. 'Structureel' betekent in dit geval tijdens de bouwwerkzaamheden en de tijd die bewoners en hun aannemers en verhuizers nodig hebben.

  • -

    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan. Door veel bouwverkeer is de kans groot dat de weg kapot wordt gereden.

  • -

    Als de Hoeksekade ook in de weekenden niet geschikt is voor doorgaand verkeer is de extra te rijden afstand ongeveer 920 meter (1450 meter in plaats van 530 meter). Deze extra afstand betekent een extra rijtijd van 85 seconden. Voor de duur van de werkzaamheden vinden wij deze extra rijtijd acceptabel.

 

Situering en beheer van de wegen

De Hoeksekade ligt binnen de be­bouw­de kom van de ge­meente Lansingerland (kern Bergschenhoek) en is bij deze gemeente in beheer en onderhoud.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie Rotterdam. Zij hebben positief geadviseerd.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Het college is bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit, omdat het een wijziging van de verkeerscirculatie is. Gelet op het bovenstaande, de bepalingen in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van die wet, heeft het college het volgende besloten:

 

Besluiten:

  • I.

    op de Hoeksekade tussen de toegang tot de nieuwbouwlocatie Parq Verde en de Hoeksekade 99 dwars op de rijbaan barriers te plaatsen met een doorsteek van 1,5 meter zodat gemotoriseerd verkeer op meer dan twee wielen er niet langs kan, maar voetgangers, fietsers en bromfietsers wel.

 

  • II.

    De poller op de Hoeksekade 24 uur per dag en zeven dagen in de week naar beneden te laten.

 

  • III.

    De onder I en II genoemde verkeersmaatregelen van toepassing te verklaren tot en met 1 oktober 2021 of zoveel korter als de situatie daarvoor geschikt is.

 

  • IV.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant.

 

  • V.

    Een kopie van dit besluit te zenden aan de Politie Rotterdam, bureau Berkel en Rodenrijs, t.a.v. de heer R. Heuvelman, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam.

  

Burgemeester en wethouders van Lansingerland,

     

Pieter van de Stadt Lucas Vukorka

Burgemeester Secretaris

  

Bijlage:

  • -

    Situatietekening verkeersmaatregel

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn. Dit is zes weken na de dag dat het besluit is gepubliceerd. Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is:

 

College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs

 

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje ‘formulieren’.

 

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, dit is zes weken na de dag van publicatie. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste:

  • uw naam en adres;

  • de datum van uw bezwaarschrift;

  • het nummer van dit verkeersbesluit, of stuur een kopie van dit verkeersbesluit mee met uw bezwaarschrift (artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht);

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • waarom u het niet eens bent met ons besluit;

  • uw handtekening.

 

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:

 

Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

 

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Locatie barriers Hoeksekade

 

 

Naar boven