Energielandgoed Wells Meer

Logo Bergen (L)

Voornemen opstellen bestemmingsplan Energielandgoed Wells Meer, voornemen opstellen milieueffectrapport en terinzagelegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Gemeente Bergen (L) heeft de ambitie om in 2030 energieonafhankelijk te zijn. Naast inzet op besparing en kleinschalige energieopwekking wil de gemeente het gebied Wells Meer herontwikkelen tot een energielandgoed om grootschalig energie op te wekken.

Om dit te realiseren , moet gemeente Bergen een bestemmingsplan vaststellen. Onderdeel daarvan is een Milieueffectrapportage (MER). De eerste stap voor het MER is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

In de NRD staat binnen welke kaders het onderzoek naar milieueffecten gaat plaatsvinden. De NRD beschrijft ook de procedure, de onderzoeken, het beoordelingskader en de wijze van participatie/inspraak. Daarnaast raadpleegt de gemeente actief instanties en bestuursorganen. Raadpleging betekent het inwinnen van advies over welke effecten moeten worden bekeken in het MER (reikwijdte) en op welke wijze de effecten moeten worden onderzocht (detailniveau). Ook vraagt gemeente Bergen advies aan de landelijke Commissie m.e.r.

Ontwerpmodellen

Onderdeel van de NRD zijn de volgende mogelijke ontwerpmodellen voor het Energielandgoed:

  • 1.

    ‘Productiegericht’ (zo kosteneffectief en snel mogelijk realiseren van zo veel mogelijk duurzame energie met bewezen technieken en een minimaal ruimtebeslag);

  • 2.

    ‘Ingepast’ (accent op de landschappelijke inpassing van duurzame energie);

  • 3.

    ‘Innovatief’ (accent op innovatie, educatie en ‘exposure’: het landgoed als (inter)nationaal boegbeeld van de energietransitie).

De modellen kennen allemaal een eigen accent, maar ieder model bestaat uit dezelfde basiselementen die de gemeenteraad in december 2018 heeft vastgesteld. De NRD bevat een voorstel op hoofdlijnen voor de uitwerking van de drie modellen. Verdere uitwerking volgt de komende maanden met de input van inwoners en belanghebbenden. Uiteindelijk kiest de gemeente welk model de voorkeur krijgt.

Natura 2000-gebied Maasduinen

Vanwege de nabijheid van het Natura 2000-gebied Maasduinen en mogelijk (significant) negatieve effecten op dit gebied, wordt een passende beoordeling opgesteld. Deze beoordeling zal in een afzonderlijk traject worden opgesteld en in het MER worden opgenomen.

Inzage

De NRD ligt ter inzage van 4 april t/m 1 mei 2019 in het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Nieuw Bergen. U kunt de stukken, zonder afspraak, inzien tijdens de openingstijden van het Klant Contact Centrum. U kunt het digitale plan ook inzien via www.bergen.nl en op www.energielandgoedwellsmeer.nl.

Zienswijze

Tijdens de inzage termijn kan iedereen naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerp kenbaar maken bij de gemeenteraad van Bergen, postbus 140, 5854 ZJ Bergen.

Deze zienswijze mag alles bevatten, maar specifiek wil de gemeente graag uw reactie op de volgende vragen:

  • Welke onderzoeksthema’s mist u in de NRD of zou u specifieker onderzocht willen hebben?

  • Welke onderdelen (bouwstenen) uit de ontwerpmodellen spreken u het meeste aan en waarom?

  • Welke onderdelen (bouwstenen) uit de ontwerpmodellen spreken u het minst aan en waarom?

De ontvangen inspraakreacties en adviezen kunnen voor de gemeente aanleiding zijn om de NRD aan te passen. Na vaststelling bevat de NRD, samen met de inspraakreacties en adviezen, de richtlijnen voor de op te stellen milieueffectrapportage.

U kunt reageren:

  • Via een mail naar wellsmeer@bergen.nl.

  • Schriftelijk naar Postbus 140, 5854 AX Bergen L, onder vermelding van ‘Wells Meer’.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u terecht bij de informatiemarkt of een afspraak maken bij het Klant Contact Centrum. Van mondelinge zienswijzen wordt een verslag gemaakt.

Informatiemarkt

Gemeente Bergen organiseert maandag 15 april 2019 een informatiemarkt. Tijdens deze informatiemarkt kunt u zich bij diverse stands informeren over Energielandgoed Wells Meer, het NRD en de ontwerpmodellen. U kunt dan ook een zienswijze indienen. De informatiemarkt vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Vragen

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum, telefonisch bereikbaar via nummer (0485) 34 83 83.

Naar boven