Ontwerpbestemmingsplan “Enkhuizerzand en IJsselmeergebied”, Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling en wijziging Welstandsnota.

Logo Enkhuizen

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen maken op grond van artikel 3.8, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Enkhuizerzand en IJsselmeergebied” en een ontwerpwijziging van de Welstandsnota gedurende een termijn van zes weken ter inzage ligt.

Aanleiding

De gemeente Enkhuizen heeft de wens om de betekenis van het gebied Recreatieoord Enkhuizerzand REZ) voor toeristen en bewoners van Enkhuizen en omgeving te versterken en het gebied alle seizoenen door aantrekkelijk te maken en houden voor dag- en verblijfsrecreatie.

Om deze plannen te kunnen uitvoeren dient het bestemmingsplan te worden gewijzigd.

Het hiertoe opgestelde voorontwerpbestemmingsplan heeft al voor inspraak ter inzage gelegen. Nu wordt de vervolgstap gemaakt door het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

Het nieuwe bestemmingsplan biedt nieuwe planologische mogelijkheden voor het gebied gelegen tussen het Zuiderzeemuseum aan de zuidzijde en de waterinlaat bij de Haling aan de noordzijde. Deze mogelijkheden zijn onder andere:

Het aanleggen van een landtong in het IJsselmeer waardoor een nieuwe baai ontstaat met strand. Het inrichten van een nieuwe camping en zeilschool in de noordwesthoek van het gebied. Het realiseren van een vakantiepark met maximaal 200 recreatiewoningen op de locatie van de bestaande camping die ook gedeeltelijk in het IJsselmeer komt. Een en ander met de bijbehorende wandel- en fietspaden en overige wegenstructuur, inclusief parkeervoorzieningen. Het plangebied is groter dan alleen het recreatiegebied, alle buitendijks gelegen gebieden van Enkhuizen zijn ook meteen opgenomen (deel IJsselmeer en Markermeer).

Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling

Voor de herontwikkeling van het REZ geldt op grond van bijlage D van het Besluit m.e.r. een vormvrije m.e.r.-beoordelingsplicht. Hiertoe is een zogeheten Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling gemaakt. Wij hebben deze notitie beoordeeld en op 19 maart 2019 besloten dat bij het planvoornemen c.q. de beoogde herontwikkeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn. Deze notitie is als bijlage bij het ontwerpbestemmingsplan gevoegd.

Wijziging Welstandsnota

Voor de plannen is een beeldkwaliteitsplan (bkp) opgesteld om de beoogde ambities voor het REZ te visualiseren. In het bkp zijn aanbevelingen gedaan en richtlijnen gegeven voor bijvoorbeeld de vormgeving van de bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte.

Om de ontwikkelingen die het nieuwe bestemmingsplan mogelijk maakt uiteindelijk formeel te kunnen toetsen (aanvraag omgevingsvergunning) zijn vanuit het bkp welstandscriteria opgesteld die uiteindelijk verankerd moeten worden in de gemeentelijke Welstandsnota.

Ter inzage termijn

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpwijziging van de Welstandsnota liggen voor een ieder ter inzage met ingang van 4 april 2019 tot en met 15 mei 2019. U kunt het ontwerpbestemmingsplan op twee manieren bekijken:

1. U bekijkt de documenten digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-identificatienummer: NL.IMRO.0388.Enkhuizerzand-on01

2. U maakt een afspraak om de documenten te bekijken op het Stadskantoor, Hoogstraat 11, 1601KT Enkhuizen. U kunt hiervoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Ruimte, telefoon 0228-360100 of via www.enkhuizen.

Voor het inzien van de ontwerpwijziging van de Welstandsnota geldt alleen mogelijkheid 2.

Zienswijzen

Binnen de termijn van de ter inzage ligging kan een ieder schriftelijk (voorkeur) of mondeling zijn zienswijze aan de gemeenteraad kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan de gemeenteraad van Enkhuizen, Postbus 11, 1600 AA Enkhuizen.

Ook kan de zienswijze per e-mail worden ingediend via stadhuis@enkhuizen.nl

Contact

Voor nadere informatie en/of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer J. Eenkoren van de afdeling Ruimte (telefoon 0228-360100).

 

Naar boven