VERKEERSBESLUIT

Logo Bergen op Zoom

Instellen verbod voor vrachtverkeer centrumgebied uitgezonderd vrachtverkeer met aantoonbare bestemming.

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van de Mandaatregeling van de gemeente Bergen op Zoom heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de Teammanager Beheer en Advies.

Verkeersbesluit

Het realiseren van een verbod voor vrachtverkeer d.m.v. het plaatsen van borden RVV C07 ZB en C07 ZE met onderbord “uitgezonderd vrachtverkeer met aantoonbare bestemming” aan het begin van de toegangswegen rondom het centrum, als bedoeld artikel 12 onder b van het BABW.

Motivering

Instellen van een verbod voor vrachtverkeer uitgezonderd verkeer met aantoonbare bestemming binnen het gearceerde gebied op bijgevoegde kaart.

Aan de verkeersmaatregelen liggen de volgende belangen en motivatie ten grondslag:

Uit kentekenonderzoek is gebleken dat er dagelijks ongeveer 50 zware vrachtvoertuigen (excl. buitenlandse kentekens) door het centrumgebied heen rijden zonder herkomst of bestemming in het gebied.

Er zijn voldoende maatregelen genomen om de routes buitenom zo aantrekkelijk mogelijk te maken (o.a. groene golf en bewegwijzering). Dit heeft niet tot het gewenste effect geleid, waardoor het instellen van een verbod als laatste optie over is gebleven.

Het voorkomen van doorgaand vrachtverkeer op de binnenring en in het centrum van Bergen op Zoom.

Het voorkomen of beperken van door het vrachtverkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade (beperken overlast).

Het optimaliseren van de veiligheid op de weg (verkeersveiligheid).

Expeditie- en ander vrachtverkeer met bestemming buiten het centrum dient zo efficiënt en veilig mogelijk te rijden via hiervoor bestemde wegen.

Vrachtverkeer dat een bestemming heeft in het verbodsgebied kan met een vrachtbrief of ander document aantonen dat deze een aantoonbare bestemming heeft.

Plaatsen van vooraankondigingsborden op strategische locaties waar de bestuurder nog de mogelijkheid heeft een andere route te kiezen.

Ontwerpbesluit

Er zijn twee zienswijzen binnen de gestelde termijn bij de gemeente Bergen op Zoom binnengekomen. Met deze indieners is goed overleg gevoerd. Deze zienswijzen zijn na het overleg ingetrokken. Dit betekent dat er geen zienswijzen meer zijn zodat het verkeersbesluit bij mandaat kan worden afgedaan.

Overleg / Advies

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van de politie, district Bergen op Zoom. De politie heeft het concept verkeersbesluit onderzocht en geconcludeerd:

“Uit het ingestelde onderzoek zijn er op bovengenoemde punten vanuit het oogpunt van politie geen bezwaren”.

Besluit

 

Op grond van voorgaande overwegingen over te gaan tot een zone verbod voor vrachtverkeer voor het centrumgebied d.m.v. het plaatsen van borden RVV C07 ZB en C07 ZE met onderbord “uitgezonderd vrachtverkeer met aantoonbare bestemming” als bedoeld in artikel 12 onder b van het BABW. Met aantoonbaar wordt bedoeld o.a. een vestigingsadres of vrachtbrief met bestemmingsadres binnen de zone.

De buitengrenzen van de zone worden gevormd door de hieronder genoemde locaties.

- Jacob Obrechtlaan nabij Erasmuslaan;

- Bredasestraat tussen Buitenvest en Lange Parkstraat;

- Korneel Slootmanslaan nabij Bolwerk-Zuid;

- Bolwerk-Noord nabij Zuidzijde Zoom;

- Coelgenenstraat nabij Zuidzijde Zoom;

- Van Overstratenlaan nabij Zuidzijde Zoom;

- Faurestraat nabij Zuidzijde Zoom;

- Burgemeester Stulemeijerlaan nabij Zuidzijde Zoom;

- Tijdelijke weg in het verlengde van Rijtuigweg nabij Van Konijnenburgweg;

- Van Konijnenburgweg tussen Markiezaatsweg en Wagenpleintje;

- Gertrudisboulevard tussen Prins Bernhardlaan en Zuidsingel;

- Koning Willem I Straat nabij Prins Bernhardlaan;

- Burgemeester de Roocklaan nabij Prins Bernhardlaan;

- Antwerpsestraatweg tussen Erasmuslaan en Koning Willem II Straat;

- Louis Porquinlaan nabij Erasmuslaan.

En het gehele gebied binnen deze genoemde locaties, een en ander conform de bij dit besluit behorende situatietekening met Doccode 249849.

Rechtsbescherming

Het verkeersbesluit met bijbehorende stukken ligt vanaf 20 maart 2019 gedurende 6 weken tijdens kantooruren voor een ieder ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4 te Bergen op Zoom en kan worden geraadpleegd op de gemeentelijke website en www.staatscourant.nl.

Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of die waarvan niet verweten kan worden geen of niet tijdig zienswijzen te hebben ingediend, op grond van de Algemene wet bestuursrecht beroep indienen bij de Rechtbank Zeeland - West-Brabant, postbus 90006, 4800 PA Breda. Het indienen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of waarvan niet verweten kan worden (tijdig) zienswijzen te hebben ingediend, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Zowel voor het in behandeling nemen van het beroep als het verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Een afschrift van dit ontwerpbesluit wordt verzonden aan:

 

  • 1.

    de adviseur van Politie, eenheid Bergen op Zoom, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur;

  • 2.

    afdeling communicatie/voorlichting ter publicatie; 

 

Bergen op Zoom, 14 Maart 2019

 

Namens het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom,

    

Verbruggen, J.C. Teammanager Beheer & Advies

   

Bijlage, kaart met gebied vrachtwagenverbod Centrum Bergen op Zoom

 

Naar boven