Verkeersbesluit t.h.v. Fascinatio Boulevard 470

Logo Capelle aan den IJssel

Oversteek voor langzaam verkeer t.h.v. Fascinatio Boulevard 470, brug voor langzaam verkeer tussen de Priamsingel en Fascinatio Boulevard en instellen van een 30 km/u-zone

Het college van burgemeester en wethouders;

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd verkeersbesluiten te nemen voor wegen in beheer van de gemeente Capelle aan den IJssel. Bij collegebesluit d.d. 11 oktober 2011, is deze bevoegdheid gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling, en onder gemandateerd aan het Unithoofd Ruimtelijke Ontwikkeling.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:

Wettelijke grondslag

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd en krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot het verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer ook geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Doelstelling en motivering

Doelstelling

Uit oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, is het gewenst rond het nieuwe multifunctionele gebouw aan Fascinatio Boulevard 470 (scholen, kinderopvang en wijkcentrum) en het daarachter gelegen bedrijfsverzamelgebouw maatregelen te treffen:

  • -

    Het realiseren van een nieuwe verbinding tussen de wijk en de nieuwe voorziening, voor fietsers en voetgangers, aangezien de bestaande verbinding via de brug in de 2e Octaviolaan, voor fietsers en voetgangers onvoldoende veilig en comfortabel is als gevolg van de beperkte breedte van de brug (waardoor fietsers en autoverkeer op de brug met elkaar in conflict komen) en als gevolg van het verticaal alignement van de brug (de helling van de brug gaat direct over in de Fascinatio Boulevard, zonder horizontale opstelruimte). Deze nieuwe verbinding, in de vorm van een brug voor fietsers en voetgangers, ligt tussen de Priamsingel en de Fascinatio Boulevard.

  • -

    Het realiseren van een veilige oversteek van de Fascinatio Boulevard ter hoogte van de entree van de scholen en het wijkcentrum, in het verlengde van de nieuwe brug, voor fietsers en voetgangers, door middel van het realiseren van een oversteek van de Fascinatio Boulevard in twee etappes met aanleg van een middeneiland en realisatie van een voetgangersoversteekplaats, aangezien met de vestiging van deze functies sprake is van een nieuwe stroom voetgangers (waaronder veel kinderen), tussen de wijk Fascinatio en het nieuwe gebouw.

  • -

    Het instellen van een 30 km/u-zone in de straten rond het nieuwe multifunctionele gebouw en het bedrijfsverzamelgebouw, zodat de maximumsnelheid overeenkomt met de functie en inrichting van het gebied (verblijfsgebied met menging van snel- en langzaam verkeer) en de voorrangssituatie in het gebied is geregeld.

Motivering

Overwegende dat:

  • -

    Met de realisatie van de nieuwe langzaam verkeersbrug er een nieuw fietspad en nieuw voetpad worden gerealiseerd, tussen de Priamsingel en de Fascinatio Boulevard en het nodig is om, ter hoogte van de aansluitingen op de bestaande situatie, dit als zodanig aan te geven en de voorrangssituatie te regelen.

  • -

    Het ten behoeve van de veilige oversteek van de Fascinatio Boulevard, gewenst is om een middengeleider toe te passen, ter hoogte van de nieuwe brug en de ingang van de school, zodat langzaam verkeer de Fascinatio Boulevard (gebiedsontsluitingsweg) in twee etappes kan oversteken.

  • -

    Het toepassen van een voetgangersoversteekplaats (VOP) op basis van de richtlijnen kan worden overwogen indien er sprake is van een oversteek van een gebiedsontsluitingsweg met een gematigde verkeersbelasting, op plekken waar door veel voetgangers wordt overgestoken en indien een robuuste oversteekvoorziening kan worden gemaakt (met toepassing van plateau en bij voorkeur met middengeleider).

  • -

    In het nieuwe gebouw 10 schoolklassen, een kinderdagverblijf en voorschoolse opvang zijn gevestigd, wat samenhangt met 300 tot 350 kinderen, waarvan een deel te voet reist en het aantal overstekende kinderen over de Fascinatio Boulevard op basis hiervan op enkele honderden per dag ligt. En dat hiermee sprake is van een situatie met veel overstekende voetgangers, waarvan een groot deel kwetsbare voetgangers (kinderen).

  • -

    Als gevolg van de aanwezigheid van voor- en naschoolse opvang en een kinderdagverblijf en een wijkcentrum, de momenten waarop de Fascinatio Boulevard wordt overgestoken niet is beperkt tot de aanvang- en sluitingstijden van de school en een verkeersbrigade (tijdens aanvang- en sluitingstijden) daarom niet voorziet in een geregelde oversteek voor een significant deel van de overstekende voetgangers.

  • -

    Op basis van bovenstaande wordt voldaan aan de criteria om ter hoogte van de oversteek een VOP toe te passen.

  • -

    Overleg tussen gemeente, de school en de Politie er toe heeft geleid dat de Politie in samenwerking met de school en de gemeente verkeersbrigadiers opleidt ten behoeve van een veilige oversteek voor voetgangers tijdens de aanvang- en sluitingstijden van de school.

  • -

    Het gewenst is een 30 km/u-zone in te stellen in de straten rond het nieuwe multifunctionele gebouw en het bedrijfsverzamelgebouw, zodat de maximumsnelheid overeenkomt met de functie en inrichting van het gebied (verblijfsgebied met menging van snel- en langzaam verkeer).

Overleg

Onderhavige verkeersmaatregelen zijn besproken met de verkeersadviseur van Politie Eenheid Rotterdam, district Oost. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

Besluit:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    Een voetgangersoversteekplaats aan te brengen, zoals bedoeld in Hoofdstuk IV, paragraaf 2, onderdeel 9 van de Uitvoeringsvoorschriften BABW, ter hoogte van Fascinatio Boulevard 470, zoals opgenomen op bijgevoegde tekening.

  • 2.

    Een 30 km/u-zone in te stellen in de straten rond het nieuwe multifunctionele gebouw en het bedrijfsverzamelgebouw, door middel van het plaatsen van borden A1-30 ZB en A2-30-ZE van bijlage I van het RVV 1990, zoals opgenomen op bijgevoegde tekening.

  • 3.

    Het nieuwe fietspad aan te duiden en de voorrang ten opzichte van de bestaande infrastructuur te regelen middels borden G11 en B06 van bijlage I van het RVV 1990, zoals aangegeven op bijgevoegde tekening.

  • 4.

    Genoemde verkeersmaatregel en uit te voeren zoals aangegeven op bijgevoegde overzichtstekening;

  • 5.

    Een afschrift van dit besluit te zenden aan de districtschef van Politie Eenheid Rotterdam, district Oost.

Capelle aan den IJssel, 19 maart 2019

namens het college van burgemeester en wethouders,

namens het hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling,

het unithoofd Ruimtelijke Ontwikkeling,

K. Pon

Mededelingen

 

Bezwaarclausule

Dit verkeersbesluit ligt vanaf 1 april 2019 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. Tegen het verkeersbesluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de datum van publicatie schriftelijk bezwaar instellen bij het college van burgemeester en wethouders van gemeente Capelle aan den IJssel Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel). Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • Naam en adres van de indiener;

  • De dagtekening;

  • Vermelding van het verkeersbesluit waartegen bezwaar wordt ingediend;

  • De gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan degene die tijdig een bezwaarschift heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Rotterdam sector Bestuursrecht, postbus 50951 Rotterdam. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven