Verkeersbesluit: Instellen parkeerverbodzone in de nieuwe woonwijk Vivero te Langeraar

Logo Nieuwkoop

19.04223

Gemeente Nieuwkoop

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 2007 is gemandateerd aan de afdelingsmanager van het team Beheer Openbare Ruimte;

Overwegende dat:

In artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De wegen waarover in dit besluit wordt besloten, zijn in beheer bij de gemeente Nieuwkoop.

motivering:

In de gemeente Nieuwkoop wordt een nieuwe wijk gebouwd genaamd Vivero in Langeraar. Hierbij wordt het aantal parkeerplaatsen dat wordt aangelegd berekend volgens de huidige parkeernormen. Hierdoor zijn er genoeg parkeerplaatsen zodat de weggebruikers een parkeerplaats kunnen vinden zonder buiten de vakken te moeten parkeren.

In de huidige situatie is het echter wel toegestaan om langs de weg te parkeren. Doordat men buiten de vakken gaat parkeren beperkt dit de ruimte op de straten zelf en dit beperkt de doorstroming van het verkeer. Tevens kunnen hierdoor inritten slechter bereikbaar worden. Ook zal het verkeer dat op straat staat er voor zorgen dat het overzicht op de straat minder wordt wat de verkeersveiligheid niet te goede komt.

Gewenst is om in de wijk Vivero een parkeerverbodzone in te stellen zodat het verkeer doorgang kan vinden en het straatbeeld overzichtelijk blijft om de verkeersveiligheid te behouden conform het inrichtingsplan van de wijk. Met dit verkeersbesluit wordt de parkeerverbodzone ingesteld.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, is het gewenst om de verkeersmaatregel “Parkeerverbodzone” te nemen voor de wijk Vivero in Langeraar. Om de parkeerverbodzone aan te geven en van alle inrijrichtingen te voorzien van de benodigde borden worden de borden E01-ZB (“begin parkeerverbodzone”) en E01-ZE (“einde parkeerverbodzone”) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geplaatst op de volgende wegen:

- De Landerij, nabij de aansluiting met de Langeraarseweg

- De Sportweg, nabij de aansluiting met de van Wassenaerstraat

- De Korenakker, nabij de aansluiting met de van Wassenaerstraat

- De Sportlaan, nabij de aansluiting met de van Wassenaerstraat

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurvan politie. De politie heeft positief geadviseerd over het voorliggende besluit.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • -

    om een parkeerverbodzone in te stellen in de woonwijk Vivero overeenkomstig met de weginrichting, door het plaatsen van de borden E01-zb en E01-ze uit bijlage 1 van het RVV 1990 op de Landerij, Sportweg, Korenakker, Sportlaan 

  • -

    Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets. 

  • -

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden een dag na dagtekening van dit besluit.

     

Nieuwkoop 27 maart 2019

Burgemeester en Wethouders

Namens deze,

S. Dijkstra

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener,

  • 2.

    de dagtekening,

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.  

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

Naar boven