Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen eenrichtingsverkeer op het schoolterrein voor openbare basisschool Glanerbrug Zuid aan de Ouverturestraat te Enschede.

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van verkeersborden C2 en C3 van bijlage 1 van het RVV 1990 een éénrichtingsweg in te stellen op de ‘’Kiss and Ride’’ strook in de rijrichting van noord/oost naar zuid/west bij openbare basisschool Glanerbrug Zuid aan de Ouverturestraat.

Datum : 27 februari 2019

Ons kenmerk : V-2019-1113 1900017992

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het genoemde doel in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Bij de afweging van de diverse belangen is deze doelstelling zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Ouverturestraat in Glanerbrug is gelegen binnen een verblijfsgebied (30 km/uur) in de bebouwde kom van gemeente Enschede. Aan beide zijden van de straat zijn langsparkeervakken gesitueerd en is er een verbod om stil te staan van kracht. Dit verbod om stil te staan geldt alleen voor de zijde van de school en is aangegeven met verkeersbord E2 van bijlage 1 van RVV 1990. Het terrein voor de school is in beheer bij de gemeente Enschede. Het schoolterrein is afsluitbaar met een hek en is buiten schooltijden gesloten.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

De aanleiding voor het instellen van een éénrichtingsweg op het schoolplein is de toenemende verkeers- en parkeerdrukte rondom de school. In het verleden zijn er verschillende meldingen en klachten geweest over de parkeerdrukte in de straat en de vele haal- en breng bewegingen die de school met zich meebrengt. De school heeft bij de gemeente Enschede aangegeven behoefte te hebben aan een Kiss and Ride strook. Deze strook zal gerealiseerd worden op het schoolplein voor de school en wordt aangeduid met het informatiebord Kiss and Ride (L52b van bijlage 1 van RVV 1990).

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De doelstelling is het verbeteren van de parkeersituatie in de Ouverturestraat door het realiseren van een Kiss and Ride strook op het schoolterrein van openbare basisschool Glanerbrug Zuid aan de Ouverturestraat te Enschede. Voor het vlot en veilig functioneren van deze voorziening is het wenselijk dat het verkeer in één richting rijdt. Door middel van het plaatsen van verkeersborden C2 en C3 van bijlage 1 van het RVV 1990 wordt de rijrichting duidelijk gemaakt voor de weggebruikers.

 

Wettelijk kader

 

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 27 februari 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven