Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen verbod tot stilstaan Daalweg te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van de verkeersborden E2 van bijlage 1 van het RVV 1990 een verbod tot stil staan in te stellen aan beide zijden van de weg op de Daalweg tussen het kruispunt Daalweg/Menadostraat en de Daalweg/Makassarstraat.

Datum : 27 februari 2019

Ons kenmerk : V-2019-1112 1900017985

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen zijn deze doelstellingen zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Aan de Daalweg in de wijk Hogeland is de openbare basisschool Prinseschool gevestigd. De Daalweg is een erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (30 km/h). Op erftoegangswegen staat de verblijfsfunctie centraal en daarmee is de verkeersfunctie onderschikt aan de verblijfsfunctie. De ingang van het schoolplein is gesitueerd tussen het kruispunt Daalweg/Menadostraat en het kruispunt Daalweg/Makassarstraat. Om de schoolomgeving te accentueren is rondom de school de markering schoolzone aangebracht.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Tijdens het ophalen en wegbrengen van schoolkinderen ontstaat verkeersdrukte voor de ingang van de school. Dit is de plek waar verschillende verkeersstromen (auto’s, fietsers en voetgangers) samenkomen. Auto’s worden geparkeerd op alle plaatsen waar dat mogelijk is. Om dit te voorkomen zijn in het verleden al meerdere paaltjes geplaatst op het trottoir om dit onmogelijk te maken. Toch gebeurt het regelmatig dat men nu, in plaats van op het trottoir, op de rijbaan gaat stil staan om passagiers in of uit te laten stappen. Voor de ingang van de school is bovendien in het verleden al een middengeleider gerealiseerd zodat de voetganger op een veilige wijze kan oversteken. De school heeft actie ondernomen door tijdens het brengen en halen van scholieren oranje pionnen te plaatsen. Voorgaande maatregelen hebben niet voor het gewenste resultaat gezorgd en daarom is in overleg met de wijkagent en school besloten om een verbod om stil te staan op de Daalweg ter hoogte van de school.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Door middel van het instellen van een verbod tot stilstaan wordt gerealiseerd dat op de Daalweg tussen het kruispunt Daalweg/Menadostraat en het kruispunt Daalweg/Makassarstraat geen auto’s mogen stilstaan om hun passagier(s) uit te laten stappen. Met deze maatregel wordt de doorstroming van het weggedeelte tijdens haal- en brengmomenten verbeterd. Daarnaast zorgt de maatregel ervoor dat de voetgangersoversteek ter plekke van de middengeleider vrij wordt gehouden. Hierdoor is er tijdens haal- en brengmomenten een veilige oversteekplaats beschikbaar die niet wordt belemmerd door stilstaand verkeer. De maatregel wordt gerealiseerd door middel van het plaatsen van het verkeerbord E2 aan beide zijden van de Daalweg tussen het kruispunt Daalweg/Menadostraat en het kruispunt Daalweg/Makassarstraat.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist, wanneer door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 27 februari 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven