Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Wijzigen verplicht bromfietspad in verplicht fietspad Pierenkampweg te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het verwijderen van de verkeersborden G12a van bijlage 1 van het RVV 1990 het verplichte bromfietspad tussen de Pierenkampweg/Mozartlaan en de Pierenkampweg/Deurningerstraat op te heffen;

  • door het plaatsen van de verkeersborden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief onderbord met symbool ‘pijl omhoog – pijl omlaag’ een verplicht fietspad tussen de Pierenkampweg/Mozartlaan en de Pierenkampweg/Deurningerstraat in te stellen;

Datum : 27 februari 2019

Ons kenmerk : V-2019-1110 1900017965

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen zijn deze doelstellingen zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

In Stadsdeel Enschede-Noord ligt de Pierenkampweg. De weg is aangewezen als een bromfietspad en vormt een verbinding tussen de Deurningerstraat en Mozartlaan. Er zijn haakse parkeerplaatsen gesitueerd aan de Pierenkampweg aan de zijde van de Deurningerstraat. Ten westen van deze parkeerplaatsen zijn paaltjes geplaatst om de doorgang voor gemotoriseerd verkeer te voorkomen. Hierdoor zijn de parkeerplaatsen alleen bereikbaar vanuit de Deurningerstraat. Tussen de paaltjes en het kruispunt Pierenkampweg/Mozartlaan is de weg een verplicht bromfietspad. Daarnaast maken ook voetgangers gebruik van deze weg.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Vanuit het principe Duurzaam veilig is gesteld dat de bromfiets binnen de bebouwde kom thuis hoort op de rijbaan vanwege het geringe snelheidsverschil tussen het autoverkeer en bromfietsers.

Hierdoor zijn in Enschede de afgelopen jaren verplichte bromfietspaden gewijzigd in verplichte fietspaden. Bij de Pierenkampweg is deze wijziging nog niet gerealiseerd. Hierdoor is de situatie niet eenduidig aan de overige verplichte fietspaden in de stad. Daarnaast zijn er in de omgeving van de Pierenkampweg, voor bromfietsers, goede alternatieven beschikbaar. Hierdoor is de omrijdfactor beperkt. Om deze redenen is het wenselijk om het verplichte bromfietspad in de Pierenkampweg te wijzigen in een verplicht twee richtingen fietspad.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Door het bromfietspad te wijzigen in een verplicht fietspad wordt er een eenduidige lijn getrokken wat betreft de omgang met bromfietsers. Hierdoor is het voor bromfietsers duidelijk dat het niet gewenst is om de Pierenkampweg te gebruiken. Door het nemen van deze maatregel wordt de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers op de Pierenkampweg bevorderd. Dit komt door het wegnemen van het snelheidsverschil tussen bromfietsers en fietsers. De maatregel wordt gerealiseerd door de vervanging van de verkeerbord G12a van bijlage 1 van het RVV 1990 door het verkeersbord G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 ter hoogte van kruispunt Pierenkampweg/Mozartlaan en ter hoogte van de paaltjes in de Pierenkampweg, in de directe omgeving van de Deurningerstraat.

 

Situatieschets

 

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist, wanneer door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 27 februari 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven