Bestuurlijke afspraken 2019 – 2022 Samenwerking BES(t) 4 kids, versterking kinderopvang, voor en naschoolse voorzieningen in Caribisch Nederland

PARTIJEN:

De Staat der Nederlanden vertegenwoordigd door:

1. Staatssecretaris T. van Ark, hierna te noemen SZW;

2. Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media A. Slob, hierna te noemen OCW;

3. Staatssecretaris P. Blokhuis, hierna te noemen VWS;

4. Staatssecretaris R.W. Knops, hierna te noemen BZK;

Het Openbaar Lichaam Bonaire vertegenwoordigd door:

5. de eilandgedeputeerde E.M.N. Cecilia, hierna te noemen OLB;

Het Openbaar Lichaam Sint Eustatius vertegenwoordigd door:

6. de regeringscommissaris M.C.F. Franco, hierna te noemen OLE;

Openbaar Lichaam Saba vertegenwoordigd door:

7. de eilandgedeputeerde R.R. Wilson, hierna te noemen OLS;

gezamenlijk te noemen Partijen en afzonderlijk Partij, waarbij Partijen 1 t/m 4 ook gezamenlijk aangeduid worden als het Rijk en Partijen 5 t/m 7 ook gezamenlijk aangeduid worden als de Openbare Lichamen,

OVERWEGENDE DAT:

  • A. Partijen de ambitie hebben uitgesproken om de kinderopvang en de voor- en naschoolse voorzieningen in Caribisch Nederland te versterken en tot een integrale aanpak voor de kinderen op de eilanden in Caribisch Nederland te komen waarbij de samenhang en afstemming met het onderwijs, onderwijszorg, jeugdzorg en jeugdhulp wordt geborgd;

  • B. voor Caribisch Nederland wordt uitgegaan van één gemeenschappelijke (wettelijke) regeling voor de opvang en ondersteuning van kinderen, inclusief voor- en naschoolse opvang die specifiek is afgestemd op de situatie in Caribisch Nederland;

  • C. voor het realiseren van het versterken van de kinderopvang en voor- en naschoolse voorzieningen in Caribisch Nederland de medewerking van betrokken maatschappelijke organisaties in Caribisch Nederland onontbeerlijk is en dus het uitvoeren van de plannen ook in samenwerking met hen moet worden opgesteld en uitgevoerd;

  • D. de plannen van de Openbare Lichamen de basis zijn voor het uitwerken van het stelsel, die in samenspraak met lokale maatschappelijke partners verder worden ontwikkeld;

  • E. de Openbare Lichamen onderling samenwerken en elkaar ondersteunen;

  • F. Partijen het belang van een op continuïteit gebaseerde aanpak onderschrijven en zich daarvoor ook gaan inzetten;

  • G. voorwaarde voor het verstrekken van de hiervoor beschikbare middelen door het Rijk de ondertekening en vaststelling van het programmaplan BES(t) 4 kids 2019 is, waarbij in 2019 het programmaplan voor de rest van de looptijd (tot en met 2022) uitgewerkt en vastgesteld wordt;

  • H. het OLB en het Rijk de afspraken zoals die in het Bestuursakkoord van 15 november 2018 zijn opgenomen, leidend laten zijn voor het uitvoeren van het programmaplan BES(t) 4 kids op Bonaire.

PARTIJEN STELLEN HIERBIJ DE VOLGENDE STUKKEN ALS BASIS VOOR DE VERDERE UITWERKING VAST:

  • 1. de notitie 'Hoofdlijnen van het stelsel kinderopvang en voor- en naschoolse voorzieningen in Caribisch Nederland';

  • 2. de notitie 'Financiële afspraken en begroting programma BES(t) 4 kids 2019' en

  • 3. het programmaplan 'Programmaplan BES(t) 4 kids 2019’.

PARTIJEN KOMEN DAARBIJ OVEREEN:

Artikel 1 Definities

a) Bestuurlijke Afspraken:

de ondertekende overeenkomst met als titel 'Bestuurlijke afspraken 2019–2022 Samenwerking BES(t) 4 kids, Versterking kinderopvang, voor en naschoolse voorzieningen in Caribisch Nederland' en de daarbij behorende onderliggende stukken.

b) Programma BES(t) 4 kids:

een samenwerkingsverband waarin Partijen samenwerken.

c) Stuurgroep BES(t) 4 kids:

een overleg waarin vertegenwoordigers van Partijen binnen de vastgestelde kaders besluiten over het programma BES(t) 4 kids nemen en de onderlinge projecten en activiteiten coördineren en op elkaar afstemmen.

d) Stuurgroep Caribisch Nederland:

een overlegorgaan waarin secretarissen-generaal en /of directeuren-generaal van de betrokken departementen van het Rijk vertegenwoordigd zijn om relevante thema’s te bespreken die Caribisch Nederland en de inzet van departementen aangaan.

Artikel 2 Doel

  • a) Het doel van deze overeenkomst is om samen met Partijen afspraken te maken over het samenwerken van Partijen in het kader van het Programma BES(t) 4 kids.

  • b) Doel van het Programma BES (t) 4 kids is om de kinderopvang en de voor- en naschoolse voorzieningen in Caribisch Nederland veilig, van goede kwaliteit, toegankelijk en betaalbaar voor alle kinderen te laten zijn.

Artikel 3 Financiële verplichtingen

  • a) Het Rijk stelt in lijn met de meerjarige afspraken zoals opgenomen in de notitie 'Financiële afspraken en begroting programma BES(t) 4 kids' per begrotingsjaar middelen voor het programma BES(t) 4 kids ter beschikking.

  • b) De bijdrage van het Rijk komt deels ten laste van een begroting die nog niet is vastgesteld of goedgekeurd. Aan deze verplichting wordt in elk geval de voorwaarde gesteld dat voldoende gelden ter beschikking worden gesteld voor de bijdrage.

  • c) Indien de begroting van het Rijk gevolgen heeft voor de hoogte van de bijdrage bezien Partijen of de Bestuurlijke Afspraken moeten worden gewijzigd of beëindigd. Artikel 10 wordt hierbij in acht genomen.

  • d) Partijen hebben voorafgaand aan het betreffende begrotingsjaar afspraken gemaakt over de mijlpalen die door de partijen afzonderlijk moeten worden behaald om additioneel budget voor de volgende fase te ontvangen.

  • e) Indien voor de financiering relevante mijlpalen door toedoen van het Rijk niet worden gehaald, dan treedt het Rijk in overleg met de Openbare Lichamen waarbij het uitgangspunt is dat de toegezegde financiële middelen voor de volgende fase beschikbaar worden gesteld.

  • f) Indien er door onvoorziene omstandigheden, waarop partijen geen invloed hebben, mijlpalen niet zijn gehaald, treden partijen in overleg om de gevolgen in kaart te brengen en op basis daarvan de plannen en eventueel de beschikbaarheid van middelen aan te passen.

  • g) Het Openbaar Lichaam draagt bij aan het financieren van de kinderopvang en voor- en naschoolse voorzieningen.

  • h) De Partijen zijn verantwoordelijk voor de inzet van voldoende middelen (personeel, budget) die nodig zijn om het programma uit te voeren.

Artikel 4 Financiering van activiteiten in de overgangsperiode tot aan de definitieve regeling voor de bekostiging BES(t) 4 kids

  • a) In de periode dat er nog geen definitieve regeling is voor het uitvoeren van het programma BES(t) 4 kids, financiert het Openbaar Lichaam de kinderopvangorganisaties en de activiteiten in het kader van dit programma.

  • b) Het Openbaar Lichaam is verantwoordelijk voor de rechtmatige uitvoering. Het Rijk ondersteunt het Openbaar Lichaam bij de rechtmatige uitvoering van de financiering van de activiteiten.

Artikel 5 Sturing van het programma BES(t) 4 kids

  • a) Afstemming en sturing van het programma vinden plaats in een stuurgroep BES(t) 4 kids.

  • b) De stuurgroep BES(t) 4 kids is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het programmaplan BES(t) 4 kids en het afstemmen en coördineren van de activiteiten van Partijen in het kader van het programma.

  • c) Alle Partijen hebben zitting in de stuurgroep BES(t) 4 kids.

Artikel 6 Programmamanager BES(t) 4 kids

  • a) SZW stelt in gezamenlijk overleg met de stuurgroep BES(t) 4 kids een programmamanager BES(t) 4 kids aan die het uitvoeren van het programma coördineert en bewaakt.

  • b) De programmamanager BES(t) 4 kids is verantwoordelijk voor het realiseren van het algemene deel van het programma.

Artikel 7 Tijdige besluitvorming

Partijen zijn verantwoordelijk voor de tijdige afhandeling van het besluitvormingsproces binnen het Openbaar Lichaam en Rijk met betrekking tot het programma BES(t) 4 kids.

Artikel 8 Geschillen

  • a) Er is sprake van een geschil indien één van de Partijen dat schriftelijk en gemotiveerd meldt aan de andere Partijen, waarna Partijen binnen 20 werkdagen na een zodanige melding in de stuurgroep in overleg treden.

  • b) Indien het overleg in de stuurgroep niet tot overeenstemming leidt, zullen een of meerdere leden van de stuurgroep Caribisch Nederland in overleg treden met de vertegenwoordiger van het betreffende bestuurscollege van het Openbare Lichaam.

Artikel 9 Periodiek overleg en rapportage

  • a) De programmamanager BES(t) 4 kids rapporteert uiterlijk één maand na afloop van de viermaandelijkse periode in een voortgangsrapportage op basis van de viermaandelijkse rapportages van partijen aan de stuurgroep BES(t) 4 kids.

  • b) De stuurgroep BES(t) 4 kids komt minimaal 3x per jaar bijeen.

  • c) De voortgangsrapportage gaat in ieder geval in op de uitvoering (incl. de financiële stand van zaken) en de voortgang van de activiteiten zoals die in de stukken die deel uitmaken van deze overeenkomst zijn opgenomen.

  • d) De verslaglegging over de financiële resultaten sluit aan bij de financiële verantwoording die Partijen moeten afleggen aan de bevoegde bestuursorganen.

Artikel 10 Tussentijdse wijziging dan wel beëindiging van de samenwerking

  • a) Elke partij kan de overeenkomst wijzigen dan wel beëindigen met een opzegtermijn van ten minste 9 maanden.

  • b) Ingeval één van de Partijen de samenwerking dan wel de onderliggende stukken bij deze overeenkomst tussentijds wenst te wijzigen dan wel de samenwerking tussentijds wenst te beëindigen, dan wordt dit schriftelijk kenbaar gemaakt in de stuurgroep BES(t) 4 kids. Door Partijen worden hierover vervolgens afspraken gemaakt die in een aanhangsel aan deze overeenkomst worden vastgelegd.

  • c) Wanneer een Partij de overeenkomst betreffende de Bestuurlijke Afspraken BES(t) 4 kids opzegt, blijft de overeenkomst voor de overige partijen in stand.

Artikel 11 Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst

  • a) Deze overeenkomst treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening door het Rijk en het betreffende Openbare Lichaam.

  • b) De overeenkomst eindigt op 31 december 2022

  • c) Indien één of meerdere van de programma-activiteiten langer doorlopen, kan in onderling door Partijen in gezamenlijkheid worden besloten dat de overeenkomst voor bepaalde periode wordt verlengd.

Artikel 12 Publicatie in Staatscourant

  • a) Binnen 30 dagen na ondertekening van de overeenkomst wordt de zakelijke inhoud gepubliceerd in de Staatscourant. In de Staatscourant wordt tevens medegedeeld dat de overeenkomst ter inzage wordt gelegd bij de directeur Kinderopvang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  • b) Bij wijzigingen in de overeenkomst vindt het eerste lid overeenkomstige toepassing.

  • c) Van toetreden, uittreden, opzeggen of ontbinden wordt melding gemaakt in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen en in zevenvoud ondertekend,

Den Haag, 5 februari 2019

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

De Eilandgedeputeerde, namens het Openbaar Lichaam Bonaire, E.M.N. Cecilia

De Regeringscommissaris, namens het Openbaar Lichaam Sint Eustatius, M.C.F. Franco

De Eilandgedeputeerde, namens het Openbaar Lichaam Saba, R.R. Wilson

Naar boven