Ontwerpbestemmingsplan en ontwerp-omgevingsvergunning

Logo Gouda

Burgemeester en wethouders van Gouda maken op grond van artikel 3.8, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bekend, dat zij het (ontwerp)bestemmingsplan ‘Voormalig Weeshuiscomplex en het hiermee gecoördineerde ontwerpbesluit-omgevingsvergunning ter inzage leggen.

Toelichting

Aan de Spieringstraat in Gouda staat het voormalige weeshuiscomplex. Het complex bestaat uit bijzondere monumenten en gebouwen die samen een sfeervolle locatie vormen. Inmiddels staat het voormalig weeshuiscomplex enkele jaren grotendeels leeg.

Het voornemen bestaat om het hele gebouw te transformeren naar een aantrekkelijk duurzaam multifunctioneel gebouw, bestemd voor zowel wonen, een hotel, horecafaciliteiten (restaurant en brasserie) alsmede culturele ‐ en publieksgerichte dienstverlenende functies. De waardevolle gevels, karakteristieke elementen en monumentale bomen worden daarbij behouden. Met de voorgenomen herontwikkeling kunnen deze waarden van het voormalige weeshuiscomplex blijven behouden en wordt blijvende leegstand voorkomen.

Aangezien de beoogde herontwikkeling op deze locatie niet mogelijk is volgens de regels van het geldende bestemmingsplan ‘Binnenstad Oost’ dient hiervoor een planologische procedure te worden doorlopen. De coördinatieregeling biedt de mogelijkheid om twee procedures (bestemmingsplan en omgevingsvergunning) samen te voegen. De gemeenteraad heeft op 11 juli 2018 besloten de coördinatieregeling uit artikel 3.30 Wro toe te passen op de percelen die behoren tot het Weeshuiscomplex. Burgemeester en wethouders hebben dat op 22 augustus 2018 bekend gemaakt.

  • 1.

    Ontwerpbestemmingsplan ‘Voormalig Weeshuiscomplex’

    Het ontwerpbestemmingsplan ‘Voormalig Weeshuiscomplex’ ligt van 21 februari 2019 tot en met 3 april 2019 voor iedereen ter inzage. 

  • 2.

    Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ‘Het verbouwen van het Weeshuis’

    Op 26 juli 2018 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning aangevraagd. Dat zijn de percelen: Spieringstraat 1 en 3, Groeneweg 30, 30a en 32 en Jeruzalemstaat 11 en 12 in Gouda. Het ontwerpbesluit bevat het voornemen om deze vergunning te verlenen. Het ontwerpbesluit (met bijbehorende stukken) tot het verlenen van de omgevingsvergunning liggen met ingang van 21 februari 2019 tot en met 3 april 2019 voor iedereen ter inzage.  

Ter inzage 

Inzien kan via:

Zienswijzen

Tijdens deze termijn kan iedereen (bij voorkeur) schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpbestemmingsplan ‘Voormalig Weeshuiscomplex met identificatienummer: NL.IMRO.0513.BPWeeshuiscomplex‐ON01 en de hiermee gecoördineerde ontwerp-omgevingsvergunning met kenmerk: 2018190627 en Identificatie: 2019018660. Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan de Gemeente Gouda, Postbus 1086, 2800 BB Gouda.  

Zijn er zienswijzen ingediend? Dan kunnen die leiden tot planaanpassingen. De zienswijzen worden samengevat en voorzien van een reactie. Het bestemmingsplan zal daarna ter besluitvorming aangeboden worden aan de gemeenteraad. Bij dit raadsvoorstel zal ook het voorstel zitten voor een reactie op de ingekomen zienswijzen.   

Na het vaststellen van de besluiten maken we deze opnieuw gelijktijdig bekend in één publicatie. De besluiten liggen dan opnieuw zes weken ter inzage. In deze periode kan gecombineerd beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld. In de beroepsprocedure worden de besluiten behandeld als één besluit.  

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijk Beleid en Advies, de heer A.J. Fenger via het algemene telefoonnummer: 140182.

Zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbestemmingsplan dienen gericht te worden aan de Gemeenteraad van Gouda.

Zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de dienen gericht te worden aan het college van burgemeester en wethouders.

Naar boven