B&W-besluit

Logo Gulpen-Wittem

Ontwerp-verkeersbesluit Kerkstraat te Nijswiller Poststuk

Burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem besluiten:

Onderwerp:

Ontwerp-verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een eenrichtingsweg in een gedeelte van de Kerkstraat te Nijswiller.

Bevoegd gezag:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid.

Overwegingen van het besluit:

  • dat de Kerkstraat in de dorpskern van Nijswiller de functie heeft van een doorgaande weg;

  • dat de zuidelijke rijbaan van de Kerkstraat tussen huisnummer 18 en de straat Grunnevig de functie heeft van erftoegangsweg ten behoeve van de aldaar gelegen woningen en ook als zodanig is ingericht;

  • dat altijd haaks werd geparkeerd op de zuidelijke rijbaan van de Kerkstraat;

  • dat onlangs het dorpsplein van Nijswiller is gereconstrueerd;

  • dat door de reconstructie de zuidelijke rijbaan van de Kerkstraat aanzienlijk smaller is geworden, waardoor haaks parkeren niet meer mogelijk is door de beperktere ruimte van de nieuwe rijbaan;

  • dat betreffende rijbaan van de Kerkstraat nu zodanig is ingericht dat er gestoken parkeren plaats vindt;

  • dat het niet wenselijk is dat er bij gestoken parkeren op een smallere rijbaan tegemoetkomend verkeer plaats vindt, daar er hierdoor onveilige situaties kunnen ontstaan;

  • dat het derhalve het gewenst is dat er ter plekke eenrichtingverkeer wordt ingesteld;

  • dat de voorgenomen maatregel is besproken met de Belangengroep Nijswiller,

  • dat het betreffende weggedeelte in beheer en onderhoud is bij de gemeente Gulpen-Wittem;

  • dat op grond van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht een ontwerp-verkeersbesluit gedurende zes weken ter inzage moet hebben gelegen, alvorens een definitief besluit kan worden vastgesteld;

  • dat dit ontwerp verkeersbesluit kenbaar wordt gemaakt in VIA Gulpen-Wittem en de Staatscourant vanaf 8 februari 2018 en vervolgens 6 weken ter inzage wordt gelegd.

Formeel kader:

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de borden C2 en C3, zoals deze staan opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Belangenafweging:

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

  • 1.

    Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • 2.

    Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 3.

    Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer ;

  • 4.

    Het voorkomen en/of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de door de korpschef van politie hiertoe aangestelde verkeerscoördinator de heer P.J.M. Simons van de basiseenheid Heuvelland.

Er is op 18 december 2017 een positief advies afgegeven.

Besluiten:

Door het plaatsen van de borden C2 en C3 (eenrichtingsweg) van Bijlage I van het RVV 1990 het gedeelte van de zuidelijke rijbaan van de Kerkstraat tussen huisnummer 18 en Grunnevig te Nijswiller aan te wijzen als eenrichtingsweg, gesloten in westelijke richting voor alle voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

Door het plaatsen van de onderborden OB52 (uitgezonderd fietsers) onder de borden C2 en C3 te bepalen dat fietsers uitgezonderd zijn van deze geslotenverklaring.

De borden C2 en C3 met de onderborden OB52 zullen worden geplaatst zoals op de bij dit besluit als bijlage bijgevoegde situatietekening is aangegeven.

Zienswijze:

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden, gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen, hun zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit naar keuze schriftelijk dan wel mondeling naar voren brengen bij het College van Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem. De zienswijzen op het ontwerpbesluit worden meegenomen in het definitieve besluit van Burgemeester en Wethouders. Op het definitieve besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit.

Datum effectuering:

Het besluit zal op zijn vroegst op de dag na bekendmaking van het DEFINITIEVE verkeersbesluit worden uitgevoerd.

Gulpen-Wittem, 1 februari 2018

Naar boven