Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 29 januari 2018, kenmerk 2018/0021429, tot verwijdering van het bord D4 en plaatsing van het bord D6 ter plaatse van de provinciale weg N343 Oldenzaal – Slagharen ter hoogte van de Scheutenweg waardoor bestuurders voortaan naast de rechtdoorgaande ook de rechtsafslaande rijrichting mogen volgen.

Logo Overijssel

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Om de verkeersveiligheid te verbeteren gaat de provincie Overijssel maatregelen toepassen door het plaatsen van de borden (D4 en D6) ter plaatse van de provinciale weg N343 Oldenzaal-Slagharen op het weggedeelte tussen Weerselo-Fleringen. Door plaatsing van de borden zijn bestuurders verplicht de rijrichting dan wel één van de rijrichtingen die op het bord zijn aangegeven te volgen. Hiertoe is besloten in het eerder door Gedeputeerde Staten van Overijssel genomen verkeersbesluit van 30 juni 2017 met kenmerk 2017/0225644. Over dit verkeersbesluit heeft overeenkomstig artikel 24 van het BABW overleg plaatsgevonden met de korpschef van de politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de politie-eenheid Oost Nederland heeft ingestemd met de maatregelen. Overeenkomstig artikel 25 van het BABW het overleg plaatsgevonden met de gemeente Tubbergen waarbinnen het betrokken weggedeelte is gelegen.

Op dit verkeersbesluit is een bezwaarschrift ingekomen. Na heroverweging hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel besloten het verkeersbesluit (gedeeltelijk) te herzien waar het betreft de plaatsing van de borden D4 en D6 ter hoogte van de Scheutenweg.

Noodzaak en doelstelling

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, een verkeersbesluit worden genomen.

De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid op de weg, de bruikbaarheid ervan en het waarborgen van doorstroming van het verkeer. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

Afweging belangen

De aansluiting met de Scheutenweg ligt in een buitenbocht van de N343. Ter uitvoering van het bestaande verkeersbesluit van 30 juni 2017 met kenmerk 2017/0225644 zijn ter plaatse borden D4 geplaatst waardoor verkeer vanaf de Scheutenweg de N343 alleen recht mag oversteken. Ook vanaf de N343 mag niet afgeslagen worden richting Scheutenweg. Het verkeer heeft echter vanaf de Scheutenweg een goed zicht op de rijbaan van de N343. Dit geldt ook voor het verkeer dat komende vanuit Fleringen rechts af wil slaan de Scheutenweg in. Om deze reden hebben wij na heroverweging besloten ter plaatse de borden D4 (alleen rechtdoor toegestaan) niet te plaatsen dan wel al geplaatste borden te verwijderen en borden D6 (rechtdoor en rechtsaf toegestaan) te plaatsen. Linksafslaande verkeersbewegingen vanaf de Scheutentenweg naar de N343 of vanaf de N343 naar de Scheutenweg blijven niet toegestaan omdat afslaand verkeer anders te maken krijgt met meerdere verkeerstromen wat ter plaatse een te groot risico oplevert. De daartoe gemachtgde medewerker van de politie-eenheid Oost Nederland heeft ingestemd met deze aanpassing van de bebording.

Bevoegdheden

Het weggedeelte waar de maatregelen worden getroffen, is in beheer bij de provincie Overijssel. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Overijssel) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

A: het door plaatsing van het bord D4 naast de hoofdrijbaan van de N343 en de toegangweg ter hoogte van de Scheutenweg ingestelde verbod de (rechtdoorgaande) rijrichting te volgen in te trekken ter hoogte van km 9.960 en km 10.000;

B: door plaatsing van het bord D6 naast de hoofdrijbaan van de N343 en de toegansweg ter hoogte van de Scheutenweg het gebod in te stellen de daarop aangegeven (rechtdoorgaande of rechtsafgaande) rijrichting te volgen ter hoogte van km 9.960 en km 10.000;

C: van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant;

D: Een afschrift van dit besluit te zenden aan:

1. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tubbergen;

2. Politie eenheid Oost Nederland.

 

Zwolle, 29 januari 2018,

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

Namens dezen,

J.W.R. Grotenhuis,

teamleider Ontwikkeling en Expertise,

eenheid Wegen en Kanalen.

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

N.B. Binnen zes weken ingaand op de dag na de datum van verzending van bijgaand besluit kan een belanghebbende daartegen een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Overijssel, Sector Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle (telefoon 088 361 55 55).

Het beroepschrift dient te worden ondertekend en bevat ten minste:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

d. de gronden van het beroep.

Verder dient zo mogelijk een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft te worden overgelegd. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Voor inlichtingen over de beroepsprocedure kunt u zich wenden tot de provinciaal medewerker die bij het besluit is vermeld of tot de Rechtbank Overijssel.

Indien onverwijlde spoed dat vereist is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht. In dat geval is extra griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat u een beroepschrift heeft ingediend.

 

Naar boven