Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Zonnepark Haarweg"

Logo Wageningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 10 december 2018 het bestemmingsplan “Zonnepark Haarweg” gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud en begrenzing bestemmingsplan

De gemeente Wageningen heeft zich ten doel gesteld om klimaatneutraal te zijn in 2030. Om deze doelstelling te bereiken, is het initiatief ontstaan om een grondgebonden zonnepark te realiseren op de locatie ter hoogte van Haarweg nummer 335 te Wageningen. De oppervlakte van dit plangebied bedraagt circa 6,4 hectare, waarvan circa 5 hectare wordt benut voor het plaatsen van zonnepanelen. De overige ruimte wordt benut voor landschappelijke inpassing van het plangebied en de noodzakelijke paden tussen de panelen. De realisatie van dit zonnepark levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van duurzame energie in Wageningen.

Met dit bestemmingsplan wordt deze ontwikkeling planologisch mogelijk gemaakt.  

Wijzigingen in het bestemmingsplan

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn er wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Deze wijzigingen zijn opgenomen in het raadsvoorstel en raadsbesluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Kort samengevat zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

  • 1.

    Artikel 3.2.5 lid g onder 2 wordt gewijzigd in: transformatorstations, een inkoopstation en omvormers, ondersteunend aan het zonnepark, met een bouwhoogte van ten hoogste 2,60 meter, waarbij geldt dat transformatorstations, inkoopstations en omvormers niet zijn toegestaan op gronden met de gebiedsaanduiding ‘overige zone – geen transformatorstations, inkoopstations en omvormers’. Daarnaast wordt het volgende toegevoegd: een spareparts container, met een bouwhoogte van ten hoogste 2,60 meter, is alleen toegestaan op gronden met de gebiedsaanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – onderzoek en onderwijs – sparecontainer’.

  • 2.

    Artikel 3.2.5 lid g onder 3 wordt gewijzigd in: Hekwerken, ten behoeve van de beveiliging van zonneparken, met een bouwhoogte van ten hoogste 1,80 meter.

  • 3.

    Op de verbeelding bij het bestemmingsplan wordt een aanduiding opgenomen waar de locatie van de sparepartcontainer zich bevindt.

  • 4.

    In paragraaf 3.2.2 van de toelichting van het bestemmingsplan wordt een nadere nuancering over de Ladder voor duurzame verstedelijking opgenomen. Daarnaast wordt in deze paragraaf een nadere onderbouwing van de behoefte aan het zonnepark opgenomen.

  • 5.

    Paragraaf 2.2.3 van de toelichting van het bestemmingsplan wordt aangevuld met een nadere toelichting over de hoogteligging van het perceel. Daarnaast wordt een opgestelde hoogtekaart toegevoegd.

  • 6.

    Paragraaf 2.3.4 van de toelichting van het bestemmingsplan wordt aangepast waarin de gewijzigde hoogtes voor de sparepartcontainer en hekwerk zijn opgenomen. Daarnaast wordt deze paragraaf aangepast met de locatie voor de sparepartcontainer en wordt een tekstuele toelichting gegeven op het gewijzigde inrichtingsplan.

  • 7.

    Het ecologisch onderzoek dat als bijlage 2 bij het bestemmingsplan is gevoegd wordt aangepast met de juiste gegevens. Dit betekent eveneens een aanpassing van paragraaf 4.2.3 van de toelichting van het bestemmingsplan.

  • 8.

    In paragraaf 4.5 van de toelichting van het bestemmingsplan wordt opgenomen dat wanneer blijkt dat het huidige drainagesysteem niet toereikend is, zal er een nieuw (tijdelijk) systeem worden aangelegd, waar ook de afwatering van het huidige drainagesysteem op wordt aangesloten.

  • 9.

    Het inrichtingsplan dat als bijlage 1 bij de regels van het bestemmingsplan is gevoegd, wordt op de volgende punten aangepast:

    • 1.

      Hoogte van de sparepartcontainer aanpassen naar 2.,60 meter;

    • 2.

      Locatie van de sparepartcontainer aanpassen;

    • 3.

      Gebruikte soorten voor de landschappelijke inpassing wordt aangepast naar het gebruik van de soorten eik, ruwe berk, zwarte els, boswilg en Gelderse Roos, aangevuld met kardinaalsmuts, rode kornoelje, wegedoorn, sporkehout en vlier. Ook de soort sleedoorn wordt toegevoegd aan de haag die het perceel zal omzomen. Tot slot wordt onder de panelen bloemrijk grasland ingezaaid;

    • 4.

      De haag zal op bepaalde delen circa 5 meter breed worden;

    • 5.

      Er wordt opgenomen dat de haag maximaal 1,80 meter hoog mag zijn en 2x per jaar zal worden gesnoeid;

    • 6.

      Een nadere onderbouwing van de uitvoering van de beheerpaden wordt opgenomen, waarbij het middelste pad voorzien is van grasbetontegels en de overige paden graspaden zijn.

 

Ter inzage

Het bestemmingsplan ligt met ingang van donderdag 20 december 2018 gedurende zes weken (tot en met 30 januari 2019) ter inzage bij Publiekszaken, Markt 22. Publiekszaken is op woensdagochtend geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur en op vrijdagmiddag van 12.30 uur tot 19.00 uur. De stukken kunnen ook op afspraak worden ingezien tussen 8.30 uur en 16.00 uur. Via de gemeentelijke website (www.wageningen.nl) kunt u een afspraak maken.

 

Website

Het ontwerpbestemmingsplan is in elektronische vorm te raadplegen en te verkrijgen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer is NL.IMRO.0289.0073zonparkHaarweg-VSG1.

 

Reageren

Tot en met 30 januari 2019 kan tegen het besluit van de raad tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld door:

  • 1.

    belanghebbenden die tijdig zienswijzen tegen het bestemmingsplan hebben ingebracht;

  • 2.

    belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht tegen het bestemmingsplan;

  • 3.

    overige belanghebbenden die zich niet kunnen verenigen met de wijzigingen in het bestemmingsplan waartoe de gemeenteraad heeft besloten.

 

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

 

Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat wordt gehonoreerd.

 

Meer informatie

Als u nog vragen heeft over de beroepsprocedure of het plan, kunt u contact opnemen met Publiekszaken, telefoonnummer (0317) – 492 400.

Naar boven