Jaarlijks verkeersbesluit dodenherdeking 4 mei Leuth

Logo Berg en Dal

Z-18-69663

Burgemeester en Wethouders van gemeente

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Beschrijving van het gebied en achtergrond

In Leuth vindt jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking plaats. Hiervoor is het nodig dat het Kerkplein en een gedeelte van de Botsestraat/Steenheuvelsestraat worden afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd voetgangers.

Het Kerkplein is een zijstraat ten noorden van de Botsestraat die tevens aansluit op de Veldstraat. Het hier bedoelde gedeelte van de Botsestraat/Steenheuvelsestraat loopt tussen Hengemunde en de Pastoor van Tielstraat.

Beheer en onderhoud

Het Kerkplein in Leuth is in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

De Botsestraat/Steenheuvelsestraat is in eigendom, beheer en onderhoud bij de Provincie Gelderland. De gemeente Berg en Dal is dan ook niet bevoegd om voor deze straat een verkeersbesluit te nemen.

Functie van de weg

Het Kerkplein te Leuth betreft een weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022.

Het Kerkplein wordt gebruikt door bestemmingsverkeer voor het centrum voor Leuth.

Beschrijving weggedrag

Het Kerkplein is normaal gesproken in beide richtingen te berijden voor zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers.

Gevolgen van het huidige weggedrag

De doorgang van het bedoelde verkeer is onwenselijk op het moment dat de dodenherdenking op 4 mei plaats vindt. Dit omdat het evenement anders niet op een ongestoorde en veilige manier kan plaatsvinden.

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om het Kerkplein te Leuth jaarlijks op 4 mei, tussen 19:30 en 20:30 uur af te sluiten voor alle verkeer uitgezonderd voetgangers. Dit kan gebeuren door het plaatsen van verkeersbord C1 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Zie voor omschrijving van de locaties het onderdeel ‘Besluit’.

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub a van de WVW 1994.voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub b van de WVW 1994. 

Horen betrokkenen en afweging belangen 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd. Door de afsluiting van het Kerkplein is het centrum van Leuth tijdelijk slechter bereikbaar. De gemeente hecht groot belang aan het plaatsvinden van een jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. We maken dan ook de afweging dat de plaatselijke en tijdelijke verminderde bereikbaarheid van een aantal straten en buurten minder zwaar weegt dan de doorgang van dit evenement. 

Legitimiteit 

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemenvan dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.  Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing. 

B e s l u i t e n : 

het Kerkplein in Leuth jaarlijks op 4 mei van 19:30 tot 20:30 uur af te sluiten door het plaatsen van verkeersborden C1 uit bijlage I van RVV 1990. 

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders, 

G. Kwant

Manager afdeling Openbare Ruimte  

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.   

N.B.:Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.Vul hier de tekst van de overwegingen in]

Naar boven