Verkeersbesluit, aanleggen voetgangersoversteekplaats, Hoekeindseweg, Bleiswijk

Logo Lansingerland

 

 

Burgemeester en wethouders van Lansingerland;

overwegende het volgende:

Inleiding

De kruising Hoekeindseweg / Lijsterlaan is een onoverzichtelijk kruispunt. De vele fietsers steken op verschillende plekken rondom het kruispunt over. Voetgangers zijn hierdoor minder goed zichtbaar. Daardoor zijn er ongevallen gebeurd rond de kruising. Om de voetgangers te beschermen is besloten tot de aanleg van een zebrapad naast het kruispunt.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

 

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Argumentatie en verkeersmaatregelen

Voor het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers is het noodzakelijk om een voetgangersoversteekplaats aan te leggen iets ten noorden van de kruising Hoekeindseweg / Lijsterlaan. Door deze maatregel worden overstekende voetgangers gebundeld. Automobilisten kunnen dan beter inschatten waar voetgangers oversteken. Mogelijk biedt het zebrapad ook mogelijkheden voor fietsers om gebundeld en veilig over te steken. Daardoor wordt het wegbeeld overzichtelijker en veiliger.

Situering en beheer van de wegen

De in dit verkeersbesluit genoemde weg ligt bin­nen de be­bouw­de kom van de ge­meente Lansingerland en is bij deze gemeente in beheer en onderhoud.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Beheer is in het geldende mandaatregister door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het voren­staande en het be­paal­de in de Wegenver­keerswet en de uit­voe­rings­re­geling van die wet is tot het onder­staande besluit gekomen.

 

Situatietekening

Besluiten:

 

  • I.

    Het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats, ter hoogte van de kruising Hoekeindseweg / Lijsterlaan, ondersteund door bord L02, conform bijgevoegde situatietekening.

 

  • II.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant en op de gemeentelijke website;

 

  • III.

    Een kopie van dit besluit te zen­den aan:

    • a.

      Politie Rotterdam, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam;

  

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland

 

Natasja Boom

teamleider Team Beheer

Afdeling Beheer & Onderhoud

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van een schriftelijk bezwaar is: College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland, Postbus 1, 2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje ‘formulieren’.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken ingaande de dag na publicatie. Schrijf in uw bezwaarschrift tenminste uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, het nummer van het verkeersbesluit, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, waarom u het niet eens bent met ons besluit en uw handtekening.

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is: Rechtbank Rotterdam, Sector bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

 

 

Naar boven