Vestiging voorkeursrecht ex artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten Spoorlaan te Elst, gemeente Overbetuwe

Logo Overbetuwe

Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe maken ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij bij besluit van 11 december 2018, op grond van het be-paalde in artikel 6 van de Wvg, heeft besloten, gronden voorlopig aan te wijzen, waarop de artikelen 10 t/m 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

Gevolgen

Het voorkeursrecht betreft gronden gelegen in het gebied rondom de Spoorlaan te Elst, te weten een drietal percelen gelegen ten oosten van de kruising Spoorlaan en de Nieuwe Aamsestraat te Elst en twee percelen gelegen ten noordwesten van de kruising Spoorlaan en de Nieuwe Aamsestraat te Elst. De aanwijzing heeft tot gevolg dat na inwerkingtreding de eigenaren en beperkt gerechtigden van de aangewezen gronden, wanneer zij die gronden respectievelijk beperkte rechten daarop wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden.

Ter inzage

De eigenaren en beperkt gerechtigden van deze percelen ontvangen afzonderlijk bericht. Het besluit met de kaarten en de lijst van voorlopig aangewezen gronden ligt gedurende zes weken, van 13 december 2018 tot en met 23 januari 2019, tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis van de Gemeente Overbetuwe, gevestigd aan ’t Fort 4 te Elst. Voor openingstijden wordt verwezen naar de website van de gemeente Overbetuwe (https://www.overbetuwe.nl/Inwoners/Adressen_en_openingstijden).

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad de voorlopige aanwijzing van de percelen te bestendigen. Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 13 december 2018 en eindigende op 9 januari 2019, hun zienswijzen over het raadsvoorstel schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Overbetuwe, postbus 11, 6660 AA Elst t.a.v. de gemeenteraad. Mondeling kunnen belanghebbenden hun zienswijze kenbaar maken aan de raad via mevrouw S. Geerts, waarvoor telefonisch een afspraak kan worden gemaakt op telefoonnummer 14 0481/per e-mail een afspraak is te maken: s.geerts@overbetuwe.nl.  

Bezwaar en voorlopige voorziening

Naast het indienen van zienswijzen bij de raad, kunnen belanghebbenden ook rechtstreeks bezwaar maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders. Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in de Staatscourant, bij het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

 

  • 1.

    De naam en adres van de indiener.

  • 2.

    De dagtekening.

  • 3.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht.

  • 4.

    De gronden van bezwaar.

 

Het bezwaarschrift dient uiterlijk op 23 januari 2019 door het college van de gemeente Overbetuwe te worden ontvangen.  

Uw bezwaarschrift kunt u per post aan de burgemeester van Overbetuwe richten. Het postadres is postbus 11, 6660 AA Elst. U kunt er ook voor kiezen om uw bezwaarschrift digitaal in te dienen via https://www.overbetuwe.nl/Digitaal_loket/Digitaal_aanvragen/Bezwaar_indienen . Hiervoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD voor particulieren / E-Herkenning voor bedrijven). 

Indien de gemeenteraad het besluit van het college van burgemeester en wethouders bestendigt in een raadsbesluit, kunnen belanghebbenden ingevolge de Awb eveneens bezwaar (en eventueel beroep) instellen tegen het raadsbesluit. Indien belanghebbenden er voor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift inge-volge artikel 6 lid 3 van de Wvg aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het raadsbesluit. Indien een belanghebbende bezwaar heeft ingediend, kan hij/zij tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland (sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem). Aan het indienen van een dergelijk verzoek zijn kosten verbonden. Een verzoekschrift tot het treffen van een voorlopige voorziening kan ook digitaal bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht worden ingediend. Daarvoor moet u eveneens beschikken over een digitale handtekening. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Overbetuwe, 12 december 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe.

Naar boven