Gemeente Geldermalsen : Verkeersbesluit instellen voorrang diverse aansluitingen Bentinckhof, Meteren en instellen 30 km-zones in de achterliggende straten.

Logo Geldermalsen

1.Aanleiding

Al enige tijd wordt er gewerkt aan de bouw van de wijk De Plantage. De inrichting van de wijk is gebaseerd op het stedebouwkundige plan. Hierin is de hoofdstructuur en de wegenstructuur vastgelegd. De ontwikkeling van de wijk richting de Randweg vordert gestaag en inmiddels is ook begonnen met de ontwikkeling aan de zuidzijde van de Bentinckshof en zijn er verkeersmaatregelen bij de aansluitingen op de Bentinckshof nodig.

Bij de aansluiting van de Bentinckshof op de kruising met de Meersteeg en de Blankertseweg zijn de afgelopen jaren diverse ongevallen gebeurd. Hoewel de inrichting conform de verkeerskundige ontwerp richtlijnen van het CROW was uitgevoerd, bleek de verkeerssituatie in de praktijk niet duidelijk en daardoor gevaarlijk. Om aan deze situatie een eind te maken wordt er voorrang ingesteld.

2.Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg besluiten wij voorrang in te stellen op de Bentinckshof, Meteren.

Aansluitingen op de Bentinckshof (voorrang en snelheid)

Op de Bentinckshof is op 1 november 2016 voorrang ingesteld bij de aansluitingen aan de noordzijde binnen de bebouwde kom. Inmiddels zijn er vooral aan de zuidzijde diverse nieuwe aansluitingen gerealiseerd, namelijk De Rondgang (noord en zuid), Buitenbos, Sterrebos, Rompelenbos, De Kantelen, Bolwerk, De Poort en Citadel. Om de veiligheid van het verkeer te verzekeren wordt de bestaande voorrang ook ingesteld bij deze nieuwe aansluitingen.

Tevens wordt op al deze aansluitingen een maximum snelheid van 30 km/u (zone) ingesteld voor de achterliggende straten.

Kruising Bentinckshof / Meersteeg / Blankertseweg

Op deze kruising wordt voorrang ingesteld voor verkeer vanaf de Bentinckshof richting de Randweg. Verkeer vanaf de Meersteeg/Blankertseweg dient voorrang te verlenen. Hiermee wordt voor alle verkeersdeelnemers duidelijkheid geboden waarmee gevaarlijke situaties worden voorkomen.

Tevens wordt een geslotenverklaring voor (brom) fietsers geplaatst bij de aansluiting op de Randweg. (Brom)fietsers kunnen via de Blankertseweg gebruik maken van de vrijliggende oversteek over de Randweg.

Bebouwde kom

Op de Bentinckshof eindigt de bebouwde kom op dit moment tussen de Weermuur/Citadel en de Rondgang. Er is nu gekozen om de komgrens op te schuiven tot na De Rondgang en dit gedeelte binnen de bebouwde kom te brengen omdat het aansluit op de bebouwde omgeving, m.n. aan de zuidzijde. Verder geldt op de nog aan te leggen Rondgang de maximum snelheid van 30 km/u. Dit sluit goed op elkaar aan.

3.Juridische grondslag

Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit Geldermalsen 2013 van Burgemeester en Wethouders (23 april 2013) is het afdelingshoofd Ruimtelijk Beheer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

4.Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

5.Bekendmaking

Dit besluit wordt op 13 december 2018 bekendgemaakt in de Staatscourant. Daarnaast wordt een mededeling geplaatst in het Nieuwsblad Geldermalsen.

6.BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

Het instellen van een voorrangsregeling op de Bentinckshof met de aansluiting op De Rondgang (noord en zuid), Buitenbos, Sterrebos, Rompelenbos, De Kantelen, Bolwerk, De Poort en Citadel middels het plaatsen van borden B1 en B6 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden;

Het instellen van een 30 km-zone op al deze aansluitingen voor de achterliggende straten middels het plaatsen van borden A0130zb/A0230ze uit bijlage 1 van het RVV 1990;

Het instellen van een voorrangsregeling op de Bentinckshof bij de aansluiting op de Meersteeg/Blankertseweg middels het plaatsen van borden B3 en B6 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden;

Het instellen van een geslotenverklaring voor (brom)fietsers op de aansluiting naar de Randweg middels het plaatsen van bord C15 uit bijlage 1 van het RVV;

Het verplaatsen van de bestaande bebouwde kom grens (tussen de Weermuur/Citadel en de Rondgang) tot na de Rondgang middels het verplaatsen van de huidige bebording;

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening

Geldermalsen, 3 december 2018

namens burgemeester en wethouders van Geldermalsen,

B.R. Kramer

Hoofd afdeling Ruimtelijk beheer

MEDEDELINGEN

Naar boven