Verkeersbesluit D0043223

Logo Waterschap Hollandse Delta

Instellen van 60 km op de Korteweg in Zuid-Beijerland en Numansdorp

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

Overwegende het volgende:

Inleiding 

In de huidige situatie zijn fietsers en bromfietsers toegestaan op de Korteweg gelegen in Zuid-Beijerland en Numansdorp. Op de Korteweg, tussen de kruising Provincialeweg-Middelsluissedijk WZ en de kruising Noord Achterweg-Schoutsdijk, hierna te noemen Korteweg, geldt een maximum snelheid van 80 km/uur en zijn (brom)fietsers toegestaan. Dit leidt tot onveilige situaties.

In de toekomst wordt de weg voorzien van een fietspad. Vooruitlopend hierop is de maximum snelheid met een tijdelijke verkeersmaatregel gedurende een periode van vier maanden verlaagd naar 60 km/uur. Na deze periode wordt de maximum snelheid op de Korteweg definitief verlaagd naar 60 km/uur.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen.

Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Situering en beheer van de wegen

De Korteweg is een gebiedsontsluitingsweg type 2 en gelegen buiten de bebouwde kom van Zuid-Beijerland en Numansdorp, in eigendom van en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

Motivering

Een van de routes van en naar Zuid-Beijerland is via de Korteweg. De Korteweg is een gebiedsontsluitingsweg type 2 met een snelheidsregime van 80 km/u. Op de Korteweg zijn (brom)fietsers toegestaan en maakt onderdeel uit van de regionale fietsroute. Op dit gedeelte weg is een te groot snelheidsverschil tussen de verschillende categorieën weggebruikers, waardoor een onveilige situatie aanwezig is. Ook is voor (brom)fietsers geen goede alternatieve route van en naar Zuid-Beijerland voorhanden. Daarom wordt de Korteweg in de toekomst voorzien van een fietspad, waarbij de weg wordt ingericht conform de geldende richtlijnen.

Totdat het fietspad gerealiseerd wordt moet een veiligere situatie worden gecreëerd voor met name de (brom)fietsers. Het waterschap heeft daarom op 7 mei 2018 voor een periode van vier maanden een tijdelijke verkeersmaatregel (D0041722) genomen, waarbij de maximum snelheid op de Korteweg is verlaagd naar 60 km/uur. Deze tijdelijke maatregel is ondersteund door de aanleg van een drempel, belijning en ‘60’ symbolen op het wegdek. De veiligheid van alle weggebruikers wordt met deze maatregelen vergroot.

Met het nemen van dit verkeersbesluit wordt de tijdelijke maatregel omgezet in een definitief besluit.

De snelheidsreductie zorgt vooral voor het verlagen van het snelheidsverschil van de verschillende gebruikers van dit wegvak en vergroten van de veiligheid. De langere reistijd over de Korteweg, als gevolg van de snelheidsverlaging, is verwaarloosbaar.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie.

Uit het overleg is vast komen te staan dat tegen het treffen van de voorgenomen maatregel bezwaar bestaat. Het bezwaar bestaat er kortweg uit dat de weginrichting niet zelfhandhavend is bij verlaging van de maximum snelheid.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014.

Besluit:

  • 1.

    het instellen van 60 km op de Korteweg door het plaatsen van de borden A1 (60)

  • 2.

    verwijdering en plaatsing van de borden conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer: 18816A01 

 

 

Ridderkerk, 3 december 2018.

  

Namens dijkgraaf en heemraden van

waterschap Hollandse Delta,

   

A. van Vliet

secretaris directeur

 

 

  

Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:

  • 1.

    Gemeente Korendijk

  • 2.

    Gemeente Numansdorp

  • 3.

    Politie, Eenheid Rotterdam  

     

 

 

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk.

 

Het verkeersbesluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6.16 Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, na indiening van het bezwaarschrift, gedurende de bezwaartermijn ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht. In geval een voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het verkeersbesluit niet in werking voordat op dit verzoek is beslist. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

Naar boven