GEWIJZIGD VASTGESTELDBESTEMMINGSPLAN NOORTVEER EN GEWIJZIGD EXPLOITATIEPLAN NOORTVEER

Logo Voorschoten

Burgemeester en wethouders van Voorschoten maken bekend dat door de gemeenteraad van Voorschoten bij besluit van 15 november 2018 voor het gebied Noortveer zijn vastgesteld:

1. het bestemmingsplan Noortveer (identificatienummer: NL.IMRO.0626.2018Noortveer-BP30);

2. het exploitatieplan Noortveer (identificatienummer: NL.IMRO.06262018Noortveer-EX30).

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan Noortveer zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de bij het raadsbesluit behorende bijlagen.

Het betreft de bekendmaking op grond artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan) en artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (exploitatieplan).

Vaststelling bestemmingsplan Noortveer

Het plangebied is onderdeel van de Duivenvoordecorridor. De kwaliteiten van dit gebied zijn in de loop der jaren onder druk komen te staan. Het bestemmingsplan is erop gericht om de kwaliteiten in dit gebied te herstellen.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is er planologische ruimte geschapen om op de voormalige glastuinbouwgebieden een rode kostendrager te realiseren. De locatie Noortveer is aangewezen als een locatie waar woningbouw gerealiseerd mag worden.

Het gebied van het bestemmingsplan is gelegen in de hoek Kniplaan/Veurseweg.

Vaststelling exploitatieplan Noortveer

Op basis van artikel 6.12 Wro geldt de verplichting een exploitatieplan vast te stellen, indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie op de in het plan begrepen gronden niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van regels over onder meer koppelingen tussen de aanleg van werken en de verlening van omgevingsvergunningen voor het bouwen, eisen voor de werken en werkzaamheden inzake het bouwrijp maken, aanleg nutsvoorzieningen en inrichting openbare ruimte alsmede over regels over de uitvoering van het bouwrijp maken, de aanleg nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte. Deze beide situaties doen zich voor.

Zo heeft de gemeente niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten van de grondexploitatie niet voor alle gronden waarop aangewezen bouwplannen zijn voorzien, via gronduitgifte worden gedekt. Voorts doet zich niet de situatie voor dat met de grondeigenaar daarover overeenkomsten zijn gesloten. Het exploitatieplan geeft de gemeente de juridische basis om de kosten van de grondexploitatie te verhalen en regels te stellen over de wijze van uitvoering van de locatie.

Terinzagelegging

De bovengenoemde besluiten met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 6 december 2018 gedurende de beroepstermijn van zes weken (dus tot en met 17 januari 2019) ter inzage in het gemeentehuis van Voorschoten.

Het bestemmingsplan Noortveer en het exploitatieplan Noortveer met inbegrip van bijbehorende stukken zijn ook in te zien langs elektronische weg, via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatienummer NL.IMRO.0626.2018Noortveer-BP30 (bestemmingsplan) en identificatienummer NL.IMRO.06262018Noortveer-EX30 (exploitatieplan).

Beroep

Op grond van artikel 8.3 lid 3 Wro worden het bestemmingsplan en het exploitatieplan voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien.

Binnen de beroepstermijn van zes weken kunnen belanghebbenden die:

• met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Noortveer tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen;

• met betrekking tot het ontwerpexploitatieplan Noortveer tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpexploitatieplan geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen.

Voorts kan binnen deze beroepstermijn van zes weken beroep worden ingesteld door belanghebbenden, voor zover dit beroep betrekking heeft op de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan respectievelijk het exploitatieplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan respectievelijk ontwerpexploitatieplan zijn aangebracht.

Beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een afschrift van het besluit waartegen het beroep zich richt, dient te worden meegezonden. Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.

Het instellen van beroep schort de werking van een besluit niet op.

Inwerkingtreding

• Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Noortveer in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

• Ingevolge artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht (Awb) treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan Noortveer in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

Crisis- en herstelwet

Op de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat, in geval van beroep:

• beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

• het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

• beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet kunnen worden aangevuld.

Dit betekent voorts dat er – indien er beroep wordt ingesteld tegen het plan – hiervoor een versnelde procedure van toepassing is. In het beroepschrift vermeldt u dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is. De Crisis- en herstelwet is te raadplegen op www.wetten.overheid.nl.

 

Voorschoten, 6 december 2018

 

Naar boven