Besluit van de Minister van Financiën van 26 november 2018, 2018-0000199024, directie Financiële Markten, tot wijziging van het Besluit aangewezen staten Wft in verband met de aanwijzing van Hongkong SAR als staat waar adequaat toezicht op beleggingsinstellingen wordt uitgeoefend

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 2:66, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2, eerste lid, van het Besluit aangewezen staten Wft wordt onder verlettering van de onderdelen b en c tot c en d een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. Hongkong SAR, voor zover het betreft het toezicht op beleggingsinstellingen waarvan rechten van deelneming in Nederland worden aangeboden aan niet-professionele beleggers en die zijn geregistreerd bij de Securities and Futures Commission;

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

1. Algemeen

Op grond van artikel 2:66, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (Wft), nader uitgewerkt in artikel 34 van het Besluit Markttoegang financiële ondernemingen Wft, kan de Minister van Financiën staten aanwijzen als staat waar toezicht op beheerders van beleggingsinstellingen wordt uitgeoefend dat in voldoende mate waarborgen biedt ten aanzien van de belangen die de Wft beoogt te beschermen. Ten aanzien van beleggingsinstellingen met zetel in een aldus aangewezen staat geldt een uitzondering op het verbod om zonder een vergunning als bedoeld in artikel 2:65 van de Wft rechten van deelneming in Nederland aan te bieden. De beheerders van deze beleggingsinstellingen moeten wel voldoen aan de in artikel 2:73 van de Wft neergelegde notificatieverplichting. De op grond van artikel 2:66 van de Wft aangewezen staten zijn opgenomen in artikel 2, eerste lid, van het Besluit aangewezen staten Wft.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op basis van onderzoek vastgesteld dat het toezicht op beleggingsinstellingen met zetel in Hongkong in sterke mate overeenkomt met het toezicht in Nederland. In verband hiermee heeft de AFM geadviseerd Hongkong aan te wijzen als staat waar adequaat toezicht wordt uitgeoefend. Hongkong is geen staat maar een Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China. Hongkong SAR wordt desondanks in dit besluit opgenomen als aangewezen staat. De in dit besluit opgenomen wijziging heeft betrekking op beleggingsinstellingen met zetel in Hongkong waarvan rechten van deelneming in Nederland worden aangeboden aan niet-professionele beleggers. Bovendien moeten deze beleggingsinstellingen zijn geregistreerd bij de betrokken toezichthoudende instantie van Hongkong, de Securities and Futures Commission.

Voor de goede orde wordt nog opgemerkt dat de opgenomen wijziging alleen betrekking heeft op het – kort samengevat – in Nederland aanbieden van deelnemingsrechten. Indien een in Hongkong gevestigde beheerder voornemens is om een Nederlandse beleggingsinstelling te beheren, dient die beheerder te beschikken over een vergunning op grond van artikel 2:65 van de Wft.

2. Gevolgen voor het bedrijfsleven

Aan dit besluit zijn geen administratieve lasten en nalevingskosten voor het bedrijfsleven verbonden.

3. Consultatiereacties

Op 12 november 2018 is het concept-Wijzigingsbesluit aangewezen staten Wft formeel ter consultatie voorgelegd. De consultatie liep van 12 november 2018 tot en met 19 november 2018. Er zijn geen consultatiereacties ontvangen.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Naar boven