Verkeersbesluit voor nieuw aan te leggen brug Lambrekven in Heeze.

Logo Heeze-Leende

Burgemeester en wethouders besluiten gelet op artikel 18 lid 1d Wegenverkeerswet 1994 en artikel 15 lid 1 Wegenverkeerswet 1994, tot:

  • Het instellen van een geslotenverklaring op Lambrekven voor voertuigen en samenstellen van voertuigen, waarvan de som van de aslasten of de totaalmassa hoger is dan max. 5t (5000kg) door middel van het plaatsen van het bord C21 van Bijlage 1 van het RVV 1990.

  • Het instellen van een geslotenverklaring op Lambrekven voor voertuigen waarvan de aslast hoger is dan max. 2,5t door middel van het plaatsen van het bord C20 van Bijlage 1 van het RVV 1990.

  • Het instellen van een geslotenverklaring op Lambrekven voor voertuigen die, met inbegrip van lading, breder zijn dan 2,5 meter door middel van het plaatsen van het bord C18 van Bijlage 1 van het RVV 1990.

 

De betreffende wegen zijn in beheer van de gemeente Heeze-Leende. De politie adviseert positief over dit verkeersbesluit.

Besluit

Overwegingen en motivatie

Volgens artikel 2 van de Wegenverkeerswet zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het instellen van de maatregelen:

het verzekeren van de verkeersveiligheid;

het beschermen van weggebruikers en passagiers;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

 

Huidige situatie

De gemeente Heeze-Leende gaat brug 006 aan de weg Lambrekven in Heeze in zijn geheel vervangen. De brug moet worden vervangen omdat alleen onderhoud en het vervangen van onderdelen niet voldoende is om de levensduur van de brug veilig en duurzaam te verlengen. De huidige brug is 3,50 meter breed en in theorie geschikt voor alle verkeer. De brug ligt aan een onverharde weg die incidenteel wordt gebruikt door bestemmingsverkeer waaronder ook fietsers en voetgangers. De brug heeft geen belangrijke verkeersfunctie.

 

Nieuwe situatie

Gezien de ligging en het geringe gebruik van de huidige brug is een lichtere en smallere brug voldoende en beter op zijn plaats. De brug wordt versmald van 3,50 meter naar 2,50 meter. Een lichtere en smallere brug is financieel aanzienlijk voordeliger dan een brug voor alle verkeer en moet zwaarder verkeer weren. De aslast en totaalmassa wordt hierdoor wel beperkt maar om de bereikbaarheid voor bestemmingsverkeer te behouden, kan een ambulance of auto er nog over. Voor de beperkte breedte, totaalmassa en aslast moeten bestuurders er op gewezen worden dat ze geen schade aan de brug of hun eigen voertuig toebrengen.

De hulpdiensten en direct belanghebbenden zijn in het voortraject betrokken. Zij geven aan geen bezwaar te hebben tegen de keuze voor een nieuwe lichter en smallere brug. Voor de fietser en voetganger wordt het veiliger omdat nieuwe brug nog minder aantrekkelijk wordt voor gemotoriseerd verkeer. Hiermee wordt voldaan aan de vier doelen van artikel 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 november 2018

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HEEZE-LEENDE,

namens dezen

J.W.A van der Heijden

Afdelingsmanager Ruimtelijk Domein

Bezwaarclausule

Ingevolge artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar.

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u, indien - gelet op de betrokken belangen - onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

U kunt ook digitaal het verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening wordt griffierecht in rekening gebracht.

 

Naar boven