Samenwerkingsprotocol tussen Autoriteit Consument en Markt en de Fair Trade Authority Curaçao

Partijen,

Autoriteit Consument en Markt en de Fair Trade Authority Curaçao,

overwegen het volgende,

  • dat een goede samenwerking tussen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Fair Trade Authority Curaçao (FTAC) een efficiënte en doelgerichte vervulling van de hen opgedragen taken bevordert,

  • dat de ACM op grond van artikel 2, tweede lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt (Iw) belast is met taken die haar bij of krachtens de wet zijn opgedragen;

  • dat de taken van de ACM betrekking hebben op het mededingingstoezicht, sectorspecifiek markttoezicht en consumentenbescherming;

  • dat de ACM op grond van artikel 2 van de Mededingingswet (Mw) is belast met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze wet bepaalde;

  • dat de FTAC als onafhankelijke mededingingsautoriteit op grond van de Landsverordening inzake concurrentie (Lv) mededingingstoezicht in alle economische sectoren van Curaçao uitoefent;

  • het de doelmatigheid en de doeltreffendheid van de toezichthouders ten goede kan komen als deze, waar mogelijk en nuttig, informatie en kennis uitwisselen met betrekking tot de uitvoering van hun werkzaamheden met betrekking tot het mededingingstoezicht;

Spreken het volgende af:

Artikel 1 Definities

In dit samenwerkingsprotocol wordt verstaan onder:

a. ACM:

de Autoriteit Consument en Markt, genoemd in artikel 2, eerste lid van de Iw;

b. Iw:

de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

c. FTAC:

Fair Trade Authority Curaçao, genoemd in artikel 2.1 van de Lv;

d. Lv:

Landsverordening inzake concurrentie.

Artikel 2 Doel

Het doel van dit samenwerkingsprotocol is om algemene uitgangspunten voor samenwerking en afspraken vast te leggen over de uitwisseling van informatie tussen de ACM en de FTAC ten behoeve van de uitvoering van hun wettelijke taken.

Artikel 3 Algemene uitgangspunten

De ACM en de FTAC spannen zich in elkaar zoveel mogelijk te ondersteunen en te versterken door samen op te treden in situaties waarin de samenwerking en de effectiviteit van het toezicht van een of beide organisaties versterkt. In dat kader dragen zij zorg voor snelle en zorgvuldige uitwisseling van informatie.

Artikel 4 Contactpersonen

De ACM en de FTAC benoemen ieder van hun organisatie een contactpersoon die het aanspreekpunt is voor verdere uitwerking en toepassing van hetgeen is afgesproken in dit samenwerkingsprotocol.

Artikel 5 Nadere werkafspraken

De ACM en de FTAC kunnen nadere werkafspraken maken ter uitvoering van dit samenwerkingsprotocol.

Artikel 6 Informeren

  • 1. De ACM en de FTAC informeren elkaar over zaken en ontwikkelingen die voor het uitvoeren van hun wettelijke taken van belang zijn.

  • 2. De ACM en de FTAC stellen elkaar op de hoogte voordat zij informatie die voor de andere autoriteit van belang kan zijn of die zij van de ander hebben gekregen, naar buiten brengen.

Artikel 7 Uitwisseling van informatie

  • 1. De ACM is op grond van artikel 7, derde lid, onder b, van de Iw, bevoegd gegevens en inlichtingen te verstrekken aan de FTAC voor zover die van betekenis zijn of kunnen zijn voor de uitoefening van de taak van de FTAC op grond van de Lv.

  • 2. De FTAC is op grond van artikel 9.4, onder a, van de Lv, bevoegd om gegevens en inlichtingen te verstrekken aan de ACM voor zover die gegevens en inlichtingen van betekenis zijn of kunnen zijn voor de uitoefening van de ACM op grond van de Iw en de verstrekking ervan naar het oordeel van de FTAC in het belang is van de Curaçaose economie.

  • 3. De ACM en de FTAC waarborgen de geheimhouding van de gegevens of inlichtingen die zij van elkaar ontvangen en zien erop toe dat de ontvangen gegevens en inlichtingen niet worden gebruikt voor een ander doel dan waarvoor deze zijn verstrekt. Door de verzoekende toezichthouder wordt per geval aangegeven voor welk doel de informatie wordt gevraagd.

Artikel 8 Evaluatie

Na telkens vijf jaar, of eerder indien daartoe aanleiding bestaat, wordt dit samenwerkingsprotocol en de uitvoering daarvan door de ACM en de FTAC gezamenlijk geëvalueerd. Hierbij wordt in het bijzonder gekeken naar de praktische werkbaarheid van hetgeen in het samenwerkingsprotocol is vastgelegd en de wenselijkheid om dit samenwerkingsprotocol aan te passen of aan te vullen met in de praktijk nuttige werkafspraken.

Artikel 9 Bekendmaking

De toezichthouders zullen dit samenwerkingsprotocol op hun websites publiceren. De ACM zal daarnaast het samenwerkingsprotocol publiceren in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend.

Den Haag, 16 november 2018

Autoriteit Consument en Markt, namens deze, T.M. Snoep bestuursvoorzitter

Curaçao, 23 november 2018

Fair Trade Authority Curaçao, namens deze, A.G. Romero voorzitter

Naar boven