DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Noord-Holland

RWS-2018/40317

Verkeersbesluit inzake het tijdelijk laten vervallen van de status autoweg van het gedeelte van rijksweg 9 (N9) tussen hectometerpunt 74.900 en hectometerpunt  79.900 te Alkmaar en het tijdelijk toelaten van landbouwverkeer op dit weggedeelte  

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wegenverkeerswet 1994 ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering

De Leeghwaterbrug, gelegen in de provinciale weg N242, dient te worden vervangen. Deze werkzaamheden vinden plaats in de periode van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2018.

In verband hiermee kan het brede landbouwverkeer (tot 3,5m) geen gebruik maken van de brug en dient dit verkeer tijdens de periode van de werkzaamheden te worden omgeleid over de rijksweg 9 (N9) tussen de aansluiting met het Kooimeerplein en de Huiswaarderweg te Alkmaar. Dit om te voorkomen dat dit verkeer door het centrum van Alkmaar en omliggende gemeenten gaat rijden.

De Provincie Noord-Holland heeft hiertoe bij Rijkswaterstaat een verzoek ingediend.

Aangezien dit weggedeelte een autoweg betreft en langzaam verkeer geen gebruik mag maken van een autoweg, dient de status autoweg tijdelijk te vervallen om het landbouwverkeer gebruik te laten maken van dit weggedeelte.

Daarnaast dienen er borden C9 met onderbord OB55 te worden geplaatst om te voorkomen dat fietsers en bromfietsers gebruik zouden maken van dit weggedeelte hetgeen vanuit verkeersveiligheid oogpunt zeer ongewenst is.

Voor deze maatregelen is op 20 oktober 2017 met kenmerk RWS-2017/40328 een verkeersbesluit in de Staatscourant gepubliceerd .

De maatregelen zouden duren tot 1 januari 2019 maar inmiddels is gebleken dat het langer duurt om de brug te renoveren. De verwachting is dat de renovatie duurt tot uiterlijk 1 maart 2020. Voor het verlengen van de maatregelen in het kader van deze renovatie dient een nieuw verkeersbesluit te worden genomen.

BELANGENAFWEGING

Om de doorstroming en verkeersveiligheid op dit weggedeelte in stand te houden is het daarom noodzakelijk om de status autoweg van dit weggedeelte tijdelijk te laten vervallen en de hiervoor vermelde bebording te plaatsen.

Gevolgde procedure

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de gemandateerde namens de chef van de politie eenheid Noord-Holland . Deze heeft een positief advies gegeven. Het betrokken weggedeelte is in het beheer bij het Rijk en gelegen binnen de gemeente Alkmaar.

Overeenkomstig artikel 26 van het Besluit Administratieve Bepalingen, zal dit verkeersbesluit worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Besluit

Op grond van bovenstaande overwegingen besluit ik om per 1 januari 2019 en tot uiterlijk 1 maart 2020, of zoveel eerder als de Leegwaterbrug voor deze datum is gerenoveerd:

 

  • 1.

    door het afplakken van borden G3 op de rijksweg 9 (N9) tussen hectometerpunt 74.900 en hectometerpunt 79.900 te Alkmaar de status autoweg van dit weggedeelte te laten vervallen;

  • 2.

    door het plaatsen van borden model C9 met onderbord OB55 landbouwverkeer toe te laten op dit weggedeelte;

  • 3.

    door plaatsing van bord D5 met onderbord OB55 landbouwverkeer te verplichten rechtsaf te slaan ter hoogte van de aansluiting met de Huiswaarderweg.

 

Met vriendelijke groet,

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

namens deze, hoofd afdeling Vergunningverlening Rijkswaterstaat West- Nederland Noord,

mevrouw M. Nauta

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen deze beschikking binnen zes weken na de dag, waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en worden gezonden aan de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Postbus 2232, 3500 GE te Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende bevatten:

 

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit, waartegen het bezwaar is gericht; en

  • 4.

    de gronden van het bezwaar (motivering).

 

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met of na indiening van het bezwaarschrift kan, bij een spoedeisend belang, een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft.

 

Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 1.

    de dagtekening;

  • 2.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht onder vermelding van datum en kenmerk van de beschikking;

  • 3.

    de gronden van het bezwaar (motivering).

 

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een kopie van het besluit, waarop het geschil betrekking heeft, overgelegd.

 

Griffierecht

In verband met het verzoek om voorlo­pige voorzie­ning wordt griffierecht geheven.

 

Naar boven