Concept Parkeervisie, concept Beleidsregel parkeren en ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening parkeren

Logo Apeldoorn

Van 22 november 2018 tot en met 2 januari 2019 liggen de concepten van de Parkeervisie en de Beleidsregel parkeren en het ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening parkeren ter inzage.

Parkeervisie

De Parkeervisie is een beleidsnota waarin de raad inzichtelijk maakt waarom parkeerbeleid gewenst is, welke keuzes er op parkeergebied mogelijk zijn en op basis van welke argumenten voor onderdelen van het beleid wordt gekozen.

De essentie van de parkeervisie is ‘mogelijk maken waar het kan, reguleren waar het moet’.

Met de gestaag groeiende cijfers voor autobezit en –gebruik ontstaan een drietal problemen op parkeergebied.

Het eerste is dat er tijden en plaatsen zijn waar meer vraag naar parkeren is dan aanbod. Regulering richt zich dan op het optimaal verdelen van beschikbare ruimte. Het invoeren van betaald parkeren is daarbij een goed instrument, met als effect dat plaatsen zo efficiënt mogelijk gebruikt worden.

Het tweede is dat er groepen autobezitters bestaan die beschermd moet worden tegen overlast van parkeerders van ‘buitenaf’. Meestal gaat het dan om het beschermen van bewoners in het centrum en de randen van de binnenstad of bij grote publiekstrekkers. Parkeervergunningen zijn daarbij het meest effectieve instrument, in combinatie met het stellen van parkeernormen, zodat de druk van geparkeerde auto’s op de openbare ruimte per saldo niet toeneemt.

Het derde is de uitstoot van auto’s en de ruimte en aanblik van geparkeerde auto’s voor de omgeving. Zoekverkeer levert extra uitstoot op, reden om parkerend verkeer een goede voorziening te bieden. Om het aantrekkelijker te maken om met de fiets naar de binnenstad te komen, wordt in de parkeervisie sterk ingezet op het realiseren van extra mogelijkheden om fietsen bewaakt te kunnen stallen.

Ten slotte is parkeerbeleid van belang voor doorstroming van het verkeer (om bijvoorbeeld opstoppingen van auto’s die willen parkeren op doorgaande wegen te voorkomen) en is er een economisch belang.

De parkeervisie beschrijft de gemeentelijke handelswijze ten aanzien van zones voor betaald parkeren en vergunningparkeren, parkeerbewegwijzering, parkeernormen en de ontwikkeling van (digitale) gebruiksmogelijkheden. Naast parkeernormen voor auto’s bevat de parkeervisie ook parkeernormen voor fietsen. Op financieel gebied wordt ingegaan op diverse tariefstellingen en de consequenties hiervan voor de gemeentelijke financiën.

Bestemmingsplan Parapluherziening parkeren

Het bestemmingsplan zorgt voor borging van (een deel van) het beleid uit de parkeervisie in een algemene regel die geldt voor de gehele gemeente Apeldoorn, met uitzondering van bestemmingsplannen waarin al een regel over parkeren is opgenomen. Deze parkeerregel houdt in dat in ‘voldoende parkeerruimte voor auto en fiets en voor laden en lossen’ moet worden voorzien bij het gebruiken van gebouwen en gronden en bij nieuwe ontwikkelingen waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Wat hieronder wordt verstaan wordt uitgelegd in de beleidsregel Parkeren.

Beleidsregel parkeren

De beleidsregel legt vast wat wordt verstaan onder het realiseren van ‘voldoende parkeerruimte voor auto en fiets en voor laden en lossen’. De beleidsregel geeft inzicht in het aantal, de kwaliteit en de plek van de te realiseren parkeerplaatsen. Het bepalen van ‘voldoende parkeerruimte’ gebeurt bijvoorbeeld door het hanteren van parkeernormen voor fietsen en auto’s. De beleidsregel dient als toetsingskader bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen en bepaalt hoe de parkeerregel in bestemmingsplannen wordt toegepast. Doel is daarmee bij te dragen aan een transparante en consistente besluitvorming en een efficiënte procedure.

Tijdens de periode waarin de concepten van de visie en de beleidsregel en het ontwerpbestemmingsplan ter inzage liggen kan iedereen hierop een zienswijze geven. Dat kan op de volgende manieren:

schriftelijk: stuur uw inspraakreactie en/of zienswijze naar de Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving, Postbus 9033, 7300 ES Apeldoorn, onder vermelding van ' zienswijze over parkeren'. De brief moet door u ondertekend zijn en ten minste uw naam, adres en woonplaats en indien mogelijk ook uw telefoonnummer en e-mailadres bevatten.

mondeling: maak een afspraak met de heer S. Martijn over de Parkeervisie en beleidsregel, tel. (055) 580 2549, of met mevrouw J. Tol over het ontwerpbestemmingsplan en beleidsregel, tel. (055) 580 2357.

digitaal: vul het formulier in op onze website, www.apeldoorn.nl/reactiebestemmingsplan (inloggen met DigiD)

Het indienen van digitale inspraakreacties via e-mail is niet mogelijk.

De concepten van de visie en de beleidsregel en het ontwerpbestemmingsplan zijn te raadplegen via onze website www.apeldoorn.nl/inzage onder het kopje Ter inzage, Beleidsnota’s en het kopje Ter inzage, Bestemmingsplannen.

De stukken liggen ook ter inzage bij het Omgevingsloket. De medewerkers van het Omgevingsloket kunnen u er meer over vertellen. Bij het Omgevingsloket kunt u alleen op afspraak terecht. Informatie over het maken van een afspraak en over de locatie van het Omgevingsloket vindt u op www.apeldoorn.nl/stadhuis.

Apeldoorn, 21 november 2018

Naar boven